начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да формулирам "Мотивирана молба" до началник на РПУ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да формулирам "Мотивирана молба" до началник на РПУ?

Мнениеот p_tsanov » 15 Сеп 2011, 17:34

Здравейте, предварително се извинявам ако съм объркал раздела, но не намерих категория за моят проблем както и нищо подобно в търсачката.

Да мина на въпроса ми: Как да формулирам "Мотивирана молба" до началник на РПУ?

Имам регистрация в РПУ която ми пречи при кандидадстване в държавни институции, след като отидох до въпросното РПУ получих набор от документи които трябва да извадя + въпросната молба за която ми казаха да се обърна към някой юрист за консултация.
Като цяло ми е ясно какво трябва да съдържа, но не съм много на ясно с Вашата терминология и ще се радвам ако някои ми обърне малко внимание и помогне с казуса ми.

Благодаря.
p_tsanov
Нов потребител

Re: Как да формулирам "Мотивирана молба" до началник на РПУ?

Мнениеот glubomirov » 15 Сеп 2011, 17:52

p_tsanov написа:Здравейте, предварително се извинявам ако съм объркал раздела, но не намерих категория за моят проблем както и нищо подобно в търсачката.

Да мина на въпроса ми: Как да формулирам "Мотивирана молба" до началник на РПУ?

Имам регистрация в РПУ която ми пречи при кандидадстване в държавни институции, след като отидох до въпросното РПУ получих набор от документи които трябва да извадя + въпросната молба за която ми казаха да се обърна към някой юрист за консултация.
Като цяло ми е ясно какво трябва да съдържа, но не съм много на ясно с Вашата терминология и ще се радвам ако някои ми обърне малко внимание и помогне с казуса ми.

Благодаря.

До
Началника на РУП - еди кое си

Г-н Началник,

На .... дата ми бе повдигнато обвинение за престъпление по чл...... и ми бе направена криминалистическа регистрация. С постановление на Районна прокуратура (еди коя си) воденото срещу мен производство е прекратено поради ..... (причина) - или с Решение на еди кой си съд съм признат за невинен и решението е влязло в сила (прилагат се копия от документите)
Във връзка с горното моля направената ми криминалистическа регистрация да бъде заличена.
Прилагам: 1. Постановление (Решение)
2. Свидетелство за съдимост.
3. Бележка от НСлС относно водени дела.

Молбата се подава в това управление, в което сте регистриран. Ако подадете в друго РУП - ще отнеме с около 15 дни повече. Проблем с пренос-превоз на молбата :D

Ако обаче нямате криминалистическа регистрация (тоест - не са Ви цапани ръцете с черно), а само дело, по което сте обвинен, но е още висящо, нищо няма да се заличи.
glubomirov
Потребител

Мнениеот p_tsanov » 15 Сеп 2011, 18:05

glubomirov написа:
Ако обаче нямате криминалистическа регистрация (тоест - не са Ви цапани ръцете с черно), а само дело, по което сте обвинен, но е още висящо, нищо няма да се заличи.

Здравейте и благодаря за помощта, нз точно каква се води регистрацията, но беше на времето когато бях малолетен. Прекратена е с постановление по член 61 от НК.
p_tsanov
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Сеп 2011, 19:21

Аз предлагам първо да проверите в Информационната система на съответното РПУ кога и за какви деяния сте регистриран, след това да си подготвите посочените документи и да отидете при юрист да Ви я изготви тая молба, виждам, че Ви е трудно да формулирате текста.Пък, ако и справката или документите Ви затрудняват... Още по - рано отидете при юрист.
П.П. Води се криминална регистрация, по - точно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот p_tsanov » 15 Сеп 2011, 22:39

nk7702n написа:Аз предлагам първо да проверите в Информационната система на съответното РПУ кога и за какви деяния сте регистриран, след това да си подготвите посочените документи и да отидете при юрист да Ви я изготви тая молба, виждам, че Ви е трудно да формулирате текста.Пък, ако и справката или документите Ви затрудняват... Още по - рано отидете при юрист.
П.П. Води се криминална регистрация, по - точно.

Аз вече проверих в РПУ-то, всичко е ясно. Дадоха ми номерата на "ЗМ"-тата и с тях утре ще отида до прокуратурата за да взема копие от постановлението за прекратяване, свидетество, НСлС, и след това ще попълня молбата горе долу по образеца от г-н @glubomirov. Ако се сещате за още нещо по молбата може да добавите и вие :)
p_tsanov
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Сеп 2011, 22:49

Хубаво, като гледам примерния образец, въпреки че изисквания за реквизити на това писмо няма, смятам, че е формулирано добре, както писах преди това, бих коригирала само "криминалистическа" на " криминална", ама и така ще мине пред шефа на Районното. Остава да препишете дословно всичко и да имате наистина основания за това прекратяване, защото аз лично не знам как са приключили преди това ЗМ- тата, които сте взели оттам, Вие си знаете. Успех! :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 17 Сеп 2011, 14:38

Чл. 59. (1) Полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като
обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи,
осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки
за извършване на регистрацията от полицейските органи.
(2) Регистрацията е вид обработване на лични данни за лицата по ал. 1, която се
осъществява при условията на този закон.
(3) За целите на регистрацията полицейските органи:
1. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) събират за лицата личните им данни, посочени в чл. 18
от Закона за българските лични документи;
2. дактилоскопират и фотографират лицата;
3. изземват образци за ДНК профил на лицата, когато това е необходимо.
(4) За извършване на действията по ал. 3, т. 1 и 2 съгласието на лицата не се изисква.
(5) Лицата са длъжни да предоставят изискваните образци по ал. 3, т. 3, а при отказ те
се изземват принудително с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд.
(6) Редът за извършване на полицейската регистрация се определя с наредба на
министъра на вътрешните работи.

