начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Подялба на апартамент след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на апартамент след развод

Мнениеот buleka » 06 Окт 2011, 13:25

Здравейте.След 2 седмици ми е делото за развод по взаимно съгласие.Жена ми първо искаше да продадем жилището и после да се разведем но изведнъж реши че първо трябва да се разведем а жилището после за което нямало значение според нейните думи.Тя работи в адвокатска кантора като секретарка и се чудя дали не е някаква уловка с която да ме изпързаля после с продажбата на апартамента.Жилището е придобито преди брака от двама ни като тя участва с 10 000лв а остатъка е ипотечен кредит от 25хил.лв теглен от нея.В нот.акт сме записани и двамата.Данъците си идват по равни части на двамата.След като го купихме с тези суми моите родители също се включиха с 10 000лв но на 3-пъти.Сега тя претендира че парите които са дадени от нейна страна са дадени от майка и и тя щяла да си ги иска обратно.Иска след продажба и подялба аз да и ги наплатя от моят дял а не от общият?Защо?При условие, че от двете страни има дадени еднакви суми като пари.Тя казва че е така понеже нейната сума е била за закупуването на жилището и затова има дял а моята сума е влязла вътре и моите пари отиват в графата общи при подялба.По пътя на логиката аз трябва да си взема плочките,обзавеждането и техниката на стойност 10 000лв. при условие ,че не иска равна подялба защото без нейните пари е нямало да бъде купено жилището.Тези нейни пари са дадени от майка и - дала е по 10 000лв на нея и брат и за да може да взима помощи от социалните и жена ми твърди един вид ,че има документ с който да докаже ,че е участвала с тези пари ,а парите от родителите ми са недоказуеми(на кой му е хрумвало да събира бележки от банки с които сега да доказва).Кредита който сме плащали през годините е плащан от мен но тя е внасяла парите в банката и кредита си е на нейно име - така че може да се извърти и да каже че сама си го е плащала.Деца нямаме.Подялбата трябва да е между нас.Въпроса ми е имам ли право на равна подялба или искат да ме изпързалят нещо бързайки първо с развода-ако има връзка продажбата на имота с развода.
buleka
Нов потребител

Re: Подялба на апартамент след развод

Мнениеот Pause » 07 Окт 2011, 19:04

Според мен НИ предмет на делба има извънсемеен произход.Попада в графата гражданска съсобственост.Чл30-36 ЗС.Дяловете ви се предполагат равни,до доказване на противното т.е. нека съпругата ви да докаже с документи претенцията си.Няма пречка да поискате със споразумението при развода по взаимно съгласие да си уредите правата върху НИ.А по ваша воля ,може при непостиганата доброволна делба съдебна делба.И т.н. с адвокат.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Окт 2011, 15:41

Според мен, би било хубаво да предприемете действия по решаване на този въпрос преди прекратяване на брака. Би било по - удачният вариант.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот buleka » 08 Окт 2011, 16:21

Благодаря ви за отговорите.Тези дни ще ходя отново да правя преговори.Тя казва, че нейната сума пари е влязла за закупуването на апартамента и си е така но след това аз съм участвал със същата сума която е влязла вътре в апартамента.Трябва ли и имам ли право, като съсобственик да си взема това за което съм си дал парите-обзавеждане,техника,мебели......и т.н. до голи стени на мазилка.Макар и грубо да звучи бих го направил за да докарам жилището до реалната му стойност за която сме го купили.Но тогава няма да може да иска цената която иска в момента да вземе.И тогава питам след като цената е два пъти по голяма от тази която сме го купили не е ли справедливо аз да искам равен дял?
buleka
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Окт 2011, 16:51

Всичко е въпрос на доказване.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rusema » 09 Окт 2011, 21:26

Според мен, след като този апартамент е закупен преди брака и не е семейна имуществена общност, то същият изобщо не може да бъде предмет на каквото и да било споразумение /делба/в процес за развод, дори и започнал по взаимно съгласие. Последното производство е охранително. Това си е обикновена съсобственост. Нека съпругата си доказва претенциите и размера на дела в исково производство по общия ред. Тя обаче няма да може да се позовава на разпоредбите на СК и съдебната практика относно личното имущество и преобразуването му. Твърденията й за пари, вложени в апартамента, важат за случаите по СК. Вие пък си знаете, че общата воля, съгласие, уговорка е била да придобиете в равни дялове. То, ако беше друго - в нот.акт щяхте да сте го записали. Сигурно има и кой да го потвърди, а и доказателства бихте могли да намерите. Наистина си е въпрос на доказване, а тежестта за това е на съпругата.
Що се отнася до обзавеждане, оборудване и др.вещи - много е важно да сте наясно - в кой момент са купувани - преди брака или след сключването му. Някои вещи може да се окажат лично Ваши, а за други - може приносът Ви да надхвърля значително приноса на съпругата.
Изобщо не е задължително в споразумението за развод да посочвате кой какви вещи получава. Достатъчно е да напишете, че придобитото през време на брака имущество ще бъде предмет на делба по предвидения в закона ред. Не се съгласявайте да пишете в споразумението за никакви дялове. Като четете споразумението, внимавайте в думите. Има разлика между "семейно жилище" и "семейно имущество, семейна собственост, семейна общност".
Намерете си адвокат непременно. Ако след развода жилището ще се ползва само от съпругата, имате право да искате наем, съответно обезщетение.
rusema
Младши потребител

Назад към Семейни казуси