начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Изтекъл ли е давностния срок?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изтекъл ли е давностния срок?

Мнениеот rashko » 28 Авг 2011, 14:08

Дъщеря ми е на 11г. Доведената и сестра заведе дело за поправка на документ /акт за раждане/. Въпросът ми е:- Не е ли изтекъл давностния срок? Ако е изтекъл не би ли следвало съда да не уважи ИМ? Искът е недопустим и от друга гледна точка. Не съществува правно основание трето лице да иска поправка в личните данни. Въпросът ми е относно давността. Информацията ще ми е от полза. Предварително благодаря.
rashko
Потребител

Re: Изтекъл ли е давностния срок?

Мнениеот Pause » 28 Авг 2011, 17:46

Малолетните се представляват от родителите си и черпят правата си от закона, затова ако не сте упълномощили доведената сестра като процесуален субституент,то действията са и порочни и не произвеждат действие.Като при тази ситуация би следвало да се върне молбата Чл.130 ГПК.ИМ има в исковото производство ,тук правилата са в охранителното за установяване на факти :!:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот rashko » 28 Авг 2011, 17:53

Действията на ищцата са порочни по една или по две причини? Благодаря за отговора.
rashko
Потребител

Мнениеот portokal » 28 Авг 2011, 18:13

Давност няма, но сестрата наистина няма интерес да иска поправка в чужд акт за раждане. Ако имат спорове за някакви права (наследство и пр.) във връзка с това, коя чия дъщеря е, това би трябвало да се решава с иск за защита на самото право.
Какво точно иска да поправя сестрата? Странно ми изглежда, и може случаят да не е какъвто звучи на пръв поглед.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот rashko » 28 Авг 2011, 18:22

Изчистих въпроса от подробности. Делба на имот е основната причина. Да приемем, че документа действително е бил подправен преди 11г, не би ли следвало до този момент да е истекъл давностния срок? Ако не съм нейн родител няма как да я защитя. Аз я припознах и документа си е редовен. Имам съмнения за специално отношение. След като съда дава ход на подобно безумие явно нещо не е както трябва. Нали точно председателя трябва да следи за спазването на закона и сам да го спазва? Поне с такова впечатление съм останал.
Последна промяна rashko на 28 Авг 2011, 19:54, променена общо 1 път
rashko
Потребител

Мнениеот sunnyset » 28 Авг 2011, 19:52

Ако това, за което пишете е оспорване на припознаването от страна на доведената сестра, мисля, че със СК от 2009г. е премахната възможността за оспорване на припознаването от трети лица. Другото вероятно е иск по чл. 38, ал. 4 ЗГР, при положение,че в акта за раждане има вписани неверни данни, но и в този случай, доведената страна няма правен интерес от завеждането на подобен иск.
sunnyset
Потребител

Мнениеот rashko » 28 Авг 2011, 20:03

Аз я представлявам. Поставен е въпроса защо точно аз. Под вола теле се търси. Вие ми дадохте и трета причина. Благодаря. Чакам решението. Недоумявам, как така се разгледа по същество,че и прокурор присъства. Не се вълнувам толкова от решението на проблема колкото от наличието или липсата на специално отношение. Ще добава и че адвоката който наех с пълномощно не се яви. Не била открила член който да и бил свършил работа. Щял съм и без това да загубя. Прокурора предложи да прекратят делото. Прочетох го в протокола.
rashko
Потребител

Мнениеот rashko » 29 Авг 2011, 20:00

Открих го. Наказателен кодекс-чл.80 ал.3 във връзка с чл.308 ал.2.
rashko
Потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Авг 2011, 23:12

rashko написа: Ще добава и че адвоката който наех с пълномощно не се яви. Не била открила член който да и бил свършил работа. Щял съм и без това да загубя.

rashko написа:Открих го. Наказателен кодекс-чл.80 ал.3 във връзка с чл.308 ал.2.

Кое откри,члена ли ? :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Авг 2011, 23:50

rashko написа:Дъщеря ми е на 11г. Доведената и сестра заведе дело за поправка на документ /акт за раждане/. Въпросът ми е:- Не е ли изтекъл давностния срок? Ако е изтекъл не би ли следвало съда да не уважи ИМ? Искът е недопустим и от друга гледна точка. Не съществува правно основание трето лице да иска поправка в личните данни. Въпросът ми е относно давността. Информацията ще ми е от полза. Предварително благодаря.

Тя информацията хубаво ще ви е от полза,ама вие малко такава давате.

sunnyset написа:Ако това, за което пишете е оспорване на припознаването от страна на доведената сестра, мисля, че със СК от 2009г. е премахната възможността за оспорване на припознаването от трети лица. Другото вероятно е иск по чл. 38, ал. 4 ЗГР, при положение,че в акта за раждане има вписани неверни данни, но и в този случай, доведената страна няма правен интерес от завеждането на подобен иск.

Може и да има.При типичната хипотеза,искайки да докаже,че само тя ще наследява някой ден или заедно с определен кръг наследници,без другата дъщеря(съотв. нейните низходящи).
Ако има въпрос относно правен интерес,то той по-скоро би бил дали трябва да се чака евентуална смърт на общия наследодател или може преди това?
Като стажант в РС попаднах на такова дело.Беше обаче починал наследодателя.Една от внучките мисля атакуваше всячески осиновяването на нейна леля,ако не ме лъже паметта.

Наименова се "иск за неследство" всъщност.Че адвокатката прилагаше едни статии на С.Розанис,че на съдията едни писма пишеше...голямо дело,голямо чудо.Накрая вятър и магла.

Тук не знам за какви делби говори питащия и т.н.,но интерес има.Пък дори и приживе.Ако казуса правилно съм разбрал,че в момента са две сестри по документи(от общ баща).Може да твърди,че няма сестра,според мен( и приживе законите свързват пр. последици с родството по съребрена макар линия).

Ако не са сестри по документи(тоест доведената не е дъщеря на питащия)може някой ден да има интерес(след смъртта на "заварения родител",от когото обаче придобила наследство като наследник по завещание примерно).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот rashko » 01 Сеп 2011, 23:42

Много често не обръщам внимание на подробностите и винаги съжелявам след това. Вашите разсъждения са искренни и емоционални. Виждам желание да ми бъдете полезен с което Ви благодаря от цялото си сърце. От подобен вид разсъждения имам нужда. Зная, че в конкретния спор съществуват две обстоятелства от типа на абсолютните и спора трябва да бъде незабавно прекратен, за да се спести не нужно разглеждане на спора по същество. Това което ме вълнува в момента е:- Дали, дипломиран практикуващ юрист не е способен да се справи със законовата уредба или други причини стоят в основата на нейното определено неадекватно поведение /на адвоката ми/? Същото важи и за председателя. :D По отношение на въпроса. Дори да има престъпление, то давностния срок за търсене на отговорност е минала. Следоватено не съществува правен интерес или поне аз така съм останал с убеждение. Всяко правило си има изключения. Чувствам се предаден. Не желая отмъщение а подкрепа, за да продължа сам напред. Не мисля да отстъпвам. Вярвам, че истината е на моя страна.
rashko
Потребител

Назад към Семейни казуси