начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Неплатен отпуск при основен и допълнителен ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатен отпуск при основен и допълнителен ТД

Мнениеот lanfear » 07 Сеп 2011, 16:29

Здравейте!
Имаме следната ситуация - основен трудов договор и допълнителен тр. договор. По доп. ТД ще се ползва неплатен отпуск, като идеята на служителя е докато е в неплатения си отпуск да започне "експериментално" работа на граждански договор при друг работодател на непълно раб. време, и ако работата е ефективна да се сключи ТД, след прекратяване на другия доп. ТД Доколкото знам, ако е на гражд. договор, това че има основен и доп. ТД (и още един гражд. на друго място) не е проблем. Но необходимо ли е да се позва неплатен отпуск и по основния трудов договор за времето, в което ще се ползва по допълнителния? :)
lanfear
Потребител

Re: Неплатен отпуск при основен и допълнителен ТД

Мнениеот genius75 » 07 Сеп 2011, 17:23

Вие си плачете за проверка от ГИТ. Как става така, че и по трудов договор и по "граждански" договор ще работите едно и също ?!?!? Да не говорим за работа по "граждански" договор на работно време ?!?
Последна промяна genius75 на 08 Сеп 2011, 14:10, променена общо 1 път
genius75
Потребител

Мнениеот lanfear » 07 Сеп 2011, 19:56

А защо решихте, че е едно и също по двата договора? Колкото до раб. време - неправилна терминология успокоява ли ви?:) Въпросът ми беше необходимо ли е да се излиза в неплатен отпуск едновременно и от двете места, където си е на ТД:)
П.С. крайно интересна ми е функцията на кавичките на граждански договор ... :)
lanfear
Потребител

Мнениеот rts » 08 Сеп 2011, 11:15

lanfear написа:и ако работата е ефективна да се сключи ТД, след прекратяване на другия доп. ТД

Само от тази част на написаното е ясно, че с т.н."граждански" договор прикривате едно трудово правоотношение, и сте наистина за проверка от Инспекцията. За сведение - има съвсем легални начини да си сключите още един трудов договор, щом искате да се пробвате. Но спирам до тук.
rts
Активен потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 12:33

Хм, всъщност, целта изобщо не е прикриване на каквото и да било, а точно това, което съм написала - да се провери дали дейността, за която ще се сключи гражд. д-р ще бъде достатъчно ефективна и за двете страни, и ако е, ще се сключи ТД. Не знам откъде са ви шаманските пророчески способности, че ви е ясно, но не са много успешно действащи :P Искате ли да споделите по - легалните начини? :) Хубаво, че и двата коментара ми отговориха на въпроса...живи и здрави:) Да, да, знам, че консултациите и труда ви са платени ...:)
lanfear
Потребител

Мнениеот genius75 » 08 Сеп 2011, 14:09

Честно, въобще не ми пука за теб, нито пък ме "успокоява" "неправилната" ти терминология. Все ми е тая. Ясно е, че въобще нищо не ти е ясно и няма юрист на света, дето ще си губи времето да ти обяснява защо е неправилно първо ще се "пробваш" и ако ти хареса, ще сключиш ТД. Това е така нареченото в правото "заобикаляне на закона". И не са необходими никакви "шамански" способности, а много юридическа практика.

П.П. Знаеш ли що са кавичките на граждански договор, щото и трудовият договор е граждански. Просто е intuito personae.
genius75
Потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 15:59

И къде в многото си юридическа практика видяхте, че трудов договор и граждански договор са едно и също нещо? :roll: :D
lanfear
Потребител

Мнениеот rts » 08 Сеп 2011, 16:16

:lol:
rts
Активен потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 16:17

rts? Може би Вие ще ми кажете? :)
lanfear
Потребител

Мнениеот genius75 » 08 Сеп 2011, 17:18

lanfear написа:И къде в многото си юридическа практика видяхте, че трудов договор и граждански договор са едно и също нещо? :roll: :D

Незнам, да се смея ли, или да плача...
genius75
Потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 17:19

Явно и други неща не знаете...
lanfear
Потребител

Мнениеот genius75 » 08 Сеп 2011, 17:29

Уф, пич. Явно не си юрист и пишеш много глупости.
Вземи да прочетеш малко и тогава философствай.
genius75
Потребител

Мнениеот nat » 08 Сеп 2011, 19:36

Genius,
що се опитваш да просвещаваш нежелаещите да бъдат просветени.
То това e загубена кауза. Аз вече се отказах. Жената не желае да спази закона и иска отговора да е "да".
Остави я. Рано или късно ще стане клиент или пациент на ГИТ. Просто чети и се наслаждавай на бисерите. :D
nat
Потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 21:47

Напротив, желая да го спазя:) А вие желаете ли да ми посочите законовото основание да не мога да действам така, както съм посочила в първия си пост? Защото ако ще си чешем езиците, не е за тази тема просто...:)
lanfear
Потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Сеп 2011, 22:19

Достатъчно е да знаете само това :(2) (Нова - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) Отношенията при предоставянето на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения.
:arrow: не сключвате веднага ТД :arrow: санкция от ИТ
Тоест, ако искате да видите дали Ви устройва работата, трябва да си сключите ТД.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 22:27

Искате да ми кажете, че всички, които осъществяват дейност на базата на сключен гр. договор с едно лице, което е работодател спрямо едни трети, пети и т.н. лица в 1 фирма, осъществяват незаконосъобразна дейност и подлежат на санкция, така ли? :)
П.С. Въпроса ми за съотношението гр. договор - ТД и как така са 1 и също все още е открит...
lanfear
Потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Сеп 2011, 22:35

Вие какви изводи само правите... Кой го е казал това, че ГД и ТД е едно и също? Има си различни НА, които уреждат ГД, съответно ТД. Само при определни предпоставки по закон може да се сключи ГД, в останалите случаи можете да сключите само ТД.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 22:40

genius75 написа:Честно, въобще не ми пука за теб, нито пък ме "успокоява" "неправилната" ти терминология. Все ми е тая. Ясно е, че въобще нищо не ти е ясно и няма юрист на света, дето ще си губи времето да ти обяснява защо е неправилно първо ще се "пробваш" и ако ти хареса, ще сключиш ТД. Това е така нареченото в правото "заобикаляне на закона". И не са необходими никакви "шамански" способности, а много юридическа практика.

П.П. Знаеш ли що са кавичките на граждански договор, щото и трудовият договор е граждански. Просто е intuito personae.
lanfear
Потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Сеп 2011, 22:46

Поразпитайте тук, там какво означава intuitu personae и ще Ви стане ясна разликата, може би.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lanfear » 08 Сеп 2011, 22:52

Разликата ми е ясна...може би затова питам защо, по ***********, цитирания смята, че е еднакво ... дъъъ :lol: :lol: :lol:
lanfear
Потребител

Следваща

Назад към Трудово право