начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

кои дела отказвате,адвокати

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: кои дела отказвате,адвокати

Мнениеот hidden » 21 Ное 2011, 23:14

sarbijanac написа:Специално в адвокатурата как да се ограничи ?! Това е свободна професия.Вие какво предлагате ?

Говоря по принцип, не само за адвокатурата. Да се намали приемът за университетите.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Ное 2011, 23:16

Наистина има свръхпроизводство, а то винаги води до криза.

500 човека на година беше нормално.

А сега са сигурно 1 500 - така, че юристите са в повече.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Ное 2011, 23:24

:roll: При тази цедка на изпита за адвокати, където не успяват и 300 годишно, при все двете сесии.... за каква свръх производителност става въпрос?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 21 Ное 2011, 23:27

poli_g написа::roll: При тази цедка на изпита за адвокати, където не успяват и 300 годишно, при все двете сесии.... за каква свръх производителност става въпрос?

Тая цедка на мен ми прилича на "гивгир" :wink: .Евентуално цедка ако искат такава могат да направят на встъпителните такси.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Ное 2011, 23:35

Е, може и да бъркам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот hidden » 21 Ное 2011, 23:39

poli_g написа::roll: При тази цедка на изпита за адвокати, където не успяват и 300 годишно, при все двете сесии.... за каква свръх производителност става въпрос?

Това е от тази година. Преди това цедката беше с доста големи дупки.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

... отдалечихме се от същината, но така е при адвокатите

Мнениеот Гост. » 21 Ное 2011, 23:43

Не си прав, Гоше, но всяка правило си има изключения.
Познавам доста студенти- има наистина чудесно подготвени бъдещи колеги измежду тях.
А встъпителна в размер на около 2000-2500лв., поне последните данни са такива( повечето ми познати имат повечко стаж, което ги отдалечава от минималната), си е цифра за начинаещия.

п.п. Не адвокатствам на младежите, могат и сами да се справят, но понякога влизам в темите им тук- рядко някой да напише някоя глупост.

hidden,
последните години броя на успелите сериозно се редуцира от малко над 500 годишно в началото, когато се въведоха тези изпити, до сега. Ако има статистика в обратен смисъл- ще оттегля това изявление.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Ное 2011, 00:03

И пак ще са нужни години да се стабилизират пазарите.

Впрочем да не забравяме и ние как сме проходили. Аз съм толерантен към младите, но практиката е трудна.

Впрочем на основния въпрос отговорихме в общи линии.

Отказват се дела, за които нямаш нужната квалификация.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: ... отдалечихме се от същината, но така е при адвокатите

Мнениеот hidden » 22 Ное 2011, 01:37

poli_g написа:hidden,
последните години броя на успелите сериозно се редуцира от малко над 500 годишно в началото, когато се въведоха тези изпити, до сега. Ако има статистика в обратен смисъл- ще оттегля това изявление.

През 2005 г. броят на вписаните адвокати е бил 11308.
В момента (2011г.) те вече са 13505.
Това прави увеличение с около 2200 адвоката само за 6 години.
А в същото време населението намалява с около 200 хиляди души.
Няма логика.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 22 Ное 2011, 10:03

poli_g написа:Чета ви тук, колеги, и излиза, че съм една голяма бяла птица

Що бе, Поли? Мисля, че барем половината от колегите клонят към твоите съображения, е, да, вярно, има и някакви различия, оттенъци, ама какво от това?
Хидън, може и да бъркам, ама не бяха ли вписаните адвокати по едно време към 15 000?...
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот dred » 22 Ное 2011, 10:33

ДНЕС Е ДЕН НА БГ. АДВОКАТ - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ! Пожелавам здраве,щастие,професионално и лично дълголетие и много, много клиенти :D
dred
Потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Ное 2011, 12:16

На всички : Честит празник! Много лични и професионални успехи! :P
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 22 Ное 2011, 12:50

Хей, много се радвам да Ви "видя", колеги!
Отказвам само един вид дела- тези, за които нямам необходимата компетентност.
Що се отнася до делата causa perduta, първо обяснявам на клиента как действително стоят нещата, после, ако много настоява, поемам нещата, ако ми подпише една декларация какво точно съм му обяснила. Така си вързвам гащите, да не му е крив адвоката. Клиентите по "обречени" дела също имат право на защита, понякога в хода на делото настъпват благоприятни факти или пък, казано просто, стават чудеса :lol:
Така с една "обречена" делба съдът излезе милостив. На първа инстанция хората карали без адвокат, съставили се несправедливи дялове, никой не оспорил, ами всеки се надявал най-лошия дял (2 ниви 10-та категория) да не се паднат на него :lol: :lol: :lol: После жребие и... недоволната наследница при свършен факт- при адвокат. Честно, не се надявах съда да се произнесе в наша полза, всички възможности в 1 инст. бяха пропуснати. Съдът обаче дори не ни "наказа" с нова тройна експертиза, сам си образува дяловете- този път справедливи.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 22 Ное 2011, 13:59

sarbijanac написа:
ivan_lawyer написа:При нотариусите е така.

