начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Бременост и развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бременост и развод

Мнениеот lgt79 » 03 Ное 2011, 19:35

Здравейте,
Имам много заплетен казус и реших вече сама да си решавам някои от нещата, защото адвокатката ми само ме обърква – тя иска набързо да ме разведе и да притупа нещата, не ми отговаря на въпросите както аз очаквам. Именно затова се реших да пиша тук и да потърся съвет. Благодаря предварително на компетентните хора, които ще ми отговорят и ще погледнат без надсмешка на случая ми.
Първо искам да задам въпроса си и след това ще обясня случая ми.
По принцип знам, че ако някой е решил да се развежда нищо и никой не може да го/я спре. Но въпроса ми е, ако жената е бременна по време на развода как точно стоят нещата в такъв момент?
А случая ми както казах е доста заплетен – преди година и половина разбрах, че мъжа ми има връзка с друга жена и подадох за развод. Явявахме се на няколко дела и не се споразумявахме за нищо, но накрая получихме и решение за развода (края на май т.г., което аз започнах да обжалвам, защото въобще не бях съгласна с изложенията в него – т.е. на практика в момента няма решение и ние не сме разведени. Пишем въззивни жалби един срещу друг и чакаме да ни извикат на по-горна съдебна инстанция. През това време обаче (времето на въззивните жалби) аз и мъжа ми се срещнахме по някакъв повод и за мое голямо съжаление чувствата ми към него изобщо не бяха отминали (май на момента и неговите) – много загубена работа – хем се мразим, хем се обичаме! – Но е факт, че наскоро разбрах, че съм бременна (а чакаме да се даде дата за дело за обжалването)…..Ама тук стои още по-голямия проблем – аз имам и приятел, така че не знам от кой е бебето….
Искам да имам това бебе, и ако е от мъжа ми не искам да се развеждаме (за жалост той иска развод и не вярва че може да е от него).
Та въпроса ми е – мога ли да поискам съда да отложи делото за развод до раждането на бебето и установяване на бащинството? Имам ли това право да го изискам?
Къде мога повече да прочета за тази така деликатна част в разводните процесии – бременност и развод? Знам, че бебе родено до 300 дни след развода се записва на мъжа, с който майката е била в брак, но мен по-скоро ме интересува какво може да се случи докато тече развод, а жената е бременна – може ли да бъде спрян временно този развод? На мен в момента въобще не ми се развежда и въобще не ми се ходи по съдилища – нито психически, нито физически имам тези сили сега
lgt79
Нов потребител

Re: Бременост и развод

Мнениеот portokal » 03 Ное 2011, 23:11

Делото може да се спре по Ваше искане, има изричен текст за това - чл. 320 от ГПК.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Ное 2011, 01:35

lgt79 написа:Здравейте,
...На мен в момента въобще не ми се развежда и въобще не ми се ходи по съдилища – нито психически, нито физически имам тези сили сега

A съпруга ви на какво мнение е? Все пак развода е двустранен акт...
/офф Боже, как звучи... "на мен днес не ми се развежда, не ми е до това - звъннете другата седмица"...
Убаво, не се развеждате сега, детето се ражда, става на 1-2-3-5 години, и ? Колко други жени ще е "минал" съпруга ви дотогава? Тогава ли ще ви е до развод? Между прибирането на детето от градината и воденето му до алианса (примерно)?
Вземете седнете със съпруга си и и уточнете в близките няколко години какви са ви плановете. Кой какви претенции има, чии са куклите и чии парцалките. Към съда се обърнете когато сте съвсем наясно - само да формализира "сделката". Така ще спестите и време, и емоции (а и пари).
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Ное 2011, 03:38

:roll: :lol: ====

– Но е факт, че наскоро разбрах, че съм бременна (а чакаме да се даде дата за дело за обжалването)…..Ама тук стои още по-голямия проблем – аз имам и приятел, така че не знам от кой е бебето….
Искам да имам това бебе, и ако е от мъжа ми не искам да се развеждаме (за жалост той иска развод и не вярва че може да е от него).

Че има възможност да се спре делото- факт неоспорим, но пък е невъзможно да запазите този брак, след като съпругът ви не иска- дори плодът от това съвокупяване ( изложено горе) да е негов, не на приятелят ви.
Истина е, че любовта граници не познава, че женското сърце може да обича повече от един( убеждавам се непрекъснато напоследък), но следва да имате предвид, че спиране на делото само ще повлече произход от бащата посочен от брака(оборима презумпция), издръжка, роднинска връзка, режим на лични и прочее съдебни процедури.
Но, ако след време се установи, че детето не е негово?- новият ви приятел също има принос в цялото това дело и ще се отпочнат едни дела...
Както и да го мислите рано или късно все до съдебна зала ще стигнете и заради произхода. А това ще коства минимум 1500лв. на първа инстанция( съгласете се, че сте посочила начална дата на фактическата раздяла в ИМ...).
Да, и време ще се наложи да се отдели.
До тогава пожелавам да се роди здраво бебе, а междувременно ще имате време да размишлявате по въпросите за произхода на това дете, което пък изобщо няма вина за случващото се.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lgt79 » 04 Ное 2011, 10:47

Благодаря за отговорите ви.
Все пак на основание на чл.320 от гпк ще трябва ли да давам обяснение на съда как са се случили нещата и кой може да е бащата при подаване на молба за спиране временно на делото? Или просто се прилага доказателство за настъпилата бременност без да се обяснява какво, кога, къде, как?

