начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Дело за издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за издръжка

Мнениеот aurinko » 24 Сеп 2011, 18:46

Здравейте, аз съм на 19 години, студентка първа година във Варна (Иконом. университет) и бих желала да осъдя баща си. Първо за повишаване на издръжката и второ - да я получавам и след като съм навършила пълнолетие (защото в момента не получавам такава). Въпросите ми към вас са няколко:
1. Бихте ли ми препоръчали някой адвокат във Варна, който наистина би помогнал?
2. Консултациите при адвокат за издръжка наистина ли са безплатни?
И какво, с няколко думи, трябва да подготвя като документи?
aurinko
Нов потребител

Re: Дело за издръжка

Мнениеот nk7702n » 24 Сеп 2011, 21:54

А защо точно от Варна? Постоянният Ви адрес или този на баща Ви във Варна ли е?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Сеп 2011, 11:05

Наде, чл. 112 дерогира 105.

aurinko написа:Здравейте, аз съм на 19 години, студентка първа година във Варна (Иконом. университет) и бих желала да осъдя баща си. Първо за повишаване на издръжката и второ - да я получавам и след като съм навършила пълнолетие (защото в момента не получавам такава). Въпросите ми към вас са няколко:
1. Бихте ли ми препоръчали някой адвокат във Варна, който наистина би помогнал?
2. Консултациите при адвокат за издръжка наистина ли са безплатни?
И какво, с няколко думи, трябва да подготвя като документи?

Помощта е относителна и се свежда не само до вашите нужди( не сте непълнолетна), а най-вече до възможностите на бащата да я дава без особени затруднения.
Консултациите при колега са платени, по размер определен в Наредба 1/2004г., но все още се срещат и разбрани хора.
Документи, на първо време:
Акт за раждане
Последното съдебно решение досежно размера на издръжката
Справка от АВ- СВ по персоналната партида на вас и баща ви.
Доказателства от Иконом. университет, че сте записана редовна форма на обучение специалност...за студентската година 2011-2012г.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот aurinko » 25 Сеп 2011, 11:51

nk7702n написа:А защо точно от Варна? Постоянният Ви адрес или този на баща Ви във Варна ли е?

Във Варна, защото през по-голямата част от годината ще бъда тук, а в противен случай при всеки ангажимент трябва да се връщам до Трявна. За адрес на баща ми не мога да отговоря, защото нямам абсолютно никаква връзка с него. По последни данни (от около 2005г.) адресът е бил в гр. Велико Търново.
aurinko
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Сеп 2011, 11:56

aurinko написа:
nk7702n написа:А защо точно от Варна? Постоянният Ви адрес или този на баща Ви във Варна ли е?

Във Варна, защото през по-голямата част от годината ще бъда тук, а в противен случай при всеки ангажимент трябва да се връщам до Трявна. За адрес на баща ми не мога да отговоря, защото нямам абсолютно никаква връзка с него. По последни данни (от около 2005г.) адресът е бил в гр. Велико Търново.

Щом смятате да водите дело за издръжка и баща Ви се явява ответник, е необходимо да издирите, ако можете, неговия адрес.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Сеп 2011, 11:58

[quote="poli_g"]Наде, чл. 112 дерогира 105.

Поли, това го знам за чл. 112, затова съм попитала къде е постоянният адрес както на бащата, така и на ищеца / детето/.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Сеп 2011, 12:17

Изчезвам от темата, за да не помислиш, че е тенденция, но преди това- и да не е издирен постоянния адрес на ответника, сочи се последния, за който има знание. Ако не си получи книжата- има си Наредба за тая работа.
А пък онова с постоянния адрес е преодолимо( когато става дума за издръжка както неведнъж съм казвала, и стените помагат), така щото ищецът може и да се регистрира, и ще с оглед нормативното задължение в ЗГР за настъпилата промяна в настоящия адрес, във Варна.
Това е относимо, разбира се, ако има възражение за неподсъдност.

Приятна неделя.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Pause » 25 Сеп 2011, 13:06

Относно адреса може като крайна мярка Чл.47ГПК с уведомление.И ако ответникът не се яви да получи книжата ,съда задължава ищеца да представи справка относно адресната регистрация .И ако приемем че съвпада с адресната регистрация съдът прилага съобщението към делото и назначава особен представител на ответника.И ето как адреса ,може да му направи лоша шега.Местната подсъдност в случая е в удобство на ищеца т.е. търсещия издръжка.Приятен ден и от мен .:D
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси