начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

изменение на ТД едностранно - моля спешно!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изменение на ТД едностранно - моля спешно!!!

Мнениеот todi77 » 26 Дек 2011, 14:30

Здравейте, казуса е следния:

На 09.06.11 год. започнах работа в банка по ТД на основаниие чл. 68 ал. 1 т. 1 и във връзка с чл. 70 / срочен трудов договор със срок за изпитване до 31.10.2011г./.
В последствие на 04.11.2011 год. подписах допълнително споразумение със задна дата 25.10.11 г. на осн. чл 119 във връзка с чл. 67 ал. 1 т. 1 и чл. 70 , с което с което от 01.11.11 променят ТД - т.е. става за неопределено време със срок за изпитване до 09.12.2011 год. Мястото на работа е Св.влас , но тъй като до там нямам удобен транспорт, се договорихме с работодателя да остана в клона в Сл.бряг, а колега от Несебър да пътува до Св.влас. В офиса в Сл.бряг работих до 09.12.2011 год.
В последствие се оказа, че в клон на банката в Созопол се освобождава място по заместване на служителка, която чакаме да излезе в майчинство, затова подадох молба да работодателя да бъда преназначена от офис Св.влас в офис Созопол. Датата на молбата е 31.10.2011 год.
След като ми изтече изпитателния срок по договора на 09.12.2011 г. , помолих работодателя да ми позволи да ползвам полагащи я ми се платен отпуск за 2011 год. Каза ми да отида в Созопол, тъй като трябвало созополския директор да ми разпише молбата / не разбрах защо?!!/. Но така или иначе от 12.12.2011 год. излязох в отпуск 5 дни до 16.12.2011 год., с уговорката на 19.12.2011 год. да се явя на работа в офис Созопол. За самото прехвърляне от Св.влас към Созопол бях уведомена единствено устно - не съм подписвала нищо нито съм получила екземпляр от заповедта за преместване.
Постъпих на работа в Созопол на 19.12.2001 год. На 23.12.2011 год. след обяд директора на клон а в Созопол дойде и ми донесе да подпиша допълнително споразумение със дата 05.12.2011 год.на осн.чл. 119 и във връзка с чл. 68 ал. 1 т. 3 , с което считано от 08.12.2011 год. ме преназначават от постоянен трудов договор по трудов договор по заместване на служител в майчинство / но се оказа че не за 2 год. а до месец май/ и ми намалят заплатата с 50 лв. Интересува ме какви са ми правата, при положение че отказах да подпиша споразумението? Остава ли в сила стария вече постоянен ТД с място на работа Св.влас или съм по заместване в клон Созопол.
Оказва се, че аз самата съм бременна - какви са ми правата в случая? Моля за спешен отговор, тъй като се опасявам, че работодателя може да ме съкрати!
todi77
Нов потребител

Re: изменение на ТД едностранно - моля спешно!!!

Мнениеот todi77 » 27 Дек 2011, 13:33

Здравейте отново. Явно казуса се оказа доста сложен.
Днес проверих в НАП и се оказа, че допълнителното споразумение е регистрирано при тях с дата 05.12.2011 г. независимо, че не е подписано от мен. Редно ли е това? От инспекцията по труда ме посъветваха да се споразумея по мирен начин с работодателя / като чуха, че става въпрос за банка се постреснаха май/.
При положение, че до изтичане на срока за изпитване на 09.12.11 съм работила без възражение от работодателя, след това от 12 до 16.12.11 съм ползвала отпуск имат ли право на 23.12.11 със задна дата 05.12.11 да ме накарат да подпиша споразумение, с условията в които не съм съгласна само защото съм била подала молба за преместване?!? Т.е . да премина от постоянен вече / поне според мен / трудов договор на договор по заместване с 50 лв. по-ниска заплата? Че аз може да подам молба да ме преместят в централно управление!!! Това не означава, че ще стане, нали?
todi77
Нов потребител

Мнениеот axioma » 27 Дек 2011, 18:47

Наистина интересен казус. Как са регистрирали ДС в НАП без да сте го подписала? На 10.12 договорът Ви е станал постоянен. Работодателят ще твърди, че в отговор на молбата Ви от 31.10, сте сключили въпросното ДС на 05.10, поради това и молбата Ви за отпуска е разписана от директора в Созопол /разписана ли е?/, след уговорка с него се връщате на работа в клона в Созопол на 19.12 и работите там, /предполагам и към настоящия момент/.

Има много неясноти във Вашия случай:

1. Каква беше договорката Ви с работодателя /кой точно - директор на кой клон/ в началото да не ходите в Св. Влас, а да останете в Сл. бряг - писмена или устна?
2. Заповедта за отпуска - подписана ли е, от кого и какво точно пише в нея?

