начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Неплатен отпуск при основен и допълнителен ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Неплатен отпуск при основен и допълнителен ТД

Мнениеот aahzzz » 08 Сеп 2011, 23:06

А договорът за поръчка, който също е обвързан с личността, да не би да е трудов, за да извеждаме тази характеристика като съществена отлика между трудовия и гражданския договор? Утре от 8.00 професор Средкова изпитва в СУ, иска ми се някой да отиде и да й го обясни.
А по темата - не виждам пречка да се сключи договор за изпитване или по писмена молба на работника/служителя да се сключи трудов договор за определен срок, който се вмества в рамките на съответния отпуск (май вторият вариант е по-сигурен).
И защо толкова теория и никакви практически отговори?
aahzzz
Нов потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 23:12

На Средкова не смея, но на Топалов ще му принтирам цялата страница и ще му я занеса...
Иначе, варианта за срочен по време на отпуската - обмислях го, но при условие, че ще се явява трети тд, не съм сигурна, намерих само някакво решение за основен и доп. по време на неплатения отпуск по основния...:)
lanfear
Потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Сеп 2011, 23:13

aahzzz написа:А договорът за поръчка, който също е обвързан с личността да не би да е трудов, за да извеждаме тази характеристика като съществена отлика между трудовия и гражданския договор? Именно не е трудов. Утре от 8.00 професор Средкова изпитва в СУ, иска ми се някой да отиде и да й го обясни.
А по темата - не виждам пречка да се сключи договор за изпитване или по писмена молба на работника/служителя да се сключи трудов договор за определен срок, който се вмества в .рамките на съответния отпуск (май вторият вариант е по-сигурен).
И защо толкова теория и никакви практически отговори?

За провокиране на мисленето...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот aahzzz » 08 Сеп 2011, 23:21

Не виждам никаква пречка, сети се за варианта за намиране на надомна работа на жена с малко детe, когато няма подходяща при настоящия й работодател - чл. 312, ал. 3 КТ. Не виждам разлика кой по ред е въпросният договор, а няма ограничение за броя договори за допълнителен труд.
Аааааа, не ми хрумна, аз си мислех, че било поради липса на приложими идеи...
aahzzz
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Сеп 2011, 01:15

Предложението ви е нелошо, подминавам соченият пример( смятам за неуместен), и ако и да няма ограничение в броя на договорите, то косвено законодателят все пак е ограничил възможностите, като дефинитивно е определил продължителността на работното време. :) ( поправете ме ако бъркам).

п.п. Не съвсем по темата:
По въпросът с мисленето- ако чужд на правото юзър пусне тема, като тази, и доложи мисли като тези:
идеята на служителя е докато е в неплатения си отпуск да започне "експериментално" работа на граждански договор при друг работодател на непълно раб. време, и ако работата е ефективна да се сключи ТД, след прекратяване на другия доп. ТД

ок., простено да му е, но ако това изхожда от колега... е объркващо, дори и за "опитващите да мислят".
Така де, думите имат точен и ясен смисъл- за ГД не раб. време е определящо.
Горното, само защото е възможно да е граждански договорът, и не задължително да се прикрива трудово правоотношение с него.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот aahzzz » 09 Сеп 2011, 07:42

Соченият от мен пример ясно доказва, че няма пречка да се сключи договор за допълнителен труд, по който работникът/служителят да полага труд в рамките на неплатен отпуск по основното си трудово правоотношение. Колкото да слагането на рамки на договорите за допълнителен труд - за пълнолетни лица наистина има такава разпоредба, но тя е в полза на работника/служителя и може да бъде преодоляна по негова писмена молба (както изрично съм упоменал). И отново опираме до чл.312, ал. 3 КТ, където спокойно работното време по двата договора вероятно ще надвиши въпросните 48 часа седмично.
Колкото до изказването - да, то е неточно. Но същото може да се каже за немалко от мненията по-долу, разликата помежду им обаче е, че докато състудентката ми пита, то една купчина хора, които се чувстват знаещи, "просветени", се заяждат, без да дават реални аргументи, нито да дават отговор на въпроса й. Във форум с малко по-строги правила въпросните мнения нямаше да изтраят от снощи до тази сутрин.
aahzzz
Нов потребител

Предишна

Назад към Трудово право