Здравейте,
Питането ми е относно издаване на втори задграничен паспорт на непълнолетен. Подадохме заявление за издаване на втори задграничен паспорт, поради изтичането на валидността на първия паспорт. Но бащата разписа заявлението, чак след като промени една буква от името на детето, изписано на латинеца, тъй като не е съгласен с начина на изписване на името в първия паспорт. Аз и детето не сме съгласни с тази промяна, тъй като сме свикнало с настоящето изписване на латинеца и имаме направени бъдещи резервации с това име.
Въпроса ми е:
Мога ли и с какво дело, по кой закон и чл... да върна старото изписване на името, както е в първия му паспорт?
- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус при издаване на задграничен паспорт на непълнолетен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казус при издаване на задграничен паспорт на непълнолете
http://bg.wikisource.org/wiki/%D0%97%D0 ... 1%82%D0%B0
http://www.ccit.government.bg/about-project.php
http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/C8CD992B ... BLD_BG.pdf
дали наистина има основание за промяна в конкретния случай?
http://www.ccit.government.bg/about-project.php
http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/C8CD992B ... BLD_BG.pdf
дали наистина има основание за промяна в конкретния случай?
- iva_sh
- Потребител
Според това http://bg.wikisource.org/, бащата има основание, което аз не оспорвам. Единствено не намирам основание това да се прави след като 5 години е било ок. Дори в паспортното склониха за тази промяна след дълъг скандал от страна на бащата.
Става въпрос за буквата Я, която до сега беше изписана Ja, а в новия паспорт ще е Ya.
Става въпрос за буквата Я, която до сега беше изписана Ja, а в новия паспорт ще е Ya.
- kalina1
- Нов потребител
Чл. 2. (1) от Правилника за издаване на български лични документи "Имената и месторождението на българските граждани в българските лични документи се изписват на кирилица и на латиница чрез английска транслитерация съгласно приложение № 1.
(2) По искане на българските граждани имената им, съдържащи характерни букви и буквосъчетания, могат да бъдат изписани на латиница по начин, различен от английската транслитерация, в първи документ за самоличност. Промяна в следващ документ може да се извърши само след представяне на официални документи, съдържащи исканото изписване, или след представяне на съдебно решение.
(3) Промяна в изписването на латиница на имената на българските граждани може да се извърши в следващ документ за самоличност, без да се представят документите по ал. 2, ако е поискано изписването да се извърши чрез английската транслитерация съгласно приложение№ 1. (4) Редът по ал. 3 не се прилага, когато в информационните фондове на Министерството на вътрешните работи (МВР) има достатъчно данни, че с изписаните на латиница имена от издаден предходен документ за самоличност лицето е регистрирано като закононарушител в друга държава.
(5) Имената на чужденците в българските лични документи се изписват и на български език.
(6) При издаване на български личен документ с променена транслитерация на имената се обявяват за невалидни всички български лични документи на лицето, издадени с предходна транслитерация.
Точно защото в заявлението е поискано в последващия паспорт изписването на името да стане съгласно приложение № 1, затова в съответната паспортна служба не са ви направили проблем. Не разбирам, след като заявлението за издаване на паспорт се подава и от двамата родители, как така е чута само волята на бащата, вие като майка защо сте се съгласили. След като тогава сте били съгласни, какво точно искате сега. Спорните въпроси между родителите за техните деца се решават от съда.
(2) По искане на българските граждани имената им, съдържащи характерни букви и буквосъчетания, могат да бъдат изписани на латиница по начин, различен от английската транслитерация, в първи документ за самоличност. Промяна в следващ документ може да се извърши само след представяне на официални документи, съдържащи исканото изписване, или след представяне на съдебно решение.
(3) Промяна в изписването на латиница на имената на българските граждани може да се извърши в следващ документ за самоличност, без да се представят документите по ал. 2, ако е поискано изписването да се извърши чрез английската транслитерация съгласно приложение№ 1. (4) Редът по ал. 3 не се прилага, когато в информационните фондове на Министерството на вътрешните работи (МВР) има достатъчно данни, че с изписаните на латиница имена от издаден предходен документ за самоличност лицето е регистрирано като закононарушител в друга държава.
(5) Имената на чужденците в българските лични документи се изписват и на български език.
(6) При издаване на български личен документ с променена транслитерация на имената се обявяват за невалидни всички български лични документи на лицето, издадени с предходна транслитерация.
Точно защото в заявлението е поискано в последващия паспорт изписването на името да стане съгласно приложение № 1, затова в съответната паспортна служба не са ви направили проблем. Не разбирам, след като заявлението за издаване на паспорт се подава и от двамата родители, как така е чута само волята на бащата, вие като майка защо сте се съгласили. След като тогава сте били съгласни, какво точно искате сега. Спорните въпроси между родителите за техните деца се решават от съда.
- iva_sh
- Потребител
Благодаря ви за отговорите Iva.
Трябваше да се съглася с тази промяна, иначе бащата отказваше да разпише заявлението и детето щеше да остане без паспорт.
Надявам се ме разбирате правилно, че за мен не е проблем буквичката, а това, че бащата непрестанно ми извива ръцете не само с паспорта, но и с декларацията и с издръжката. Просто не искам да се примирявам с този факт и търся начин да защитя правата на детето си. За това и попитах какъв е законния начин и какво дело трябва да водя. Друг е въпроса, дали е удачно да заведа дело, защото тогава напук ще ми бъде отказана декларация, което ще означава още едно дело. Омагьосан кръг
Трябваше да се съглася с тази промяна, иначе бащата отказваше да разпише заявлението и детето щеше да остане без паспорт.
Надявам се ме разбирате правилно, че за мен не е проблем буквичката, а това, че бащата непрестанно ми извива ръцете не само с паспорта, но и с декларацията и с издръжката. Просто не искам да се примирявам с този факт и търся начин да защитя правата на детето си. За това и попитах какъв е законния начин и какво дело трябва да водя. Друг е въпроса, дали е удачно да заведа дело, защото тогава напук ще ми бъде отказана декларация, което ще означава още едно дело. Омагьосан кръг
- kalina1
- Нов потребител
изходът е производтво по чл. 127а от Семейният кодекс, към който препраща чл. 76, т. 9 от Закона за българските лични документи - ако бащата не дава съгласие детето да напуска страната или го оттегли, то може да бъде заместено със съдебно решение. С това решение няма да позволите да бъдете изнудвана, вкл. за декларацията на границата. Много майки са във Вашето положение. И много бащи нямат никакви скрупули да използват децата за различни форми на изнудване . Трябва да се свържете с адвокат - в днешно време да се явите пред съд без адвокат си е просто загуба на време и пари.
- iva_sh
- Потребител
Благодаря ви за изчерпателните отговори Iva!
Определено ще действам с адвокат.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ и ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!
Определено ще действам с адвокат.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ и ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!
- kalina1
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|