Консултирайте се с адвокат, за да получите най-добрата защита на интересите Ви.
axioma
Младши потребител

Мнениеот todi77 » 28 Дек 2011, 10:56

Директора на Св.влас и Сл.бряг е едно и също лице - уговорката е изцяло устна. Първоначалния ми договор беше срочен с място на работа в Сл.бряг /до 31,10,11/. В последствие издействаха бройка за Св.влас и ми продължиха договора, като стана вече постоянен със срок за изпитване до 09.12.11г. Тъй като до Св.влас нямам удобен транспорт от Бургас, по устна договорка колегата отиде в Св.влас, а аз продължих да работя в Сл.бряг./до 09.12.11/. На 12.12.11 г. отидох до Созопол и там си пуснах молбата за отпуск - на компютъра собственоръчно я попълни зам.шефката на клона/така наречения РБС/. Директора я разписа /пред мен!/и каза , че ще я придвижи до София /УЧР/ и на 19.12.11 г. ще ме чака в Созопол.

Заповед за прехвърляне директора на Созополския клон получи по е-меил едва на 19.12.11 год., тъй като без такава заповед ИТ-специалистката отказваше да ми прехвърли правата за достъп до системата. Дори ме попита, дали евентуално директора на Сл.бряг не ми е дал заповедта за преместване да я донеса лично?!?
Аз самата не съм виждала /съответно не съм се подписвала че съм запозната с никаква заповед.

Директора на Сл.бряг/Св.блас наистина твърди, че прехвърлянето е в резултат на молбата ми за преместване. Но при положение, че няколко пъти го попитах, как точно ще ми бъдат оформени документите за преместване, нито веднъж не ми отговори, че ще бъда по заместване до м.май и с по-ниска заплата. /това го разбрах едва на 23.12.11 когато ми донесоха да подпиша споразумението - аз разбира се отказах/.

И на мен ми е интересно как са успели да го регистрират в НАП - при положение , че не съм го подписала, то не влиза в сила и доколкото знам е незаконно едностранно да ми променят договора.
В момента аз самата съм бременна и при положение, че договора ми от 10,12,11 е постоянен!!!
би следвало да ползвам закрила при уволнение.
todi77
Нов потребител

Мнениеот todi77 » 28 Дек 2011, 10:58

В случай, че се наложи да си търся правата в съда имам ли някакъв шанс, при положение че ще трябва да водя дело срещу банка?
todi77
Нов потребител

Мнениеот attorney_belcheva » 28 Дек 2011, 12:08

Единствено валиден е последния договор, който сте подписала, независимо кой, какво и къде е регистрирал. Договорите изразяват взаимната воля на страните, било то и трудови. Въобще не се притеснявайте от това, че евентуално ще водите дело срещу която и да е банка.
Трудно е да ви дам съвет, без да се запозная с конкретните документи. Но най-добрият съвет, който бих ви дала е да се консултирате с адвокат във вашия район, носейки необходимите документи.
attorney_belcheva
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 28 Дек 2011, 17:51

И на мен ми е интересно как са успели да го регистрират в НАП - при положение , че не съм го подписала, то не влиза в сила и доколкото знам е незаконно едностранно да ми променят договора.
В момента аз самата съм бременна и при положение, че договора ми от 10,12,11 е постоянен!!!
би следвало да ползвам закрила при уволнение.

Е, как? Работите с електронно банкиране, пак по този начин- чрез ел. подпис е регистрирано изменението в ТПО.
Не вярвам да мислите, че ДС е занесено в НАП.
ДС не ви обвързва валидно, за разлика от последния подписан от вас ТД, който вече е безсрочен.
Ако сте бременна, то ви препоръчвам да сведето до знанието на работодателя този факт. Писмено. :D
Гост.
Старши потребител

Мнениеот todi77 » 28 Дек 2011, 18:37

Тъй като ми се наложи да изляза в болничен, на кого следва да представя болничния лист?
Отидох до клона в Несебър / където според мен съм на безсрочен трудов договор - Несебър , Св.влас и Сл.бряг и Поморие се ръководят от един и същ директор/, в момента там беше зам.шефката. Дадох и болничния заедно с документ от гинеколога /снимтка от видеозона с потвърждение за установена бременност/, а тя ми заяви, че трябвало да го занеса в Созопол, защото не се водя на работа при тях? Въпреки всичко, след кратък спор и настояване от моя страна прие да го придвижи до дирекция УЧР в София.
Нали разбирате, че не мога / предвид състоянието си/ да хвърча непрекъснато от Бургас до Сл.бряг или до Созопол, само защото не знам в крайна сметка кой ми е прекия началник! След нова година трябва да съм на работа - за съжаление не знам къде. Според мен в Св.влас, но от там настояват, че се водя в Созопол!?! Какво да направя, за да не ме уволнят например дисциплинарно заради неявяване на работа?
todi77
Нов потребител

Мнениеот sadiata » 03 Яну 2012, 00:42

Чл.119 от Кодекса на труда не позволява едностранно изменение на трудовото правоотношение. За да е валидно изменено трудовото правоотношение цитираната разпоредба изисква да е постигнато съгласие на двете страни по трудовото правоотношение за изменението му. Не е ли налице това изменението на ТПО е недействително като в този случай остава да действа старото ТПО.
sadiata
Потребител

Назад към Трудово право