начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Въпрос относно чл.127 от СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно чл.127 от СК

Мнениеот petrra » 13 Дек 2011, 12:04

Здравейте,
чл.127 от СК се прилага само при решаване на спорове относно деца родени от фактическо съжителство или и при деца на разведени родители.Благодаря предварително за отговорите!
petrra
Младши потребител

Re: Въпрос относно чл.127 от СК

Мнениеот Гост. » 13 Дек 2011, 14:58

petrra написа:Здравейте,
чл.127 от СК се прилага само при решаване на спорове относно деца родени от фактическо съжителство или и при деца на разведени родители.Благодаря предварително за отговорите!

Последен трети опит и се отказвам- ако излъчи нещо- ок, ако ли не- не било писано... :)

На въпроса- нормата на чл. 127 се прилага винаги, когато става въпрос за деца без оглед родени ли са по време на брачна връзка или от съвместно съжителство.

При децата на разведени родители се презумира, че тея въпроси са решени с постеновеното Р за прекратяване на брака. Въпреки, че Р е влязло в законна сила в тази част е акт на спорна администрация и същите въпроси подлежат на пререшаване при промяна в обстоятелствата, които са установени при постановяването им.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот petrra » 13 Дек 2011, 15:22

Благодаря Поли!Бяхте ми изключително полезна!
И последен, нахален въпрос...
Ако е променен само постоянният адрес на дете, при дело за увеличение на издръжката би ли следвало пак чл.127 меродавен?
/питам по повод неприето възражение за неподсъдност/
Отново благодаря!
petrra
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Дек 2011, 17:23

Опитайте отново с питането, защото "чл. 127 меродавен" и неподсъдност си иска конкретика.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот petrra » 13 Дек 2011, 18:36

Поправям се веднага.
Развод по взаимно съгласие на родителите преди година и полвина.Родителските права са на майката.
В началото на тази година майката променя постоянният си адрес от гр.Х на гр.У. До колкото ми е известно настоящият адрес на майката и детето не е променян.Детето продължава да си живее преимущественно в гр.Х.Майката завежда дело за увеличаване на издръжката /преди около 6 месеца/ в РС на гр.У.Промяната на адреса е направена явно с оглед подсъдността. Бащата прави възражение за неподсъдност /чл.105 ГПК и чл.127 от СК -бащата е с постоянен и настоящ адрес гр.Х/.Явно възражението не е прието, защото е насрочена дата за делото в гр.У.
В отговора на исковата молба има молба за промяна на родителските права, в случай че детето в действителност е преместено в гр.У.
Та за това питам е ли или не е меродавен чл.127 т.е. подсъдност на делото по настоящ адрес на детето.И има ли смисъл да се прави възражение на ниво окръжен съд.
Съжалявам за дългият пост и благодаря за вниманието!
petrra
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 13 Дек 2011, 18:50

Сега остана да питате и за това: Как да си напшиа исковата молба,какво трябва да правя по време на делото и кога ще ми излезе решението.А ако не ми харесва също какво мога да правя ! :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот petrra » 13 Дек 2011, 19:16

sarbijanac приемам отговора Ви като закачка! :D Не съм с юридическо образование и въобще не съм наясно с материята. Вероятно аз съм прочела чл. 127 от СК, като дявол евангелието. Благодарна съм на всеки отговор и на отделеното време на всеки от юристите, пишещи тук!
petrra
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Дек 2011, 07:08

:lol: Без да се сърдите :idea: , правя изрична уговорка, но дали сте бащата или майката ( ако ще се обзалагам съм "за", че сте бащата :P )- важното е, че не сте родителят с родителски права.
И ако ще правите възражение, едва във фаза въззив, да ви уведомя, че сте закъснял(а)- чл. 121, но дори и да не бяхте- чл. 112 ГПК е ясен- постоянен адрес на детето. Както вече уточнихте, същия не е във вашия град.

Ако имате възможност- плащайте на това дете, не се стискайте воден от емоциите към бившата, че времената са трудни за всички. Може и да се спогодите, като по този начин ще редуцирате размера на държавната такса, определен върху тригодишния платеж на издръжката, наполовина.
Не бива да се дават пари на съда за нещо, което може да се реши извънсъдебно. Помислете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот petrra » 14 Дек 2011, 09:35

Поли благодаря Ви още веднъж! :D
Не се сърдя- няма за какво!Права сте, че съм "за" бащата, понеже ми е брат.Издръжката и до момента се изплаща редовно, на детето се купува всичко необходимо /майката обикновенно казва от какво има нужда/ и от брат ми и от мен и майка ми/дрехи, играчки, помагала и т.н./. И изведнъж без никакъв предварителен разговор за увеличение - шат дело +сменен постоянен адрес! Спогодбата би била перфектният вариант и според мен.
Още веднъж благодаря за изчерпателните отговори!Желая Ви всичко добро!
petrra
Младши потребител

Назад към Семейни казуси