начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Как да заведа дело срещу работодател.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да заведа дело срещу работодател.

Мнениеот onicon » 23 Авг 2011, 19:37

Здравейте,

Бих искал да заведа дело срещу бившия ми работодател за неизплатено обезщетение по чл. 222 от ТК
Знам че може да се заведе дело срещу работодател е лесно при наличието на всички документи.

1. Трудов договор.
2. Трудова книжка. -
3. Заповед за уволнение - намяляване обема на работа
4. Документ от Инспекцията по труда с предписание за изплащане на обезщетение по чл. 222 ал. 1.
5. Жалбата до инспекцията

Как да удостоверя пред съда че не съм имал трудови право отношения?

Каква е процедурата без адвокат ? не ми е за парите просто ми е интересна самата процедура.
къде се подава иск. имали бланки който да попълня предварително.

И какво става ако работодателя междувременно затвори под всякаква форма фалира, продажба на предприятието. как мога да се възползвам от ГВРС ?

Благодаря.
Последна промяна onicon на 23 Авг 2011, 20:06, променена общо 1 път
onicon
Младши потребител

Re: Как да заведа дело срещу работодател.

Мнениеот Melly » 23 Авг 2011, 19:59

Каква е процедурата без адвокат ?

Същата като да си с адвокат. Нищо по-различно.
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот onicon » 23 Авг 2011, 20:21

Благодаря. за пожеланието за успех : )

Много сте гладни : )

Melly написа:
Каква е процедурата без адвокат ?

Същата като да си с адвокат. Нищо по-различно.
Успех!
onicon
Младши потребител

Мнениеот Melly » 23 Авг 2011, 20:33

Хихихиии, наивник. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот onicon » 23 Авг 2011, 20:37

Тъка иска е готов : )

стъпка 2 къде го подаваме : )
onicon
Младши потребител

Мнениеот Melly » 23 Авг 2011, 22:13

На първо място - не можеш да си го позволиш да ме наемеш.
Но тъй като ме питаш, а не си си включил ЛС, отговарям тук - на никаква цена.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Авг 2011, 00:06

:roll: Вие? в съответния съд, а аз ще следя темата, за да се наслаждавам. Да съм на мястото на проц. представител на вашия бивш работодателя, да ви демонстрирам на практика как ще ми платите хонорара и при съдебна компенсация да се окаже, че му дължите и пари.
И, да- куртоазията изисква да благодаря, вечерях обилно( нали знаете, имаме по няколко стомаха 8) ).

Влизате тук, очаквате отговор на елементарен въпрос, но сте арогантен към евентуалните отговарящи.
Как си го представяте?!?

Сядай и пиши едно молба, свободен текст, към която приложи копие от трудовата си книжка и посочи нарочна банкова сметка, по която в 7 дневен срок работодателят да ти преведе дължимото обезщетение.
Дай му шанс на човека да ти плати, не го карай да хвърля боб!

п.п. Преди години си бърборим с един магистрат- каза, че едно НОХД струва на държавата около 4000.00лв.- разчетени по време, ангажираност на специалисти и техните знания, административно обслужване...
Заради такива хрумки привилегията по ГПК трябва да ви бъде отнета. Категорично съм против да ми разхищавате парите по този начин.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот onicon » 24 Авг 2011, 10:25

Аз уважавам юриспруденцията.

Работодателя знае какво искам от него : )
Вече му изпратих инспекцията по труда и имам отговор със предписани да ми плати парите.
: )

Хареса ми сайта на софийски градски съд там всичко е описано къде какво как се подава.

Стига да ти се чете : )

Човек трябва да си търси правата. - правовата държава вече я има стига да си търсиш правата.

Между другото ако случая беше по труден щях да си взема адвокат.
Всъщност искам да си взема адвокат да ми води кореспонденция с съда. защото много пътувам.
и ако работодателя обжалва.
onicon
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Авг 2011, 00:41

Колко интересно, и колко наивно изказване, ама след време на такива хора като Вас им просветва нещо в главата и си казват : " Защо не си наех адвокат преди да заведа делото?"/ след като го загубите, де!"/. Идват разни хора при мен периодично да се жалват как негативно е приключило еди- кое си дело, че някой някога ги подлъгал, че не разбрали това или онова, пропуснали срокове ,ей такива работи, ама ответната страна имала адвокат по делото, а пък нашите хора си мислели, че нямат нужда от такива специалисти, освен ако не искат да им водят кореспонденцията. :mrgreen:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот onicon » 25 Авг 2011, 09:43

