начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Необходимо ли е да уведомявам бюрото по труда и НОИ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Необходимо ли е да уведомявам бюрото по труда и НОИ

Мнениеот krikri » 07 Сеп 2011, 17:10

Здравейте,
Регистрирана съм от около 20 дни в бюрото по труда. Зная, че ако започна работа е необходимо да ги уведомя в срок. Евентуално мога да участвам в една изборна комисия и се интересувам, нужно ли е и в този случай отново да ги информирам. Не е ли необходимо само да декларирам тези (евентуални) доходи в годишната декларация. И ако участвам в изборна комисия, това би ли повлияло по някакъв начин на обезщетението за безработица,което се надявам да получа?
Предварително благодаря!
krikri
Нов потребител

Re: Необходимо ли е да уведомявам бюрото по труда и НОИ

Мнениеот genius75 » 07 Сеп 2011, 17:20

Най-важно е, да уточните по какъв вид договор се изпълнявате задълженията си в изборната комисия.
ПЪРВИ ВАРИАНТ, ако договорът за участие в изборна комисия е някакъв вид договор по ЗЗД, тогава няма нужда да уведомявате никого, но следващата година, следва да декларирате доходите си.
ВТОРИ ВАРИАНТ, ако договорът за участие в изборна комисия е сключен на основание на КТ, то следва в 7-дневен срок да уведомите сътоветното Бюро по труда, че сте постъпили на работа, като представите трудов договор. (относно представянето на ТД не съм сигурен, защото промениха закона. Попитайте някой представител на БТ) И пак следва да подадете декларация за доходите Ви.
Важно е да Ви кажа, че след всяко прекратяване в една календарна година да искате служебна бележка от работодателя си, по образец по ЗДФЛ, за да можете да ги приложете към самата декларация.
genius75
Потребител

Мнениеот krikri » 07 Сеп 2011, 17:34

Евентуалното ми участие ще бъде в секционна изборна комисия (тоест най-ниското стъпало) и не съм разбрала да има някакъв договор изобщо. Днес зададох въпроса в бюрото по труда, но не ми отговориха на конкретното питане,само повтаряха :"За всичко трябва да ни уведомявате". Да добавя още, че ще съм ангажирана за около 24 часа,не повече.
krikri
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 08 Сеп 2011, 14:30

Няма значение за колко часа ще Ви ангажират. Не ми се вярва да не сключат с Вас какъвто и да било договор, щото е наказуемо от закона. Някъде по новините, просто ми мина покрай ушите, че се сключват договори, като ЦИК мисли какви точно да са. Това е важно да го уточните.
Що се отнася до служителите на БТ, не се изненадвам.
Но са прави. Нещо което научих от тях е, че ако сключите договор по ЗЗД, следва освен БТ, да уведомите и НОИ. После, след като получите служебната бележка за получените доходи, ПАК ( :roll: ) трябва да уведомите в 7-дневен срок БТ и НОИ, за да преизчислят обезщетението за безработица. Ако получите възнаграждение над една минимална работна заплата (сиреч над 240 лева) ще ви спрат обезщетението. Ако не направите това, глобата е 100 лева, плюс лихва.
А ако е трудов договор, пак уведомявате БТ и НОИ. Първо носите договора, после при прекратяване и заповедта за прекратяване.
Абе, луда работа. Вашият казус ме накара да се замисля, че бюрократията в Бг е голяма. За една минимална заплата, трябва да търчите три пъти до двете институции.
genius75
Потребител

Мнениеот rts » 09 Сеп 2011, 11:50

Допълнение към написаното от Гениус:
Не губите обезщетението си от борсата. То само се спира за времето на договора Ви (трудов или граждански - без значение), след което се възобновява.
Гениус, с едно не съм съгласна: за 1 минимална зплата някои хорица бачкат цял месец, а от друга страна, обезщетението за безработица се получава именно за лицата без работа - неправомерно и крайно несправедливо ще е питащата освен хонорара си да получи и обезщетение за същото време, пък било и само 1 ден.
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право