начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Искат да си подам Молба за напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искат да си подам Молба за напускане

Мнениеот galinche » 27 Дек 2011, 19:43

здравейте, днес работодателят иска от мен да си подам молба за напускане. Причина- не бил доволен как си върша работата. Което не е вярно, защото съм от 2,5 год. във фирмата и всички колеги са на мнение,че си върша чудесно работата. Просто са ни високи заплатите и сега са решили да ни накарат да напуснем, за да наемат нови хора с по-ниски заплати. Притискаха ни психически, но понеже не си подадохме сами молбите- днес се започна с мен. Та въпросът ми е- ако си напиша молбата и напусна доброволно имам ли право на обезщетение от Борсата? Понеже аз не искам да си пиша молба им казах, че ще се посъветвам и тогава ще я напиша. Мисля утре да отида до ИТ. Продължавам да си ходя на работа естествено. А те имат ли някакво основание да ме уволнят- могат ли нещо да измислят и как се доказва? Чувала съм,че за да те уволнят трябва преди това да си имал предупреждения, а при мен няма нищо подобно. Съвестно си върша работата, дори до скоро ми растеше и заплатата- :-). При какви положения мога да напусна, така,че да имам право на Борса (с обезщетение)- поне докато си намеря друга работа. Защото при такива обстоятелства и на мен не ми се работи за тези хора. За съкращение явно не може да се говори, защото нямаме спад на работата-дори напротив и непрекъснато се назначават нови хора. Мога ли да подам някаква жалба в ИТ, например, освен постоянното видеонаблюдение, сме и постоянно слушани с микрофони (което мисля,че е съвсем незаконно). Глобяват ни устно- без никаква писмена заповед, не ни издават фишове за заплати....
galinche
Нов потребител

Re: Искат да си подам Молба за напускане

Мнениеот nikiboy » 28 Дек 2011, 22:00

Във почти всички охранителни фирми в момента има големи рокади и масово намаляване на заплати. Просто фирмите станаха много, и някои са готови за 400-500 лв за човек на месец да предоставят физическа охрана. Като сложиш данъците, облекло, оборудване и печалба за фирмата, смятай какво остава за самият охранител.
Иначе по въпроса с обезщетенията - тук има компетентни, ама защо не пишат още не знам. Запразнили са :mrgreen:
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот boynin » 28 Дек 2011, 22:37

Молбата за напускане няма да промени обстоятелствата, че ти имаш необходимия трудов стаж да взимаш някакво обещетение от борсата за няколко месеца. Друг е въпросът, че шефът ти явно не се нуждае вече от услугите ти и гледа по най-лесния и безболезнен начин за него да се справи с теб. Ако ти не искаш по този меко казано прецакващ начин да си тръгнеш, можеш да му усложниш малко или много начина, по който шефа ти да прекрати трудовите отношения с теб. Ако не се съгласиш с молба за напускане, той ще намери начин да те уволни, но вече с едномесечно предизвестие, което означава че ти ще имаш повече време да си по търсиш нова работа. Много важен момент ще бъде тогава на какво основание ще те уволни, защото ти после можеш да оспориш това уволнение пред съда като незаконно и най-малкото ще ти бъде платено обезщетение за периода, през който си останал без работа. Всичко зависи ти дали искаш и имаш нервите да извървиш този път.
boynin
Младши потребител

Мнениеот pesho_devnya » 29 Дек 2011, 19:46

Ако напуснете по взаимно съгласие, ще имате право на 4 месеца борса с минимален дневен размер на обезщетението 7.20 лева, или по 140 - 150 лева на месец. Необходимо условие е, да се регистрирате в Агенцията по заетостта в 7 - дневен срок от прекратяването на трудовото правоотношение.
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот pesho_devnya » 30 Дек 2011, 03:23

Моят съвет към Вас е, да не подавате никаква молба, но ако все пак това се наложи, нека тя да бъде с предизвестие. В трудовия Ви договор трябва да е записано какъв е неговия срок. Според чл.326, ал.2 от Кодекса на труда, доколкото не е уговорено друго, за безсрочен ТД предизвестието е 30 дни, които започват да текат от следващия ден, а за срочен ТД, то е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока по договора. Трябва да сте наясно, че страната, която не спази предизвестието, дължи обезщетение на другата страна по чл.220 от КТ. Въпреки че той Ви кара да си подавате молба, работодателят може да постъпи некоректно с Вас, особено ако освен заработеното възнаграждение, трябва да Ви изплати и обезщетение по чл.224 от КТ - за неползван годишен отпуск.
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот fighter » 30 Дек 2011, 10:27

