начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Присвояване на бакшиши

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Присвояване на бакшиши

Мнениеот cold_hill » 04 Ное 2011, 12:59

Работя в популярна франчайз кафе - верига в София , въпросът ми е свързан с бакшишите , които получаваме (или по - скоро не получаваме) , 50 % от тях биваме задължени да пращаме в централният офис в София , правомерно ли е това ? Какво може да се направи ?
Благодаря Ви за отделеното време!
cold_hill
Нов потребител

Re: Присвояване на бакшиши

Мнениеот teogeo » 04 Ное 2011, 14:48

cold_hill написа:Работя в популярна франчайз кафе - верига в София , въпросът ми е свързан с бакшишите , които получаваме (или по - скоро не получаваме) , 50 % от тях биваме задължени да пращаме в централният офис в София , правомерно ли е това ? Какво може да се направи ?
Благодаря Ви за отделеното време!

Не съм наясно въобще дали "бакшишите" са регламентирани в българското законодателство, но "навън" си има принципи. На прима виста се сещам за Англия - там в законодателството има регламентиране на т.нар. "tips". По закон не може заведенията да плащат твърди заплати под минимално установения за страната праг, а разликата да се допълва от бакшишите. В допълнение на това (по вашия въпрос) - бакшишите следва да постъпват *директно* в касата на заведението и оттам да се разпределят между персонала на основата на предварително обявено съгласуване, което може да включва и % за заведението. Не е изключено и цялата сума да отива за заведението.

P.S. Бакшишите следва да се декларират пред данъчните власти и да се облагат данъчно.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот portokal » 04 Ное 2011, 14:51

Не съм наясно въобще дали "бакшишите" са регламентирани в българското законодателство...

Специална регламентация не знам да има, но това си е договор за дарение. :lol:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот rts » 04 Ное 2011, 18:02

Дарение - да, но в чия полза ? Дали за фирмата, дали за сервитьора, или за фирмата и сервитьора - но в каква пропорция ... И кой ще си плати данъка за дарението ? :lol:
rts
Активен потребител

Мнениеот cold_hill » 09 Ное 2011, 11:28

teogeo написа:
Не съм наясно въобще дали "бакшишите" са регламентирани в българското законодателство, но "навън" си има принципи. На прима виста се сещам за Англия - там в законодателството има регламентиране на т.нар. "tips". По закон не може заведенията да плащат твърди заплати под минимално установения за страната праг, а разликата да се допълва от бакшишите. В допълнение на това (по вашия въпрос) - бакшишите следва да постъпват *директно* в касата на заведението и оттам да се разпределят между персонала на основата на предварително обявено съгласуване, което може да включва и % за заведението. Не е изключено и цялата сума да отива за заведението.

P.S. Бакшишите следва да се декларират пред данъчните власти и да се облагат данъчно.

Ако говорим за цивилизовани страни , там е прието бакшиш да се оставя , както на обслужващ персонала ,така и на таксиджии , фризъори и прочие и прочие.Благодаря Ви за отговора , точно това исках да разбера , дали бакшишите са регламентирани по някакъв начин въобще или всичко е на база фирмена политика . Явно докато ние изкарваме някакви пари , те ще си вземат част от тях .
cold_hill
Нов потребител

Назад към Трудово право