начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3

Мнениеот zuzka11 » 31 Окт 2011, 11:56

Ако почине бабата на съпруга ми аз имам ли право да ползвам отпуск по чл.157 ал.1 т.3, ако имам това право как ще ми бъде заплатен отпуска. Нямам колективен ТД и как да тълкувам ал.3 т.1 "по споразумение между работника или служителя и работодателя ", какви са възможностите ми ? Благодаря предварително.
zuzka11
Нов потребител

Re: право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3

Мнениеот irina » 31 Окт 2011, 13:23

пишеш молба и се очаква да даде съгласие...не съм чула някой да е отказал в подобен случай
irina
Младши потребител

Мнениеот dessys » 31 Окт 2011, 19:09

irina написа:пишеш молба и се очаква да даде съгласие...не съм чула някой да е отказал в подобен случай

Никакво съгласие не се очаква. Работодателят е длъжен да го разреши. Молбата е чисто фиктивен акт. Към нея се прикрепя копие от смъртния акт и бележка от служба ЕСГРАОН. Отпускът ще бъде заплатен както обикновения платен отпуск. На гърба на молбата се декларира роднинската връзка с починалото лице.
dessys
Потребител

Мнениеот karmen1961 » 01 Ное 2011, 12:19

dessys написа:
irina написа:пишеш молба и се очаква да даде съгласие...не съм чула някой да е отказал в подобен случай

Никакво съгласие не се очаква. Работодателят е длъжен да го разреши. Молбата е чисто фиктивен акт. Към нея се прикрепя копие от смъртния акт и бележка от служба ЕСГРАОН. Отпускът ще бъде заплатен както обикновения платен отпуск. На гърба на молбата се декларира роднинската връзка с починалото лице.

За съжаление не е точно така. КТ задължава работодателя да те пусне 2 дена от работа, обаче ако нямаш КТД или индивидуално допълнително споразумение към трудовия догоро, отпускът ще е неплатен. Това важи и за сватба, и за кръводаряване.
karmen1961
Младши потребител

Мнениеот rts » 01 Ное 2011, 12:23

Бабата на съпруга Ви не е родител на съпруга Ви, нито е Ваш роднина по права линия, затова ВИЕ нямате право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3 (съпругът Ви обаче има). Но можете да помолите за неплатен отпуск, като посочите причината - едва ли ще Ви се откаже.
Извън горното - отпускът по чл.157 ал.1 т.3 от КТ не е задължително платен - ако беше така, и този вид отпуск щеше да бъде изрично вписан в чл.157 ал.3 т.2.
rts
Активен потребител

Мнениеот zuzka11 » 01 Ное 2011, 14:10

rts написа:Бабата на съпруга Ви не е родител на съпруга Ви, нито е Ваш роднина по права линия, затова ВИЕ нямате право на отпуск по чл.157 ал.1 т.3 (съпругът Ви обаче има). Но можете да помолите за неплатен отпуск, като посочите причината - едва ли ще Ви се откаже.
Извън горното - отпускът по чл.157 ал.1 т.3 от КТ не е задължително платен - ако беше така, и този вид отпуск щеше да бъде изрично вписан в чл.157 ал.3 т.2.

Благодаря за помоща, както и на всички останали. Сега вече съм наясно и зная как да подходя и какво да очаквам. Благодаря!
zuzka11
Нов потребител

Назад към Трудово право