На 26.08.2011г. неочаквано и без предизвестие, работодателят прекрати безсрочния ми Трудов договор, на основание чл.328, ал.1, т.3 от КТ. Беше ми изплатено обезщетение по чл.224, а след 1 месец - и по чл.222 от КТ. Работодателят не ми плати обезщетение по чл.220 от КТ. За такова обезщетение не е упоменато в заповедта за уволнение.
По какъв ред мога да си търся обезщетението по чл.220 от КТ?
Ще ми е необходима ли заповедта за уволнение, тъй като не разполагам с такава - моята я взеха в НОИ, защото беше отпечатана с много бледо мастило и не можеше да се преснима, а работодателят едва ли ще ми даде копие?
При евентуален съдебен процес, върху кого пада тежестта за доказване на обсоятелството, че работодателят не ми е отправил предизвестие?
Благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 11:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение по чл.220 от КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Обезщетение по чл.220 от КТ
Последна промяна pesho_devnya на 16 Дек 2011, 18:22, променена общо 1 път
- pesho_devnya
- Младши потребител
Re: Обезщетение по чл.220 ог КТ
Ще трябва да заведете установителен иск по чл.124 ал.1 от ГПК. А що се отнася до доказателствената тежест, тя е върху вас, защото ще бъдете в качеството на ищец. Хубаво е да имате заповедта за уволнение, все пак ще трябва да представите доказателства за твърдяните от вас факти.
П.С. Аз съм студент, ще е нужно да се консултирате и с действащ адвокат, ако решите да водите дело.
П.С. Аз съм студент, ще е нужно да се консултирате и с действащ адвокат, ако решите да водите дело.
- vseznaikoto
- Младши потребител
Re: Обезщетение по чл.220 от КТ
Благодаря Ви много!
- pesho_devnya
- Младши потребител
Какъв установителен иск? Първо трябва да прецените какво точно искате в тази ситуация. Искате да се върнете на работа /може и това да претендирате/ или да получите полагащото се обезщетение?
За да е законно прекратяването на трудово правоотношение, трябва да е спазена процедурата, предвидена в КТ.
Във Вашия случай, не Ви е изплатено обезщетение за неспазеното предизвестие. Правя извода, че не желаете усложнения и искате само изплащането на това обезщетение. Ако си търсите правата по съдебен ред, трябва да представите заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Има начини да си я набавите. В тази заповед не е записано да Ви се изплати обезщетение по чл. 220, ал.1 КТ. Това е достатъчно. Оттук нататък тежестта на доказване пада на работодателя - той трябва да представи ведомост или др., че Ви е изплатил тази сума.
Може да пуснете жалба и в Инспекцията по труда. Тя ще направи проверка и предписание до работодателя да изплати съответната сума. Задължително си вземете входящ номер на жалбата от ИТ.
За да е законно прекратяването на трудово правоотношение, трябва да е спазена процедурата, предвидена в КТ.
Във Вашия случай, не Ви е изплатено обезщетение за неспазеното предизвестие. Правя извода, че не желаете усложнения и искате само изплащането на това обезщетение. Ако си търсите правата по съдебен ред, трябва да представите заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Има начини да си я набавите. В тази заповед не е записано да Ви се изплати обезщетение по чл. 220, ал.1 КТ. Това е достатъчно. Оттук нататък тежестта на доказване пада на работодателя - той трябва да представи ведомост или др., че Ви е изплатил тази сума.
Може да пуснете жалба и в Инспекцията по труда. Тя ще направи проверка и предписание до работодателя да изплати съответната сума. Задължително си вземете входящ номер на жалбата от ИТ.
- axioma
- Младши потребител
Благодаря и на Вас за проявената отзивчивост!
Не искам да се връщам на работа при същия работодател, а само да си получа обезщетението, което ми дължи. Мисля да започна с жалба до ИТ.
Не искам да се връщам на работа при същия работодател, а само да си получа обезщетението, което ми дължи. Мисля да започна с жалба до ИТ.
- pesho_devnya
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|