Сега на първо място ми е да мисля за раждане на здраво бебе и как ще се оправям вбъдеще.

Поли, какво общо има фактическата раздяла посочена в ИМ от развода впоследствие при доказване на произхода (аз повече вярвам, че бебето е на съпруга ми, но знае ли се).
lgt79
Нов потребител

Мнениеот portokal » 04 Ное 2011, 11:37

Да, обаче след раждането на детето ще могат да изяснят кой е биологичният баща и оттам - да решат какво правят с брака. Не се шегувам.

За 320 от ГПК е достатъчно да сте бременна, а след това аз лично на ваше с мъжа Ви и с приятеля Ви място щях да поискам проверка кой е бащата - кръвна проба или ДНК-проба, ако имате пари. Не говоря за съдебна експертиза, а за чисто извънсъдебна проверка за ваша си информация; предполагам, че в големите болници се правят такива услуги. :roll: Мисля, че за вземане на кръв от дете се изисква да е навършило някаква минимална възраст, но тя е няколко месеца. Ако се окаже, че съпругът не е биологичният баща, бащинството му ще трябва да се оспори и по исков ред, а за това има доста кратък срок от една година от раждането. За съпруга е от узнаване на раждането, но той очевидно ще го е узнал.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lgt79 » 04 Ное 2011, 20:06

portokal написа:Да, обаче след раждането на детето ще могат да изяснят кой е биологичният баща и оттам - да решат какво правят с брака. Не се шегувам.

За 320 от ГПК е достатъчно да сте бременна, а след това аз лично на ваше с мъжа Ви и с приятеля Ви място щях да поискам проверка кой е бащата - кръвна проба или ДНК-проба, ако имате пари. Не говоря за съдебна експертиза, а за чисто извънсъдебна проверка за ваша си информация; предполагам, че в големите болници се правят такива услуги. :roll: Мисля, че за вземане на кръв от дете се изисква да е навършило някаква минимална възраст, но тя е няколко месеца. Ако се окаже, че съпругът не е биологичният баща, бащинството му ще трябва да се оспори и по исков ред, а за това има доста кратък срок от една година от раждането. За съпруга е от узнаване на раждането, но той очевидно ще го е узнал.

Така е. И аз също искам да имам тази информация - тя е важна за всички ни.
А много ли е скъпа, дълга и мъчителна тази процедура по доказване на бащинството?
lgt79
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Ное 2011, 20:20

Трябва Ви ДНК експертиза, но за сметка на бащата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 04 Ное 2011, 20:24

lgt79 написа:
portokal написа:Да, обаче след раждането на детето ще могат да изяснят кой е биологичният баща и оттам - да решат какво правят с брака. Не се шегувам.

Така е. И аз също искам да имам тази информация - тя е важна за всички ни.
А много ли е скъпа, дълга и мъчителна тази процедура по доказване на бащинството?

ДНК експертизите не са никак скъпи. Цените варират в порядъка 600-700лв, време - около седмица.
Кръвните проби са значително по-евтини и бързи, но в някои случаи са неприложими (ако и двамата кандидат-бащи са с еднаква кръвна група???). Мисля, че с кръвния тест би ви излязло около 60-70лв цялата процедура. Виждал съм и домашни комплекти за тестове за кръвна група. Резултатите излизат за минути.

Друго не знам какво да кажа. Сещам се само за една поговорка, че в градски автобус и женско сърце винаги има място за още един...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Ное 2011, 20:35

А-ха, има място за още... то като в приказката за мисълта мъжка относно двуглавието и раздвояването.
Стига с глупостите.

Няма да намерите дело по което да ви се назначи ДНК експертиза за 600лв., колкото и се твърди намаление в цените.
Отделно по темата- ако и да направите такава извънсъдебно и се окаже, че баща е на съпругът ви, а все още няма постановено прекратяване на брака- извънсъдебната експертиза не ви ползва- ще плащате за нова, но вече назначена от съда.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 04 Ное 2011, 20:47

poli_g написа:А-ха, има място за още... то като в приказката за мисълта мъжка относно двуглавието и раздвояването.
Стига с глупостите.

Няма да намерите дело по което да ви се назначи ДНК експертиза за 600лв., колкото и се твърди намаление в цените.
Отделно по темата- ако и да направите такава извънсъдебно и се окаже, че баща е на съпругът ви, а все още няма постановено прекратяване на брака- извънсъдебната експертиза не ви ползва- ще плащате за нова, но вече назначена от съда.

poli_g, защо биеш вестоносеца? Аз просто споделих една поговорка, една от многото. Жената пита как да установи бащинство - аз й казах как. Не съм го обвързвал със СТЕ. Цените са в тази рамка, ако не вярваш - ще те свържа с лаборатория.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Ное 2011, 21:04

Понякога наистина съм рязка- приеми извиненията ми.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lgt79 » 05 Ное 2011, 22:54

teogeo написа:
Друго не знам какво да кажа. Сещам се само за една поговорка, че в градски автобус и женско сърце винаги има място за още един...

Не че за мъжката част не се отнася същото
lgt79
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Ное 2011, 23:03

lgt79 написа:
teogeo написа:

Не че за мъжката част не се отнася същото

:lol: :roll:
nk7702n
Старши потребител

Назад към Семейни казуси