Освен това:
ЗМВР
Чл. 159. (1) В МВР се изграждат информационни фондове и звена за събиране,
обработване, систематизиране, съхраняване, анализиране, изготвяне и предоставяне на
информация.
(2) В информационните фондове на МВР могат да се обработват лични данни. При
обработване на лични данни, свързано с дейностите по защита на националната сигурност и
противодействие на престъпността, органите на МВР:
1. не искат съгласието на физическото лице;
2. не информират физическото лице преди и по време на обработването на личните му
данни;
3. не предоставят лични данни на трети лица;
4. съхраняват данните и след приключване на обработката им в срокове, определени
от администратора на личните данни.
(3) В информационните фондове на МВР могат да се обработват и лични данни,
обработвани от други органи, като данните, получени по този начин, не могат да се използват
за други цели освен за защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и
противодействие на престъпността. Тези данни не се препредават.
(4) При изграждането на информационните фондове и в процеса на обработка на
данните могат да се използват вътрешни идентификационни кодове, кодиране и криптиране
на данните.
(5) Личните данни по ал. 2 и 3 се заличават, ако вече не съществува причина за
тяхното запазване съгласно закона или в изпълнение на съдебен акт.
(6) При заличаването на личните данни се вземат предвид възрастта на физическото
лице, естеството на обработваните лични данни, необходимостта от обработване до
приключването на конкретното разследване или законова процедура, влизане в сила на
присъда или съдебно решение, амнистия, реабилитация или изтичане срока на давност.
(7) Личните данни от информационните фондове могат да се предоставят само на
органите за защита на националната сигурност и обществения ред, както и на органите на
съдебната власт за нуждите на конкретно наказателно дело.
(8) Данните по ал. 7 могат да се предоставят и на чуждестранни полицейски органи по
силата на международен договор, по който Република България е страна.

Конкретно:
Чл. 160. (1) Данните от полицейската регистрация на лицата се използват само за
предотвратяване и разкриване на престъпления или за дейности, свързани със защитата на
националната сигурност и обществения ред.
(2) Полицейската регистрация се снема въз основа на писмена заповед на
администратора на лични данни или на оправомощени от него длъжностни лица служебно
или след писмено мотивирано искане на регистрирания, когато:
1. е извършена в нарушение на закона;
2. наказателното производство е прекратено, с изключение на случаите по чл. 24, ал. 3
от Наказателно-процесуалния кодекс;
3. е влязла в сила оправдателна присъда;
4. лицето е освободено от наказателна отговорност и му е наложено административно
наказание;
5. лицето е починало; в този случай искането може да се направи от неговите
наследници.

За да сме точни - терминът е "полицейска". По същество е обработка на данни с методите на криминалистиката и от там "криминалистическа".

Само да е ясно - въведени данни от водени досъдебни производства, приключили проверки и резултатът от тях не се заличават. Достъпът до тези данни за лицата, обаче, е ограничен и регламентиран с подзаконови нормативни актове на МВР.

Така че ако е прекратено на основание чл.61 от НК - то това са мерки спрямо извършителя, а не означава, че липсва деяние или че лицето е невинно. В този случай нищо няма да се заличи. Ще си остане запис, че лицето е извършител на престъпление (противообществена проява), но не се наказва на основание посоченото по-горе.
В случая не е извършвана полицейска регистрация и няма какво да се снема.

Това е !
glubomirov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Сеп 2011, 21:03

Много убедително! Браво!+1 за glubomirov! :P
П.П. Относно термина " криминална" или " криминалистическа" мислех, че произлиза от криминално деяние, а не от извършваните криминалистически експертизи. Ама, доколкото при т.н. от законодателя " полицейска " регистрация се снемат лични данни, а не се извършва някаква експертиза, аз залагам на криминална.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 19 Сеп 2011, 13:37

nk7702n написа:Много убедително! Браво!+1 за glubomirov! :P
П.П. Относно термина " криминална" или " криминалистическа" мислех, че произлиза от криминално деяние, а не от извършваните криминалистически експертизи. Ама, доколкото при т.н. от законодателя " полицейска " регистрация се снемат лични данни, а не се извършва някаква експертиза, аз залагам на криминална.

Какви експертизи ??? :roll:
glubomirov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Сеп 2011, 14:20

Имах впредвид тези думи от по - горния ти пост : " По същество е обработка на данни с методите на криминалистиката и от там "криминалистическа."Но да не издребняваме, както си писал, по - важно е как е дефинирано понятието в закона- " полицейска регистрация".
nk7702n
Старши потребител

Назад към Общи дискусии