начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Развод с чужденец

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод с чужденец

Мнениеот teddy83 » 05 Ное 2011, 04:43

Омъжена съм за грък ,брака сключихме в германия преди 6 години от около 5 години не живеем заедно,искам да се разведем по взаимно сагласие,далга ли е процедурата? Може ли развода да се състои в България?
teddy83
Нов потребител

Re: Развод с чужденец

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Ное 2011, 12:48

Не е невъзможно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот teddy83 » 05 Ное 2011, 23:01

Бих искала да знам какъв е редът и колко дълго ще трае процедурата по развода,чувала съм че се може да се разведем през Бг и немското посолство...консултирах се немски адвокат но той ми поиска сумата от 1500 евро и евентуално още 1000 евро ако не присъства той на делото а негов колега! това е нечувано...все пак се развеждаме по-взаимно съгласие.Според адвоката ми трябва да поема изцяло разноските по бракоразводното дело ... :!: :!: :!:
teddy83
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Ное 2011, 01:30

Простете, но според вас колко следва да платите, за да се постанови прекратяване на този брак? Пропускам факта, че в Германия за брачно дело задължително ви е нужен адвокат- у нас задължителността е само през ВКС.

От друга страна 2500 евра за прекратяване чрез посолството( каквото и да означава това за немския колега) са си хвърлени пари на вятъра.

п.п. Твърде е оскъдна фактологията, за да ви се каже е ли възможно да стане у нас, но ако сте била предвидлива и сте го регистрирала и тук, ако живеете тук, ако е налице дълбоко и непоправимо двустранно съгласие за прекратяването му- може.
Има един недостатък- двамата трябва да се явите лично в съдебна зала, за да потвърдите пред съдия желанията си. Напоследък- непреодолимо условие.
Колко ще ви струва... въпрос на договаряне.
Решението по прекратяване на брака се признава и в двете страни-членки( Гърция и Германия).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот teddy83 » 06 Ное 2011, 15:40

Живея в България,няма как да отида в Германия и да платя 2500 евро за равод само защото аз подавам молбата за развода и според немският ми адвокат трябва аз да поема разходите по делото, и двамата желаем да се разведем по взаимно съгласие ...със съпрругът ми не живеем повече от 5 години заедно дори не поддържаме никакъв контакт,но той живее в Германия аз в България,има ли начин чрез немското посолство в Бг да се разведем?
teddy83
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Ное 2011, 15:44

има ли начин чрез немското посолство в Бг да се разведем?

Не.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mimikria12 » 13 Дек 2011, 11:45

Здравейте, аз съм в същата ситуация само че се намирам във Франция, където се развеждам със мъжа ми чужденец също. Според френските закони, трябва да чакам 2 години за да получа автоматично развод, след като мъжа ми не е съгласен, въпросът ми е необходимо ли е да живея на френска теритотия през това време ? Имаме дете на 3 г и 6 месеца, с което нямам право да напускам Франция без специалното разрешение на бащата. Естествено, че доброволно няма как да получа такова разрешение, за това се обърнах към съда но ми отказаха да пътувам до България без съгласието на бащата.

Какво мога да направя, за да издействам разрешение за пребиваване в Б-я докато трае бракоразводната процедура ?

Мерси
mimikria12
Нов потребител

Мнениеот teddy83 » 14 Яну 2012, 16:09

Здравейте,писах ви преди 2 месеца във връзка с брака ми със Гръцки гражданин ,живущ в Германия.Брака сключихме в Германия преди 6 години,искам развод,бракът ми е регистриран в България. Въпросът ми е:мога ли да се разведа с него от България без да се налага да ходя в Германия,понеже той живее там,а аз в България?
Благодаря предварително! :)
teddy83
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 14 Яну 2012, 17:02

teddy83 написа:Здравейте,писах ви преди 2 месеца във връзка с брака ми със Гръцки гражданин ,живущ в Германия.Брака сключихме в Германия преди 6 години,искам развод,бракът ми е регистриран в България. Въпросът ми е:мога ли да се разведа с него от България без да се налага да ходя в Германия,понеже той живее там,а аз в България?
Благодаря предварително! :)

Да.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси