начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Уволнение поради съкращение на щат

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение поради съкращение на щат

Мнениеот rstoilova » 01 Дек 2011, 11:44

Привет,

майки ми снощи беше съкратена по член 328 от КТ - поради закриване на щат ...

Работата е там ,че не е извършен подбор . Тя е едиствената на тази длъжност и четах ,че работодателят е длъжен да извърши подбор между нея и служителите на подобни длъжности ... Тя е с най-голям стаж и квалификация сред тях . Може ли уволнението да бъде успорвано на такова основание?

От друга страна баща ми е с трайна нетрудоспособност - мисля че 95% по решение на ТЕЛК ( трябва да проверя ) Има си всички документи от ТЕЛК и тн .. Този факт би ли имал някакво значение при съкращението ? Дава ли й някакъв вид закрила ? Тя беше единствения член на семейството , който работи ... Аз съм семейна , брат ми не е , но е пълнолетен...
rstoilova
Нов потребител

Re: Уволнение поради съкращение на щат

Мнениеот Pause » 01 Дек 2011, 17:34

Характеризирайте ,понятието подобни длъжности и единствена длъжност.Т.е как вие ,го възприемате?

Понеже,ако се касае за закриване например единствената длъжност секретар ,и било мъж или жена заемащ тази длъжност е единствен/а .Работодателят има право на подбор но е негово субективно право и не е длъжен да го осъществява ,респективно раб. не може да го оспори.Ако ,обаче са две и повече лица на една и съща длъжност ,тогава е необходимо да се извърши подбор,както и ако се намаляват щатните бройки от 20 счетоводителя на 10 .Уволнението може да се оспори.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот rstoilova » 01 Дек 2011, 18:03

Нейната длъжност е Специалист Бек офис : обслужвала е клиенти на гише , изготвяла е отчети и тн

В момента са останали специалисти фронт офис , които на практика правят същото . Преди да стане специалист Бек офис , тя е била на длъжност Счетоводител , на практика друго наименование на Специалист фронт офис .
rstoilova
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Дек 2011, 18:15

Консултирайте се с колега.Има голяма възможност да се отмени уволнението ако длъжностите са идентични.
Майка Ви не ползва никаква закрила при уволнение поради това , че се грижи за съпруга си с трайна неработоспособност.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот rstoilova » 01 Дек 2011, 18:21

Ще го направим ... Малко трудно се ориентирам още , но може ли някой да ме посъветва как да открия специалисти по трудово право в град ПЛОВДИВ ?!
rstoilova
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Дек 2011, 19:20

Здравейте , за да Ви отговоря трябва да активирате опцията за получаване на лични съобщения от потребителския панел.Колко и да е странно първоначално настройките са да не се получават ЛС.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот rstoilova » 01 Дек 2011, 19:53

Направих го - предвариелно Ви благодаря
rstoilova
Нов потребител

Назад към Трудово право