начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Исков развод - насрещен иск

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Исков развод - насрещен иск

Мнениеот mihailovi_2009 » 27 Дек 2011, 14:54

Добър ден .
Обръщам се към Вас , с молба за съвет по бракоразводно дело ( все още не е насрочено , в 1месечния период за отовор на исковата молба сме ) .
Аз съм мъж , на 25 години . Със съпругата ми сме сключили брак преди 3 години и от него имаме 1 дете родено по време на брака . Нямаме имущество придобито по време на брака , което да е обект на делби .
На 15.12.2011 тя подаде срещу мен Искова молба за развод .
За съжаление посочените в нея твърдения са крайно неточни както хронологично , така и фактически , както и доста от посочените събития са извадени от контекста си , поради което губят реалния си доказателствен смисъл.
В исканията си тя изброява че няма претенций към семейно жилище , иска издръжка 120 лв на месец , иска родителските права , няма претенций за определениия ред на свиждане освен през първата година , когато желае това да става в нейно присъствие .
Като свидетели по делото е призовала своя баща ( който е реално отговорен за разтрогване на брака ) и семейна приятелка на родителите й ( която аз не познавам ) .

Аз съм съгласен с искането й за попечителство , семейно жилище , ред на свиждане с детето .
Искам да оспоря вината за достигане до ТНРБ , както и размера на полагаемата издръжка .
Бих искал да Ви запитам какъв е редовният ред за да оспоря основателността и истинността на фактите и обстоятелствата изразени в иска (имам си доказателства и свидетели ) .
Какви документи трябва да подам в съда ?
За отговора на исковата молба ми е ясно че трябва да има такъв но какво точно да съдржа той , и как да предявя иск за неоснователност , или насрещен иск .
Не съм много наясно с правната страна на нещата , но не желая да използвам адвокат или правна помощ от съда , с цел да се спестят пари , с които да бъде закупено нещо от което детето ни има необходимост , тъй като в крайна сметка изхода от едно бракоразводно дело е един : равод :) .
Благодаря Ви предварително за отделеното внимание .
С уважение : С.Михайлов
mihailovi_2009
Нов потребител

Re: Исков развод - насрещен иск

Мнениеот Pause » 28 Дек 2011, 10:29

ДО

...................... районен/окръжен съд

по гр. д. № ............./............. г.

ОТГОВОР НА ИСКОВА МОЛБА

от ............................................................,

представляван от ..............................................,
на длъжност ..................................................., със седалище и адрес на управление: ............................ ................................................................
в качеството на ответник по гр. д. № ............./.......... г. по описа на .................. районен/окръжен/градски съд, ....... състав

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/ГОСПОЖО СЪДИЯ,

С настоящия отговор, на основание чл. 131 от ГПК, давам следното становище по предявената срещу представлявания от мен ответник искова молба:

1. Относно допустимостта и основателността на иска:
........................................................................ ....................................................................
2. Относно обстоятелствата, на които се основава искът:
От описаните в исковата молба обстоятелства, на които претенциите на ищеца се базират, считаме, че следните обстоятелства не отговарят на действителното положение между страните, а именно: .....................

Възражения срещу иска и обстоятелствата, на които те се основават:
............................................................................................................................................

Доказателства, доказателствени искания и обстоятелства, които ще бъдат установявани чрез тези доказателства:

Писмени доказателства, приложени към отговора:

Към настоящия отговор прилагам следните писмени доказателства, като към всяко от тях са посочени обстоятелствата, които ще се установяват чрез доказателството:

1. ...................................................., от което е видно, че...

2. ...................................................., от което е видно, че...

3. .........................................., от което е видно че...

Доказателствени искания:

- допускане на експертизи;

- допускане на свидетели при режим на призоваване или на довеждане.

Настоящият отговор подавам с препис от него и приложените към същия писмени доказателства, за насрещната страна.

Приложения :
1. ...
2. ...
3. ...

Преписи от отговора и приложенията към него според броя на ищците.

С уважение:........................

(подпис)

И със ,законите в ръка ще ви свърши работа. :D

Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 28 Дек 2011, 10:44

Знам , че неискате да чуете това, но трудно ще се справите без адвокат.Има срокове ,които са фатални за процеса. А ако докажете нейна вина то тя ще плати разноските. Вариантите Ви са два:тя доказва Ваша вина и плащате всичк Вие или вземате адвокат и ако имате основание доказвате нейна вина и тя поема разноските.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот boiko_62 » 28 Дек 2011, 12:14

важно е какви доказателства ще приложите към отговора на молбата и в съдебно заседание
boiko_62
Потребител

Мнениеот Pause » 28 Дек 2011, 12:40

Нямам намерение да ви разубеждавам или склоня да вземете решение волята си е ваша.Все пак ако се консултирате с адвокат ,би ви се променил мирогледа към правосъдието.Едно е да имате право,друго да го получите.Самото написване на отговор на ИМ изисква солидни правни познания.Задайте си въпроса защо трябва да се развеждате огорчен и със съмнения в главата? :wink:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mihailovi_2009 » 28 Дек 2011, 17:50

Благодаря ви много за отговорите , драги юристи ! За пореден път се убеждавам , че тук има наистина професионалисти , с готовност да помогнат , дори и малко да е , все пак е помощ . Както казахте - закона е нещо доста необятно за един незапознат човек ( в доста случай дори и за запознатите ) . Тъй като не съм 'юрист , но имам някакво ниво на обща култура , реших да изчета един огромен брой от решения на съдилища , публикувани в архивите на сайтовете им , по този проблем , и да вникна в начина по който трябва да се обоснове или докаже едно искане за да бъде уважено ( в пълния си размер или частично ) . Забелязах , че в доста от случаите документално доказаните факти са почти 100 % пътя към успешен изход на делото , докато показанията на свидетели , които не са преки очевидци на конкретни събития , и са пристрастни към някоя от страните по дадена причина , почти не се взимат в предвид , ако не подкрепят в известна степен предложените писмени доказателства .
Скъпи съфорумци , отново пояснявам , че не желая да ползвам платени услуги на юрист ( било то адвокат или консулт ) поради простата причина , че независимо дали ще спечеля или загубя делото , знам че съпругата ми ще трябва при всички положения да покрие разноските на своя адвокат - а да го кажем така - тя няма тази възможност . Така , че все пак съм длъжен да й помогна в този случай , не само поради факта че ще гледа и възпитава нашето дете напред , но и все още не е угаснала онази искра , наречена любов( поне от моя страна ) .
Но ще се опитам да защитя своето право , а ако не успея да спечеля - е поне ще съм опитал .
Отново ви благодаря искрено за отговорите , и ви пожелавам едно приятно и незабравимо изкарване на празниците , и много успехи през 2012 - та .
Ако все пак има и други мнения по въпроса - пишете :)
mihailovi_2009
Нов потребител

Назад към Семейни казуси