Привет,
майки ми снощи беше съкратена по член 328 от КТ - поради закриване на щат ...
Работата е там ,че не е извършен подбор . Тя е едиствената на тази длъжност и четах ,че работодателят е длъжен да извърши подбор между нея и служителите на подобни длъжности ... Тя е с най-голям стаж и квалификация сред тях . Може ли уволнението да бъде успорвано на такова основание?
От друга страна баща ми е с трайна нетрудоспособност - мисля че 95% по решение на ТЕЛК ( трябва да проверя ) Има си всички документи от ТЕЛК и тн .. Този факт би ли имал някакво значение при съкращението ? Дава ли й някакъв вид закрила ? Тя беше единствения член на семейството , който работи ... Аз съм семейна , брат ми не е , но е пълнолетен...
- Дата и час: 26 Ное 2024, 11:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Уволнение поради съкращение на щат
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Уволнение поради съкращение на щат
Характеризирайте ,понятието подобни длъжности и единствена длъжност.Т.е как вие ,го възприемате?
Понеже,ако се касае за закриване например единствената длъжност секретар ,и било мъж или жена заемащ тази длъжност е единствен/а .Работодателят има право на подбор но е негово субективно право и не е длъжен да го осъществява ,респективно раб. не може да го оспори.Ако ,обаче са две и повече лица на една и съща длъжност ,тогава е необходимо да се извърши подбор,както и ако се намаляват щатните бройки от 20 счетоводителя на 10 .Уволнението може да се оспори.
Понеже,ако се касае за закриване например единствената длъжност секретар ,и било мъж или жена заемащ тази длъжност е единствен/а .Работодателят има право на подбор но е негово субективно право и не е длъжен да го осъществява ,респективно раб. не може да го оспори.Ако ,обаче са две и повече лица на една и съща длъжност ,тогава е необходимо да се извърши подбор,както и ако се намаляват щатните бройки от 20 счетоводителя на 10 .Уволнението може да се оспори.
-
Pause - Активен потребител
Нейната длъжност е Специалист Бек офис : обслужвала е клиенти на гише , изготвяла е отчети и тн
В момента са останали специалисти фронт офис , които на практика правят същото . Преди да стане специалист Бек офис , тя е била на длъжност Счетоводител , на практика друго наименование на Специалист фронт офис .
В момента са останали специалисти фронт офис , които на практика правят същото . Преди да стане специалист Бек офис , тя е била на длъжност Счетоводител , на практика друго наименование на Специалист фронт офис .
- rstoilova
- Нов потребител
Консултирайте се с колега.Има голяма възможност да се отмени уволнението ако длъжностите са идентични.
Майка Ви не ползва никаква закрила при уволнение поради това , че се грижи за съпруга си с трайна неработоспособност.
Майка Ви не ползва никаква закрила при уволнение поради това , че се грижи за съпруга си с трайна неработоспособност.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Ще го направим ... Малко трудно се ориентирам още , но може ли някой да ме посъветва как да открия специалисти по трудово право в град ПЛОВДИВ ?!
- rstoilova
- Нов потребител
Здравейте , за да Ви отговоря трябва да активирате опцията за получаване на лични съобщения от потребителския панел.Колко и да е странно първоначално настройките са да не се получават ЛС.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Направих го - предвариелно Ви благодаря
- rstoilova
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|