ето ти възможност да помогнеш да разкажеш : )

nk7702n написа:Колко интересно, и колко наивно изказване, ама след време на такива хора като Вас им просветва нещо в главата и си казват : " Защо не си наех адвокат преди да заведа делото?"/ след като го загубите, де!"/. Идват разни хора при мен периодично да се жалват как негативно е приключило еди- кое си дело, че някой някога ги подлъгал, че не разбрали това или онова, пропуснали срокове ,ей такива работи, ама ответната страна имала адвокат по делото, а пък нашите хора си мислели, че нямат нужда от такива специалисти, освен ако не искат да им водят кореспонденцията. :mrgreen:
onicon
Младши потребител

Мнениеот begum » 31 Авг 2011, 17:06

Не ви трябва адвокат. Може да ви предаде, както се случи при мен и пак да загубите. Затова по - добре действайте сам. След това поне да не ви яд на друг.
begum
Младши потребител

Мнениеот rts » 31 Авг 2011, 18:18

Ще взема сама да си оправя зъбите, че да не ме е яд на зъболекаря, ако нещо не стане както трябва. :D
Пък и ще икономисам от такси, не е за пренебрегване. :!:
После мога и да плюя по законите, здравеопазването, съдебната система и калпавата ни държава - нали сме демокрация ? :lol:
Само, дето "ще забравя", че държавата, такава, каквато е, си я правим всички ние - с нашата самонадеяност и безхаберие. :twisted:
rts
Активен потребител

Мнениеот begum » 31 Авг 2011, 19:07

Г-жо, за каква държава става въпрос тука. Дали ще заведеш дело или не, е въпрос на личен избор.Няма гаранция дали ще го спечелиш, ако си с адвокат.Аз като си ангажирах адвокат, той ме прецака, защото ми предаде интересите.И след това беше много трудно да доведа до край делото. Все пак спечелих, но май само на хартия.
begum
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Авг 2011, 21:17

Брех, че изводи, брех че умни хора се извъдиха... Навсякъде някой може да прецака някого, да вземем да станем отшелници тогава и да отидем да живее в гората, а !? В крайна сметка - хора различни, да сте го преценили по - добре тоя избран от Вас адвокат! Всеки има право на избор, никого не го принуждават насила да наеме еди - кой си , нали така!? Месарят ако ни излъже в магазина в дължимата сума или ни продаде развалено месо, това означава ли, че всички трябва да спрат да пазаруват от всички магазини, а!?
Чудни хора! Следващия път гледайте и преценяйте по - внимателно и това е.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот begum » 01 Сеп 2011, 11:30

Просто споделих опит и посъветвах този, който искаше да заведе дело сам, да го направи!
begum
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 01 Сеп 2011, 13:47

begum написа:Г-жо, за каква държава става въпрос тука. Дали ще заведеш дело или не, е въпрос на личен избор.Няма гаранция дали ще го спечелиш, ако си с адвокат.Аз като си ангажирах адвокат, той ме прецака, защото ми предаде интересите.И след това беше много трудно да доведа до край делото. Все пак спечелих, но май само на хартия.

Това явно е другото ви дело.

viewtopic.php?f=14&t=48188#p468561
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот begum » 01 Сеп 2011, 21:53

Да, но все пак успях да изритам титуляра! :lol:
begum
Младши потребител

Мнениеот svetla_svet » 04 Сеп 2011, 17:50

Здравейте на всички тук!
Искам да задам въпрос по един казус който ме касае лично.Имам ли право да съдя работодател който на първо място неми е изплатил заплатите за 7 месеца и на място ми връчва заповед за освобождаване един месец по късно от датата на която той мие прекратил договора (а този един месец съм го работила,но оказа се без договор),а посочената причина за освобождаване то ми е посочено "подадена молба за взаимно съгласие",която всъщност аз не съм подавала,а още по малко разписвала!Моля някой по компетентен от мен да ми даде съвет какво точно да направя за да мога да си взема дължимото и да накажа "умният работодател".И само за уточнение фирмата е ЕООД ако това е от значение разбира се.
Благодаря предварително.:)
svetla_svet
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Сеп 2011, 13:11

svetla_svet написа:"подадена молба за взаимно съгласие",

Щом сте подали молба за "взаимно съгласие" съдът скоро ще постанови развода помежду Ви.В случай че се откажете от взаимното съгласие,остава ви възможността без съгласие на съпруга ви.При наличе на дълбоко и непоправимо разстройство на трудово-брачната ви връзка ,делото ще ви излезе напълно безплатно
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Сеп 2011, 13:37

onicon написа:Тъка иска е готов : )

стъпка 2 къде го подаваме : )

Подаваш го в Юридическия факултет и чакаш да те приемат по давност

Melly написа:На първо място - не можеш да си го позволиш да ме наемеш.
Но тъй като ме питаш, а не си си включил ЛС, отговарям тук - на никаква цена.

Остави я тая,лъже като сиганка.Аз лично я наемам всеки ден -тарифата и е 60 лв./час.

(Чл.6 т.12 от Наредбата).
svettoslav
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право