- Дата и час: 26 Ное 2024, 11:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на ТД със срок за изпитване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратяване на ТД със срок за изпитване
Здравейте,реших да задам въпроса си тук,защото не намерих отговор в интернет,както и от адвокатите,които попитах.Техните мнения бяха доста противоречиви,което никак не ми вдъхва увереност в моята ситуация.Искам да прекратя взаимоотношенията си с работодателя.Договора ми е за изпитване с 6 месечен срок в полза и на двете страни,тъй като не е уговорено друго.Интересува ме,дали мога да се възползвам от чл.71 (1),при положение,че съм си пуснал вече предизвестие,което е тримесечено.Интересува ме кое основание е по-силно.Може ли работодателя да се позове на това,че вече съм пуснал предизвестие и съм изявил волята си и да не бъда освободен в срока на изпитването.Кое е по-силното основание?Забравих да добавя,че ми беше обещано да бъда освободен,но такава некоректност от работодател юрист не бях виждал никъде ! Работодателят ми каза,че ще ме освободи в края на месеца и когато той дойде ми каза,че няма да ме освободи и да си пусна предизвестие,след което ще ми даде заплатата (която междудругото се изплаща с един месец назад,т.е.в края на август взех заплатата за юли и за това пуснах предизвестие,защото имах нужда от парите и в такъв момент не успях да съумя толкова бързо добро решение на ситуацията.
- hristokolevv
- Нов потребител
Re: Прекратяване на ТД със срок за изпитване
Трябваше да напишете кога е склю ен договора, респ. кога изти а срока на изпитване.
Буквата "Ch" не ми работи, за което се извинявам.
Буквата "Ch" не ми работи, за което се извинявам.
адв. Венцислава Антонова
Трудово право и право на EU
Трудово право и право на EU
- fighter
- Потребител
Договорът е сключен на 14 април,от която дата броим 6 месеца до 14 октомври.Тогава ми изтича договора за ученичество,но след това се задължавам да работа три години в кантората.Предизвестието ми е в сила от 1 септември.Мога ли да се освободя по силата на чл.71 (1) при положение,че съм пуснал преизвестие вече и няма как да го оттегля без съгласието на работодателя.
- hristokolevv
- Нов потребител
Чл.71 ал.1 от Кодекса на труда дава субективното право на страната ,в чиято полза е уговорен срока за изпитване на сключения договор да го прекрати без предизвестие. От данните, съдържащи се в така поставения казус се установява ,че трудовия договор е сключен със срок за изпитване в полза и на двете страни. При това положение задаващия въпроса няма какво да чака работодателя да го освобождава.Следователно работодателя не може да претендира обезщетение в размер на една месечна заплата.Не е налице задължение за предизвестяване,което следва от факта ,че договора е сключен и в полза на двете страни. Момента и Формата на прекратяване на на трудовия договор се установени в чл.335 от Кодекса на труда. В случая след като работодателя е предизвестен от задаващия въпроса ,че ще прекрати договора,същия се прекратява веднага от датата на връчване на писменото известие затова.
Предвид на горното може още от утре да известите писмено работодателя по пощата с обратна разписка на адреса обявен в трудовия договор,че считано от дата ...... прекратявате трудовия договор и същия се прекратява без да изчаквате и очаквате каквото и да е намерение на работодателя,тъй като за субективното право на прекратяване на ТД на основание чл.71 ал.1 от КТ не е необходимо волеизявление на работодателя.
ПРИМЕРЕН ОБРАЗЕЦ НА ИЗВЕСТИЕТО:
ДО: УПРАВИТЕЛЯ НА ........... Г-Н ............ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.71 АЛ.1 от КТ Ви известявам ,че считано от дата ........... ПРЕКРАТЯВАМ Трудов договор № ................ от дата ..............
Предвид на горното може още от утре да известите писмено работодателя по пощата с обратна разписка на адреса обявен в трудовия договор,че считано от дата ...... прекратявате трудовия договор и същия се прекратява без да изчаквате и очаквате каквото и да е намерение на работодателя,тъй като за субективното право на прекратяване на ТД на основание чл.71 ал.1 от КТ не е необходимо волеизявление на работодателя.
ПРИМЕРЕН ОБРАЗЕЦ НА ИЗВЕСТИЕТО:
ДО: УПРАВИТЕЛЯ НА ........... Г-Н ............ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.71 АЛ.1 от КТ Ви известявам ,че считано от дата ........... ПРЕКРАТЯВАМ Трудов договор № ................ от дата ..............
- sadiata
- Потребител
Благодаря много за изчерпателният и ясно изразен отговор ! Айде със здраве !
- hristokolevv
- Нов потребител
Тука явно има смесване на два различни договора - договор за ученичество и трудов договор със срок за изпитване. Такова смесване е често срещано в практиката, но от правна гледна точка е доста абсурдно. Ако има договор за ученичество като нищо ще се пробва работодателя (при това юрист) да осъди момчето да му плати тлъсто обезщетение, а има съдебна практика по въпроса. Явно кашата е голяма.
- fighter
- Потребител
Така е - този договор е смесен.Има доста работи взаимствани от различни договори.Тъй като съм студент,мога ли да се позова,ако с 71,ал.1 не стане, на т.6 от чл.327,ал.1 ,който е за продължаването на редовното обучение.Става въпрос за продължаване от средното към висшето училище или?
- hristokolevv
- Нов потребител
В предходното си становище се позовах на данни ,които сочи автора на поставения за обсъждане казус. Ако автора може да качи на саита Трудовия договор ще му дадем правна оценка и ще отговорим на поставения въпрос. Трябва да се види правното основание за сключване на договора и да се тълкува правилно волята на страните по трудовия договор. Ако може нека да се качи на саита трудовия договор.
- sadiata
- Потребител
Утре ще си взема договора и ще го напиша тук в сайта,за да ви дам най-точна информация. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !
- hristokolevv
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|