Здравейте!
В момента работя в компания, където има голямо текучество. От Юли 2011 съм на постоянен договор. Харесвам си работата, но работодателят ми иска да ме изгони. Зад гърба ми пусна обяви да търси нов човек на мое място. Не иска да ме съкрати, а иска по взаимно съгласие да си тръгна, или ме заплаши, че ще ме уволни дисциплинарно, защото закъснявам с 5-6 минути за работа. Но като стоя 15 минути повече, след работно време нищо не казва!!!
Има ли право той на това?
Как да се защитя?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 11:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Опитват се да ме принудят да напусна по взаимно съгласие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Опитват се да ме принудят да напусна по взаимно съгласие
Нежеланието на работодателя да Ви съкрати се дължи на две причини: възможността да оспорите по съдебен път съкращението и дължимото от работодателя обезщетение. Ако е невъзможно да остането на това работно място повече, най-добре за Вас е да бъдете съкратена. Посочвайки Ви причините за несъгласието на работодателя да Ви съкрати, можете да прецените как да подходите.
- axioma
- Младши потребител
Ако са системни нарушенията вероятно има право да Ви уволни дисциплинарно по съответния ред за това. Най-добре се постарайте да не му давате поводи и в никакъв случай не се поддавайте на заплахите. Ако иска да ви прекрати договора. Негово право е, но не вие да напускате. Освен ако вече не ви се иска да се махнете.
- usera
- Младши потребител
Дисциплинарно уволнение може да се налага по чл.190 от КТ в следните случаи:
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
3. системни нарушения на трудовата дисциплина;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
6. (нова - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) други тежки нарушения на трудовата дисциплина.
Така,че 5 или 10 минути закъснение не е основание за уволнение. Моят съвет към вас е да издържите на натиска, който ви се прилага. Гледайте да не избухвате и да си изпълнявате максимално добре работата. Изчакайте го той да прекрати трудовите взаймоотношения с вас и после според основанието, за което ви уволнява си търсете правата по съдебен ред. Ако той продължи да прилага психологически натиск над вас вие можете да му отвърнете, че си знаете правата, имате си личен адвокат, а освен това познавате хора в медиите. По този начин ще го по разтърсите малко и ще внимава с вас.
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
3. системни нарушения на трудовата дисциплина;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
6. (нова - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) други тежки нарушения на трудовата дисциплина.
Така,че 5 или 10 минути закъснение не е основание за уволнение. Моят съвет към вас е да издържите на натиска, който ви се прилага. Гледайте да не избухвате и да си изпълнявате максимално добре работата. Изчакайте го той да прекрати трудовите взаймоотношения с вас и после според основанието, за което ви уволнява си търсете правата по съдебен ред. Ако той продължи да прилага психологически натиск над вас вие можете да му отвърнете, че си знаете правата, имате си личен адвокат, а освен това познавате хора в медиите. По този начин ще го по разтърсите малко и ще внимава с вас.
- boynin
- Младши потребител
Не съм адвокат и не съм сигурен, но мисля, че при дисциплинарно уволнение в заповедта трябва да има задължително подпис на свидетел, който е колега на уволнения, с който потвърждава обвиненията причина за уволнението. Не вярвам някой лесно да се съгласи да излъже, защото после може да бъде съден за лъжесвидетелстване.
- usera
- Младши потребител
Включете си личните съобщения от настройките на форума.
- bastard
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|