начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Прекратяване на трудово правоотношение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудово правоотношение

Мнениеот pianov » 19 Ное 2011, 19:15

Здравейте,
трудовото ми правоотношение е прекратено съгласно чл.328, ал.1, т.2 от КТ. Съгласно чл.326, ал.2 и ал. 4 от КТ, срока на предизвестието е 30 календарни дни и започва да тече от деня следващ датата на връчване (получено - 03.10.11г )
Получено е обезщетение съгласно чл.220 ал.1 от КТ, чл.224 ал.1 от КТ и чл.222 ал.1 от КТ ( не повече от един месец).
Предизвестието и заповедта за съкращение са връчени в ден, в който бях в болничен, но трудовото правоотношение е прекратено на следващия ден, в който трябваше да бъда на работа.
На колегите, които подлежат на съкращение след мен им е отправено предложение за прекратяване на трудовия договор срещу заплащане на обезщетение съгласно чл. 331 от КТ ( 6 брутни месечни заплати ).
Има ли в този случай мотиви на дискриминация и имам ли шанс, ако заведа трудово правно дело да получа обезщетение съгласно чл. 331 от КТ( 6 брутни заплати).
pianov
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудово правоотношение

Мнениеот direktor » 19 Ное 2011, 22:08

Работодателят е бил коректен към служителите си след като по чл.331 им е изплатил не минимума от 4 заплати, а цели 6 брутни трудови възнаграждения. При тебе няма дискриминация
direktor
Нов потребител

Мнениеот pianov » 20 Ное 2011, 16:44

За коректността на работодателя съгласно чл.331 от КТ съм съгласен, но разликата между чл. 221 ал.1 и чл. 331 от КТ е 5 брутни заплати. За това говоря, а не дали са 4 или 6.
pianov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 20 Ное 2011, 22:14

:roll: Не знам правите ли разлика между съкращаване на щата, каквото е при вас, и прекратяване на ТПО на другите ви колеги, по взаимно съгласие, че са различни основанията, все пак.
Вярно, че има разлика между 6 заплати( което говори за КТД) и обезщетението по 221, но това не е дискриминация( като се хареса толкоз тази дума на нашенеца и вс. вече е дискриминационно :) ), а е в синхрон с КТ. Дори и да обжалвате тази заповед, ако не се установи незаконосъобразност на същата, съдът няма да ви присъди 6-те заплати по 331. Вервайте.

п.п. Шефе, защо си заличи постовете?- бяха си съвсем на място.
Гост.
Старши потребител

Назад към Трудово право