При ЧСИ също.

Макар другите свободни професии да не са така.

При нотариусите и ЧСИ-тат ограниченията идват от малко по-друго естество и от едни други "негласни" правила.Но в адвокатурата такива няма.А изпита е формален .....

Колега,моите уважения,но ми се струва,че не знаеш точно за какво става дума.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 22 Ное 2011, 14:06

hidden написа:

Това е от тази година. Преди това цедката беше с доста големи дупки.

Как така от тази година,колега?
Дори един пример ви опровергава: Така да речем,аз се явявах на този изпит през юни 2008г.Мисля,че бяха скъсани около 80 % от явилите се.Късаха даже и на устния накрая. На казуса се дадоха земеделски земи,които ги няма никъде в изпитния въпросник.Мога да кажа,че съм имал и голяма доза късмет.

Този рекорд на скъсани не ми се вярва да е подобрен до сега.Това лесно може да се провери.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот dred » 22 Ное 2011, 17:23

http://www.vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=26191
22.11.2011
Позиция на Висшия адвокатски съвет
Изявлението на вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов на 20.11.2011 г. в предаването „На четири очи” по Нова телевизия, че Висшият съдебен съвет трябва да наблюдава и контролира поведението на адвокатите, неправомерно засяга достойнството и професионализма на българските адвокати. То е израз на крещящо непознаване и неразбиране на Конституцията, законите и международноправните актове, по които Република България е страна. Твърдението, че участието на силни адвокати внася дисбаланс в наказателния процес, съдържа и съответна оценка за българската прокуратура и за разследващите органи.
Висшият адвокатски съвет е принуден отново да припомни обръщението си от месец юли 2011 г. до Президента на републиката, Председателя на Народното събрание и ръководителите на парламентарните групи, в което изтъкна, че този вид изявления на г-н Цветанов рушат демократичните устои на държавата и надхвърлят всички предели на обществена търпимост.
Периодичните атаки към адвокатите от страна на министъра на вътрешните работи по въпроси, които са изцяло извън неговата законово определена и професионална компетентност, всъщност отклоняват общественото внимание от реалните проблеми, които изпълнителната власт има в борбата срещу престъпността. Подобни изявления по никакъв начин не осветляват действителното състояние на съдебната система.
Българската адвокатура винаги е защитавала и ще продължи да защитава правата и законните интереси на гражданите и ще се противопоставя на всички опити за рушене на държавността и демокрацията. Честит 22 ноември – национален празник на българските адвокати!
ДАНИЕЛА ДОКОВСКА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВИСШИЯ
АДВОКАТСКИ СЪВЕТ
dred
Потребител

Мнениеот ykovachev » 22 Ное 2011, 18:45

bebitor написа:Хей, много се радвам да Ви "видя", колеги!
...Клиентите по "обречени" дела също имат право на защита, понякога в хода на делото настъпват благоприятни факти или пък, казано просто, стават чудеса :lol:

Съгласен, що се отнася до вече образувано пата-кюта срещу "моя" човек. Пример - топлофикационни длъжници. Там почти винаги нещо може да излезе "на далавера" за длъжника, та поне отчасти да спести някоя сума. И пак е добре да се прецени точно какво да му се защитава. Ама да му предявявам иск на някой, щото просто иска да се заяжда със съседа си, или пък вече си го бил предявил, омазал, преклудирал де що има, явил се, доомазал нещата - кво да правя там?
Струва ми се, че квито и глупости и да приказва Цвъ Цвъ, адвокатът все пак, без контрола на ВСС, трябва да е своеобразен "филтър" срещу задръстването на съдилищата с идиотски дела. Пък и няколко пъти определено лудички ищци - потенциални или настоящи - са ме посещавали, като искат да им се признае правото на безплатен парцел на Луната, щото направили преди 30 години рационализация в полза на Народната република и не им я платил никой (това е своеобразно обобщение на такива посещения). Като как да водя такива дела? :wink:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Ное 2011, 19:50

Аз пък понякога им взимам поне 20 лева за консултация.

Щом така или иначе стоим на входа на съдебната система.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 22 Ное 2011, 20:31

Чи как! Ма разбира се, що се отнася до консултацията и проучването, ако има такова. А на лудите гледам накратко да им обясня, че не мога да им помогна, щото не съм наясно с нещата, все пак не можем да бъдем груби ей така :D
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Ное 2011, 22:16

Услугата за подстригване е вече 10 лева.

По места и по малко, но пък е по-зле.
ivan_lawyer
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии