начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Как да заведа дело срещу работодател.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Как да заведа дело срещу работодател.

Мнениеот svetla_svet » 08 Сеп 2011, 10:36

мерси за отговора не че беше особенно ясен но се намери и кой да ми даде ясен отговор явно въобще не си схванал въпроса който зададох но все пак мерси
svetla_svet
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Сеп 2011, 13:53

няма защо пошегувах се просто радвам се че се е намерил добър човек който да даде правен съвет но все пак имай едно на ум че може да стане някоя грешка поради което хубаво е специалист да види нещата
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот genius75 » 08 Сеп 2011, 14:40

Хаха, страхотна тема, смях се от сърце. Б :D
Благодаря Ви, че днес ми е скапан ден и ми трябваше да се засмея. :)
А пича, дето му трябва юридическа секретарка, направо ме разби. 8)
genius75
Потребител

Мнениеот nat » 08 Сеп 2011, 20:12

От два дена следя развитието на темата.
Особено сладък е въпросът къде да се подаде творението, наречено гръмко от автора му искова молба, сътворено без "юридическа секретарка".
Тъй де, то това искова-мискова молба колко му е да се надраска. Вааажното е да се подаде на правилното място.
Имам си една такава познайница дето си пише сама исковите молби и иска с тях от районния съд, гражданско отделение, отмяна на заповед на кмета за закриване на детска градина. Та и нейните писания също си ги чета като подлистник на вестник с продължение.
Ей за такива предприемчиви личности като нищо ще измислят образователна степен "юрист-бакалавър", придобивана след преминати курсове за квалификация след завършено основно образование с практика на база личен опит (едно водено лично дело, завършено с влязъл в сила съдебен акт).
nat
Потребител

Мнениеот svetla_svet » 08 Сеп 2011, 20:36

Ами явно в нашата мила "Татковина" нещата така стоят образование на база опит,че и в повечето случай излиза на половина по евтино дано поне вашата позната да е постигнала успех,защото повечето хора вече не могат да си търсят правата защото всичко се плаща на неимоверно високи цени,в случая аз съм от тази група хора.
svetla_svet
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 08 Сеп 2011, 20:45

Скромното ми мнение по въпроса е, че не бива да се дават отговори, на когото и да е, в нета, защото с четене до Цариград се стига, но някъде по пътя някой не го е изчел, а е ползвал синтеза, плод от четенето на друг.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Сеп 2011, 22:33

Юрист-бакалавър по-може,ама днес един колега,клиентите му се качили на главата...Така,че на първо място,не трабва да е човек юрист- будалавър.Колегата дава съвети наляво и надясно,води дела почти безплатно,печели ги,накрая някой хора се правят че не го познават по улицата и говорят по негов адрес,че работел за жълти стотинки.Факт.Така че на клиента по възможност-здрава балтия.И без друго се налага нерадко да се влиза в положение на този или на онзи...ама сега таковата,ама онаковата..
Каквото и да се каже,когато работата опре до съд,рано или късно,затъваш в блатата пред Цариград
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот sadiata » 12 Сеп 2011, 22:32

Ако инспекцията по труда в производството постановяване на Принудителна административна мярка по чл.404 ал.1 т.1 от Кодекса на труда е предписала работодателя да изплати съответното обезщетение и той не го е направил трябва да сезирате инспекцията за неизпълнение на предписанието и да се образува изпълнително производство по реда на чл.268 и сл. от АПК за подлежащ на изпълнение индивидуален административен акт- предписание за изплащане на обезщетение. В този случай ми се струва ,че не е необходимо да завеждате дело пред гражданския съд ,защото преследвания от Вас резултат може дасе постигне ,така както посочих по-горе.
sadiata
Потребител

Мнениеот Гост. » 12 Сеп 2011, 23:31

:roll: Това е изненадващо за мен( но напоследък все по-често съм неподготвена 8) ), но в рамките на добрия тон бихте ли ми разяснили повече по този въпрос, колега.
Още повече, че ГИТ има правомощия до прекратяване на ТПО, но според вас последиците от тяхното разпореждане се простират във времето и след прекратяване на същото.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sadiata » 14 Сеп 2011, 20:59

Уважаема колежке благодаря за добрия тон, но Ви предлагам като отговор следното:
Не относим към изпълнението е въпроса дали е прекратен или не трудовия договор за правомощията на органите по контрол за спазване на трудовото законодателство по изпълнението на наложените от тях ПАМ по чл.404 ал.1 т.1 от КТ. Не сте развила съображения , ако сте на противното становище , с оглед изразеното от мен предходно становище по така зададения казус. Няма спор по следните факти: Предписанието на инспекцията да се изплати обезщетението е индивидуален административен акт( Виж.съдебна практика на ВАС). След като става въпрос за ИАА реда и начина на изпълнение се развива по чл.268 и сл. от АПК.
Би ми било интересно да развиете тезата си относно това, че правомощията на инспекцията се простират до прекратяване на ТПО. А ако не съм разбрал правилно тезата ,която поддържате моля да ме извините,но тъй като мнението ми за Вас е ,че сте един достоен юрист ще ми бъде интересно да ми споделите Вашето виждане на юрист. Напоследък поемах представителство на различни работници пред инспекцията за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения.
sadiata
Потребител

Мнениеот Гост. » 14 Сеп 2011, 23:40

Въпросът ми е принципен и няма общо с конкретиката на питането от svetla_svet ( там пътят е друг, според мен).

Не съм убедена( ама никак), че ПАМ е годно изпълнително основание въз основа на което да се издаде ИЛ.
В този смисъл помолих за разяснения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 15 Сеп 2011, 00:55

onicon написа:Благодаря. за пожеланието за успех : )

Много сте гладни : )

По-добре гладни,отколкото да се занимаваме с мисионерска дейност
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 15 Сеп 2011, 01:04

begum написа:Не ви трябва адвокат. Може да ви предаде, както се случи при мен и пак да загубите. Затова по - добре действайте сам. След това поне да не ви яд на друг.

Как Ви "предаде" ? Я малко да ни "светнете" ва тази игра !
sarbijanac
Активен потребител

Предишна

Назад към Трудово право