- Дата и час: 26 Ное 2024, 12:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3
Ако почине бабата на съпруга ми аз имам ли право да ползвам отпуск по чл.157 ал.1 т.3, ако имам това право как ще ми бъде заплатен отпуска. Нямам колективен ТД и как да тълкувам ал.3 т.1 "по споразумение между работника или служителя и работодателя ", какви са възможностите ми ? Благодаря предварително.
- zuzka11
- Нов потребител
Re: право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3
пишеш молба и се очаква да даде съгласие...не съм чула някой да е отказал в подобен случай
- irina
- Младши потребител
irina написа:пишеш молба и се очаква да даде съгласие...не съм чула някой да е отказал в подобен случай
Никакво съгласие не се очаква. Работодателят е длъжен да го разреши. Молбата е чисто фиктивен акт. Към нея се прикрепя копие от смъртния акт и бележка от служба ЕСГРАОН. Отпускът ще бъде заплатен както обикновения платен отпуск. На гърба на молбата се декларира роднинската връзка с починалото лице.
- dessys
- Потребител
dessys написа:irina написа:пишеш молба и се очаква да даде съгласие...не съм чула някой да е отказал в подобен случай
Никакво съгласие не се очаква. Работодателят е длъжен да го разреши. Молбата е чисто фиктивен акт. Към нея се прикрепя копие от смъртния акт и бележка от служба ЕСГРАОН. Отпускът ще бъде заплатен както обикновения платен отпуск. На гърба на молбата се декларира роднинската връзка с починалото лице.
За съжаление не е точно така. КТ задължава работодателя да те пусне 2 дена от работа, обаче ако нямаш КТД или индивидуално допълнително споразумение към трудовия догоро, отпускът ще е неплатен. Това важи и за сватба, и за кръводаряване.
- karmen1961
- Младши потребител
Бабата на съпруга Ви не е родител на съпруга Ви, нито е Ваш роднина по права линия, затова ВИЕ нямате право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3 (съпругът Ви обаче има). Но можете да помолите за неплатен отпуск, като посочите причината - едва ли ще Ви се откаже.
Извън горното - отпускът по чл.157 ал.1 т.3 от КТ не е задължително платен - ако беше така, и този вид отпуск щеше да бъде изрично вписан в чл.157 ал.3 т.2.
Извън горното - отпускът по чл.157 ал.1 т.3 от КТ не е задължително платен - ако беше така, и този вид отпуск щеше да бъде изрично вписан в чл.157 ал.3 т.2.
- rts
- Активен потребител
rts написа:Бабата на съпруга Ви не е родител на съпруга Ви, нито е Ваш роднина по права линия, затова ВИЕ нямате право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3 (съпругът Ви обаче има). Но можете да помолите за неплатен отпуск, като посочите причината - едва ли ще Ви се откаже.
Благодаря за помоща, както и на всички останали. Сега вече съм наясно и зная как да подходя и какво да очаквам. Благодаря!
- zuzka11
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|