начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Анекс освобождава ли съдлъжник от отговорност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Анекс освобождава ли съдлъжник от отговорност

Мнениеот haleev » 24 Дек 2011, 22:29

Здравейте моля за някакво мнение по следния въпрос:
Преди време приятел ме помоли за услуга да му стана съдлъжник по договор за кредит за поставяне на топло изолация .
По някое време на приятеля ми му стана невъзможно да плаща вноската и сключи анекс с небанковата институция за разсрочено плащане.В този анекс пак беше записано моето име като съдлъжник,но аз не съм се подписвал,интересува ме,при това положение може ли да се притеснявам,че ще ме карат да плащам задължението му ако на по късен етап той не може да погасява кредита си.
Благодаря.
haleev
Младши потребител

Re: Анекс освобождава ли съдлъжник от отговорност

Мнениеот nk7702n » 24 Дек 2011, 22:34

Щом сте съдлъжник, значи сте солидарно отговорен , имате повод за притеснения, ако допускате възможността той да не погаси задължението си.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот haleev » 25 Дек 2011, 19:47

при положение,че не съм се подписал на анекса?
haleev
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Дек 2011, 11:05

haleev написа:при положение,че не съм се подписал на анекса?

Така,както представяте нещата, излиза, че анексът за разсрочване на плащането не Ви обвързва, но пък сте подписал договора, с който сте се задължил солидарно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот haleev » 26 Дек 2011, 13:44

Анекса е един вид предоговаряне,поне така си мисля.Щом кредитора е преподписал разсрочването само с титуляра,това означава,че мълчаливо се съгласява задължението да премине само към титуляра.Не можем да приемем ,че анекса в случая удължаването на срока обвързва и съдлъжника,понеже той е подписал договора при определени условия и срокове.Недопустимо е след като се променят тези условия и срокове с с анекс,които съдлъжника не е подписал да го обвързват.Как мислите????
haleev
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 26 Дек 2011, 13:50

Мисля, че преди да разсъждавате по тея въпроси трябва изрично да уточните- вие поръчител ли сте или солидарен длъжник, защото двете фигури са в съвсем различно положение.
Първо си вижте оригинала на договора( защото такъв трябва да имате ако сте солидарен) и тогава ще говорим.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот haleev » 26 Дек 2011, 14:14

По договор съм солидарен длъжник...
haleev
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 26 Дек 2011, 15:07

nk7702n написа:
haleev написа:при положение,че не съм се подписал на анекса?

....анексът за разсрочване на плащането не Ви обвързва, но пък сте подписал договора, с който сте се задължил солидарно.

Ето ви отговора. И да продължавате да питате- друго няма как да се напише.
Анекса е един вид предоговаряне,поне така си мисля

вярно
Щом кредитора е преподписал разсрочването само с титуляра,това означава,че мълчаливо се съгласява задължението да премине само към титуляра

невярно.
Недопустимо е след като се променят тези условия и срокове с с анекс,които съдлъжника не е подписал да го обвързват

вярно, новите условия не обвързват солидарния, който не се е съгласил, чрез полагане на подпис, с тях, но си остава задължен по основния договор.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 26 Дек 2011, 15:35

Този анекс може да крие изненади, една от които е първоначалното задължение да е новирано. Напълно е възможно. Във всички случаи вашият "параф" е задължителен, за да ви обвърже валидно. Тогава пътища много.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот haleev » 26 Дек 2011, 15:47

Какво означава задължението да е новираноо,бихте ли разяснили?

А за по горните реплики..ами ако от подписа ми на първоначалния договор са минали 3 години например,не се ли губи давност.ако се приеме за периодично плащане.
Бихте ли дали разяснение,защо е невярно,че с преподписване на анекс,в случая не се освобождавам от отговорност?
haleev
Младши потребител

Мнениеот Melly » 26 Дек 2011, 15:59

Светли празници са, нали сте съгласен. :D
Весило изкарване и с добро настроение!

Догодина направете консултация с колега, който ще прочете внимателно книжата и ще ви разясни задълбочено въпросите, които сега никнат като "гъбки след дъжд".
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот haleev » 26 Дек 2011, 16:36

Да празници са но човек като има въпроси за решаване :))))
благодаря за съвета за адвокат,но предпочитам да събера повече мнения,понякога адвокатите са ме подвеждали:))))
haleev
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Дек 2011, 20:33

То е хубаво да събирате мнения, ама ей така да си говорим хипотетично, без да имаме текста на договора и на анекса..!? Затова най - правилното решение би било наистина да съберете книжата и да отидете при адвокат, който да прочете всичко и да Ви даде най - правилния отговор! Успех от мен!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот haleev » 27 Дек 2011, 17:51

Благодаря ви отново за съветите да отида при адвокат,но няма да откажа да прочета някое мнение и тук:))
haleev
Младши потребител

Назад към Общи дискусии