начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Разлика между щатна и основна заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разлика между щатна и основна заплата

Мнениеот confused » 27 Дек 2011, 19:24

Здравейте, бихте ли ми обяснили разликата между щатна заплата и основна заплата? Поисках фишове за няколко месеца назад защото мисля, че ми се заплаща по-малко от колкото трябва. Щатната заплата е едно и също число на всеки фиш, а основната заплата е различно число всеки месец. Нормално ли е основната заплата да е различно число всеки месец? Искам да съм сигурна за какво става въпрос преди да се разправям :)

Доколкото знам основната заплата+премии+нощен труд = бруто, след което се вадят данъци, осигуровки и се получава нето. Та въпроса ми е - може ли основната заплата да е различна във всеки фиш (говоря за разлики и вариации в размер на 80-150 до 200 лв. - това е преди начисляване на каквото и да било и срещу сумата си пише "основна заплата"). Благодаря!
confused
Нов потребител

Re: Разлика между щатна и основна заплата

Мнениеот TheOldMan » 27 Дек 2011, 21:50

Без да съм специалист - "щатна" заплата е заплатата за щата, за длъжността която фигурира в трудовия договор. Но не всеки месец има еднакъв брой дни, докато вероятно "щатната" заплата е сметната за някакъв определен брой работни дни в месеца. Като се мине и през разни добавки за дежурства, нощни, премии и т.н. нищо чудно заплатата всеки месец да е различна.
С'я ... ако взимате 2 000 лева заплата, разлика от 200 лева може да се получат от такива неща, но при заплата от 600 лева +/-200 лева вече е нещо странно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот confused » 27 Дек 2011, 22:58

Благодаря за отговора, но ме интересуваше Основната заплата дали може да е различна всеки месец. Заплатата, която изплащат всеки месец (тоест нетото) и Основната заплата не са едно и също нещо. Няма проблем нетната заплата да е различна всеки месец, но Основната заплата не съм сигурна дали е редно да е различна всеки месец?

Общо взето Основната заплата+бонуси+надбавки+нощен труд = брутната заплата, след това се вадят данъците и осигуровките и се получава нетната заплата.
confused
Нов потребител

Мнениеот fighter » 28 Дек 2011, 10:20

Разликата е в персоналния характер на основната заплата. Щатната заплата е това, което работодателят е определин (по принцип) за определена длъжност. Основната е тава, което се е съгласил да ви плати лично на вас за изпълняваната от вас длъжност. Т.е. може да има разлика между двете.
fighter
Потребител

Назад към Трудово право