начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

"За" или "Против" добива на шистов газ в България

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За
1
100%
Против
0
Няма гласували
Без мнение
0
Няма гласували

Общо гласове : 1

Мнениеот markoman » 31 Авг 2011, 14:13

На 01.09.2011 от 12:00 в няколко града в България ще се състои национален протест срещу добива на шистов газ в България. Много се изприказва и изписа по тази тема. Но е хубаво, че хората се организират дали посредством социални мрежи, форуми или други информационни канали за подобни събития. Аз лично съм против добива на шистов газ в държавата ни! Протестът има за цел да представи позицията на гражданското общество по отношение на Решение № 427 от 16 юни 2011, с което Министерският съвет разрешава на американската компания „Шеврон“ да прави проучвания за шистов газ на територията на Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна за срок от 5 години. Не малко държави са наложили забрана за подобни проучвания и добиване на шистов газ. Това ще доведе до екокатастрофа в и без това не особено чистата ни държава. Малко хора полагат грижи да опазват природата и изобщо местата, на които живеят, работят и прочие. Хиляди хора могат да се разболеят от рак и други тежки болести в следствие на подобни действия от страна на американската компания Шеврон, на които българското правителство е позволило да провежда проучвания! Аз съм против! А вие?
markoman
Младши потребител

Re: "За" или "Против" добива на шистов газ в България

Мнениеот TheOldMan » 31 Авг 2011, 18:16

Аз пък съм "за".
Ако знаете колко хиляди хора са се разболели от некачествена козметика и колко са умрели от недокрай изследвани медикаменти... газа ви е причината. Що не излезнете да протестирате срещу изливането на фекалните води на курортите в Черно море? Отидете да викате на оградата на АЕЦ Козлодуй - той също е потенциална заплаха, и то от много по-голям мащаб. Може да се съберете и да поскандирате пред прозорците на премиера да ускори изграждането на завод за преработка на отпадъците на София и околията, с които полека се зарива цяла България. Нали още като кмет обеща да го построи за има-няма 2 години?
Много се съмнявам да почнат да дупчат на централния площад на Разград или Шумен. Какви са ви притесненията? Ще тоя газ ще изскочи и ще ви изтрови? Та това е преобладаващо метан - по-лек от въздуха газ, който ще се издига в атмосферата и какъвто внасяме в огромни количества по тръби от Русия. Тръби с такъв газ минават дори и в домовете на доста хора.
Според мен отново някой се опитва да ползва натиска на неориентирани групи от обществото за решаване на междуфирмени борби.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот glubomirov » 31 Авг 2011, 19:01

Много хора са против всичко. По ред причини, но това е друга тема.
Какво лошо има в привличане на инвестиции, или някой да ни разработи нещо, в което Европа, родният бизнес, а още по-малко държавата биха вложили средства ?
И като кажете... "гражданското общество" ..... направо в Европа се почувствах, да знаете !

Но да не бъдем голословни. В какво ще се изразява екокатастрофата при тези проучвания ?
Бихте ли пояснили, markoman ?
glubomirov
Потребител

Мнениеот rispicha » 04 Сеп 2011, 16:51

На 01.09.2011 в Силистра се проведе публична среща на която двама експерти изразиха мнение относно добива на шистов газ в България. Това бяха проф. Константин Щерев – хидрогеолог и доц. Енчо Мянушев – почвовед.

Публична среща относно добива на шистов газ - Силистра - 01.09.2011
rispicha
Нов потребител

Назад към Общи дискусии