Здравейте. Ако казусът е дискутиран, ще ви бъда благодарна да ме насочите къде да чета.
Чувствам се в безисходица. Разведена съм от година, и до скоро нямах проблем с изплащането на издръжката на децата си от страна на баща им. Това лято едното ми дете беше почти цял месец по лагери и школи и бившият ми съпруг прецени, че не трябва да изплаща издръжка за него, тъй като детето не било при мен, а той бил платил такси и участия за школите. Предявих дължимата сума чрез съдия изпълнител, който направи запор на заплатата на бившия ми съпруг. Получих само половината от издръжката на детето. Тъй като той е доказал, че е изплащал издръжките за минало време, запорът на заплатата му е вдигнат. И отново имам проблем с нежеланието му да изплати дължимото. Съдия изпълнителя казва - аз съм пуснала запор за издръжката, но защо не е стигнал до счетоводството - не знам. Бившият ми съпруг казва - ще ти давам пари на ръка, но когато преценя, че не трябва - няма да ги получиш. И отново издръжка за децата няма, защото не съм била оттеглила документите от съдия изпълнителя.
В крайна сметка излиза, че няма сила и начин децата ми да получават издръжката, която е вписана в решението на съда. Всичко е на добрата воля на платеца. Моля да ме посъветвате как да постъпя.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 13:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нежелание на бащата да плаща издръжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Нежелание на бащата да плаща издръжка
Последна промяна lydito на 17 Окт 2011, 16:49, променена общо 1 път
- lydito
- Нов потребител
Re: Нежелание на бащата да плаща издръжка
lydito написа:Здравейте. Ако казусът е дискутиран, ще ви бъда благодарна да ме насочите къде да чета.
Чувствам се в безисходица. Разведена съм от година, и до скоро нямах проблем с изплащането на издръжката на децата си от страна на баща им. Това лято едното ми дете беше почти цял месец по лагери и школи и бившият ми съпруг прецени, че не трябва да изплаща издръжка за него, тъй като детето не било при мен, а той бил платил такси и участия за школите. Предявих дължимата сума чрез съдия изпълнител, който направи запор на заплатата на бившия ми съпруг. Получих само половината от издръжката на детето. Тъй като той е доказал, че е изплащал издръжките за минало време, запорът на заплатата му е вдигнат. И отново имам проблем с нежеланието му да изплати дължимото. Съдия изпълнителя казва - аз съм пуснала запор за издръжката, но защо не е стигнал до счетоводството - не знам. Бившият ми съпруг казва - ще ти давам пари на ръка, но когато преценя, че не трябва - няма да ги получиш. И отново издръжка за децата няма, защото не съм била оттеглила документите от съдия изпълнителя.
В крайна сметка излиза, че няма сила и начин децата ми да получават издръжката, която е вписана в решението на съда. Всичко е на добрата воля на платеца. Моля да не посъветвате как да постъпя.
Благодаря предварително.
Въобще не е вярно, че няма начин да се принуди бащата да плаща - има си наказателно - правен ред за постигане на целта чрез дело по НК.
- nk7702n
- Старши потребител
Това означава, че трябва да наема адвокат и да заведа отново дело в съда, така ли?
- lydito
- Нов потребител
lydito написа:Това означава, че трябва да наема адвокат и да заведа отново дело в съда, така ли?
Това не означава, че трябва веднага да пускате бодлите- аз съм категорично против таралеженето. Отделно за това не ви е нужен чак пък адвокат( да прощава колегата), ама несъставомерно е.
Длъжникът плаща редовно, нали така? Има частично неизпълнение, но пък е платил лагеруването на децата. За какво ви е да вадите таралежите?
Съдия изпълнителя казва - аз съм пуснала запор за издръжката, но защо не е стигнал до счетоводството - не знам.
Ми, който не знае- повтаря( правилото на умния )- парите си събирайте по този начин( като не се получава по нормалния...), но НК да ви е последна алтернатива.
С добро, а виждам постигате повече с него, е за предпочитане, от колкото да вадите тежката артилерия.
п.п. Въпреки, че не е платил за м., когато децата са били на лагер, въпреки, че е задължен и за този период( няма спор, но справедливо ли е?)- все пак е платил почивката на децата.
Мислете в тази насока.
- Гост.
- Старши потребител
Действително алтернативата по НК е крайната мярка, ама и въпросът беше зададен така - дали има начин да се принуди да плаща бащата ,затова и отговорът беше такъв. Ако не става с добро, тогава с лошо. Първо трябва да се мисли позитивно, естествено, но при положение, че питащият казва, че другият родител казал, че ще плаща когато си реши, Поли, мислиш ли, че има някаква сигурност и алтернатива за в бъдеще!?
Към питащия : преди да решите със сигурност по кой от двата пътя да тръгнете, поговорете с бащата и му кажете и за другата алтернатива, защото понякога именно когато видят бодлите, някои хора разбират от дума.
Към питащия : преди да решите със сигурност по кой от двата пътя да тръгнете, поговорете с бащата и му кажете и за другата алтернатива, защото понякога именно когато видят бодлите, някои хора разбират от дума.
- nk7702n
- Старши потребител
Честно да си призная, предпочитам да се разбираме с добро, но изключително много ме притеснява неговото изказване - когато преценя, че не трябва да получаваш издръжка - няма да я получиш. Това са случаи като описания - купуване на скъпи подаръци, участия в лагери и т.н. А децата непрекъснато имат някакви нужди и аз разчитам на парите за издръжката, за да мога да ги покрия без да ги лишавам. И се опитах да разговарям с него. Отговори ми горното. Никак не ми се иска да минавам към крайната мярка. Много ви благодаря за дадените насоки за размисъл. Хубав и спокоен ден!
- lydito
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|