Типично по нашенски вчера получих искова молба за развод. Не живея заедно със съпруга ми от 16 години. Общо взето по негова вина. Не съм съжителствала с друг човек през този период. Имаме общо имущество изразяващо се в къща, в която в момента живее едно от двете ми пълнолетни деца. По време на брака ми съпругът ми основава ЕТ. Моята идея беше да не си пречим и да оставим нещата така, но това явно не е идеята на съпруга ми по документи.В исковата молба той изисква от мен приключване на брака поради разстройство, не излъчване на виновен за създалото се положение и връщане на моминското ми име.
Въпроса ми е : имам ли право на част от ЕТ-то основано по време на нашият брак, имам ли право да оспоря и изисквам информация за сделките сключени през периода на брак, в който нямаме фактическо съжителство, съпругът ми е наследник на земи/ родителите му са починали/ имам ли право на дял от тези земи, като няма дарение от родителите му и не на последно място, какъв е вашият съвет за един нормален развод при представените от мен факти.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 13:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искова молба за развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Искова молба за развод
Ангажирайте колега,който да ви представлява по делото.и направете това своевременно, тъй като имате срок за отговор с изтичането, на който определени ваши права се преклудират.
- damme
- Младши потребител
Re: Искова молба за развод
Здравейте, относно въпроса имате ли право на част от дружеството, основано от вашия съпруг - погледнете чл. 30 във връзка с чл.22.ал.3 от Семейния кодекс - ако сте допринесла по някакъв начин с труд, средства, грижи за децата или работа в домакинството имате право да получите част от стойността на вземанията и вещите на вашия съпруг. Относно земите - там не може да имате претенции, тъй като те са наследени от родителите на съпруга ви, а закона определя вещите, придобити по наследство за лична собственост на съответния съпруг. Когато отидете на делото за развод или най-добре в отговора на исковата молба поискайте произнасяне по брачната вина - по този начин ще можете да пртендирате издръжка (ако искате) след развода.
- vseznaikoto
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|