начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

обезщетение при дисциплинарно уволнение по срочен договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение при дисциплинарно уволнение по срочен договор

Мнениеот mladadvokat » 02 Сеп 2011, 16:50

Здравейте!

Срещам трудност при определяне на обезщетение по чл. 221, ал. 2 от КТ. С работника е сключен ТД- срочен.
Съгл. чл 221, ал. 2 обезщетението при срочно трудово правоотношение е в размер на действителните вреди, като съгласно ал. 4 от същия чл. действителните вреди се изчисляват върху брутно трудово възнаграждение.
Как се определя и с какъв документ се доказва, че рботодателят е останал без работник за същата работа до остатъка от срока. Търсих в практиката нищо не открих. Моля, за съвет или поне да ме насочите към решене известно Ви по повод този въпрос.
mladadvokat
Младши потребител

Re: обезщетение при дисциплинарно уволнение по срочен догово

Мнениеот Melly » 06 Сеп 2011, 17:35

mladadvokat написа:Здравейте!

Срещам трудност при определяне на обезщетение по чл. 221, ал. 2 от КТ. С работника е сключен ТД- срочен.
Съгл. чл 221, ал. 2 обезщетението при срочно трудово правоотношение е в размер на действителните вреди, като съгласно ал. 4 от същия чл. действителните вреди се изчисляват върху брутно трудово възнаграждение.
Как се определя и с какъв документ се доказва, че рботодателят е останал без работник за същата работа до остатъка от срока. Търсих в практиката нищо не открих. Моля, за съвет или поне да ме насочите към решене известно Ви по повод този въпрос.

Тъй като не сте си включила ЛС, съм принудена да отговоря тук.
Колега, преди да предявите иск по чл.221, ал.2 КТ, надявам се да сте предприели "мерки" да прекратите ТПО с работника/служителя :arrow: NB :arrow: При спазена процедура по чл.190 - 194 КТ. Това ще е първото писмено доказателство. Второто ще е Заповедта по чл.195 КТ. Третото писм. доказателство ще е служебна бележка за начислена БРЗ за месеца, предхождащ уволнението и т.н. - според случая, колкото повече относими доказателства представите, толкова повече ще улесните съдебния състав с решаване на спора ви. Пред скоба, задължително следва да приложите сключения с лицето ТД (дано счетоводителката да е и Управител на ТД).
По конкретно зададения от вас въпрос: Обещетението по чл.221, ал.2 КТ обхваща действителните вреди, изразени в размер на брутното трудово възнаграждиние на работника/служителя според ал.4 на чл.221 КТ, която е пределно ясна - никакви свободни съчинения, каквито сте ми написала в ЛС.
Доказателственото ви искане ще е назначаване на ССчЕ със задача вещото лице да изчисли размера на обещетението.

Успех!

Практика има в изобилие. Седнете и четете. 8)

П.П. Никът ви не е актуален към днешна дата. Би следвало да сте пораснала.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Трудово право