През последните 2-3 месеца все с такива казуси се занимавам. Масова практика на работодателите е явно. Ако нямат основание да ви уволнят, то би трябвало според КТ работодателят да ви предложи прекратяване на трудовия договор срещу минимум 4 заплати. Естествено работодателите гледат да избегнат този вариант и притискат хората сами да напуснат по взаимно съгласие. В моите няколко случая:
- един работодател плати 4 заплати и спази КТ;
- друг даде 3 заплати след цял месец тормоз и заплахи;
- третия приключи след месец по взаимно съгласие;
- четвъртия наложи наказание "предупреждение зa уволнение" и т.н.
Всеки клиент решава сам колко може да понесе. Обикновено нещата стават доста грозни - тормоз, заплахи и т.н.
fighter
Потребител

Мнениеот galinche » 30 Дек 2011, 21:10

Аз ходих и разпитах да се информирам, освен четенето на Кодекса в Интернет, в Инспекцията по Труда, Борсата и НОИ. Та за тези, които имат моя проблем. Дума- Съкращение и Уволнение няма в КТ. Начина от страна работодателя е - Заповед за Прекратяване на трудовия договор- чл.328, ал.1- има няколко точки, по 1-вите 4 работодателя дължи обезщетение, и по още една (не се сещам коя). Уволнение в КТ е само Дисциплинарното- което се предхожда от 2 Писмени предупреждения, обяснения от страна на работника и едва при 3-то предупреждение се говори за Дисциплинарно Уволнение- друг вид Уволнение няма- така ми обясниха в Инспекцията. Изобщо, който има подобни главоболия с работодателите- нека да отиде на консултация в ИТ- там всикчо обясняват. Във Варна работят всеки ден от 9 до 12ч.-за консултации.
В моя случай ми Пуснаха заповед по чл.328,ал.1,т.12. Аз не искам да се заяждам за обезщетения и т.н. Исках и аз да си тръгна, но не с Молба да ги улеснявам. Иначе ако си напуснал с Молба е по взаимно съгласие и имаш право на Обезщетение от Борсата- 4 мес., в моя случай имам право на 6мес.- така ми обясниха в НОИ.
galinche
Нов потребител

Мнениеот pesho_devnya » 30 Дек 2011, 22:29

И каква е обективната невъзможност да изпълнявате ТД ? Останах с впечатлението, че се справяте много добре. Казвате, че не сте искали да ги улеснявате с молба, но аз не виждам с нещо да сте ги затруднили. Дължат Ви следните обезщетения:
- по чл.220 от КТ, за неспазеното предизвестие;
- по чл.224 от КТ, ако не сте ползвали платения си годишен отпуск.
Тези вземания се погасяват с изтичането на 3 - годишна давност.
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот galinche » 01 Яну 2012, 23:48

Ами това беше най-добрия вариант и за 2-те страни, аз не исках да се инатя и да създавам проблеми. По т.12 не се дължи обезщетение, отпуската си я използвах, а за задната дата сама мислех да им предложа, за да не оставам да работя и м.Януари, а да започна Новата година на чисто. Сега живот и здраве- да изплатят коректно и последната заплата, получавам си документите и се разделяме като хора.
galinche
Нов потребител

Мнениеот usera » 04 Яну 2012, 20:05

Преди работех във фирма където това беше практика. Шефа като нарочи някой и му казва пиши си молбата. Хората наплашени и слушкат. А съм чувал за друга фирма, където при постъпване пишеш молба за напускане без дата :D . Страхотии ... Няма такова нещо. Ако искат да прекратят договора да го направят те, със съответното предизвестие по закон или допълнително договорено. Ако толкова шефа ти не може да те гледа да си плати предизвестието и няма да ти види очите още същия момент :D
usera
Младши потребител

Назад към Трудово право