Аз съм раздвоен.По-скоро клоня да се съглася с мнението на МТСП. Ще съм благодарен за всякакви мнения в тази насока!Благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 09:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Упълномощаване при дисциплинарно наказване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Упълномощаване при дисциплинарно наказване
Налагането на дисциплинарно наказанение се извършва от носителя на дисциплинарна власт. Закона допуска той да прехвърли, чрез надлежно упълномощаване, на трето лице, възможността да налага дисциплинарно наказание. Въпросът е, кое може да бъде това лице?! Според доктрината (в лицето на проф. Мръчков) дисциплинарно наказване може да стори и трето лице, упълномощено надлежно, което е в гражданско (търговско) правоотношение, например прокурист. Според едно становище на МТСП, това трето лице, трябва да е само в трудовоправни отношения с носителят на дисциплинарна власт, който да го упълномощи?
Аз съм раздвоен.По-скоро клоня да се съглася с мнението на МТСП. Ще съм благодарен за всякакви мнения в тази насока!Благодаря!
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
Re: Упълномощаване при дисциплинарно наказване
Съгласно чл.192 от КТ, дисциплинарните наказания се налагат от работодателя или от определено от него лице или друг орган, оправомощен със закон. В този случай, законодателят не е дал възможност за делегиране на правомощия, уредена изрично в разпоредбата на чл.192, ал.1 от КТ. Само дисциплинарната власт може да се предоставя. В тази хипотеза обаче, упълномощаването трябва да бъде изрично за налагане на дисциплинарно наказание и то в предоставени от работодателя граници относно кръга от лица и видове дисциплинарни наказания. По делото не е представен договор за прокура, от който да е видно изпълнителния директор на дружеството с какви власт е упълномощил прокуристите и какви действия могат да извършват, във връзка с управление на предприятието, включително и провеждане на дисциплинарни производство против работниците и служителите. Съгласно чл.21 от ТЗ, прокуристът е лице, което е натоварено от търговеца да упражнява вместо него търговската му дейност, като за целта задължително трябва да се сключи договор за прокура, който се вписва в търговския регистър.при делегиране на власт за налагане на дисциплинарни наказания, законът изисква изрично упълномощаване, за каквото в случая няма представени доказателства. Поради това съдът намира че, дисциплинарното наказание не е наложено от работодателя или от изрично упълномощено от него лице. Допуснато е нарушение на императивна правна норма-чл.192 от ГПК, поради което заповедта, с която е наложено това се явява незаконосъобразна и като такава следва да бъде отменена. Налагането на дисциплинарно наказание от лице, което няма дисциплинарна власт, е самостоятелно основание за признаване на уволнението за незаконосъобразно, без да се изследва въпроса по същество.
Считам, че дисциплинарни наказания могат да налагат и лица, които осъществяват организацията и реализацията на стопанската дейност на търговеца (прокурист и управител по силата на ДУК, но при наличие на изрично упълномощаване от органа на управление на дружеството работодател за обема и видовете наказания, които те могат да налагат.
-
Melly - Старши потребител
Според едно становище на МТСП, това трето лице, трябва да е само в трудовоправни отношения с носителят на дисциплинарна власт, който да го упълномощи?
И не само това, третото лице трябва да упражнява управленски функции.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:Според едно становище на МТСП, това трето лице, трябва да е само в трудовоправни отношения с носителят на дисциплинарна власт, който да го упълномощи?
И не само това, третото лице трябва да упражнява управленски функции.
+1
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|