начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Закрила от уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закрила от уволнение

Мнениеот djulka » 23 Авг 2011, 14:21

Здравейте, господа юристи! :)
Връщам се от майчинство и по неволя нагазвам в трудовото законодателство.
Искат да ме уволнят...засега напъните са дисциплинарно... След като не успяха да ме принудят
сама да напусна като ми изместиха работното място на 140км (междувременно, докато съм била в отпуск работодателят ми се е влял в софийски такъв;макар че е запазен пловдивския офис)
Ще ви бъда изключително благодарна, ако ми разясните някои неща, които като чета Кодекса на труда не разбирам много.
- какви могат да бъдат причините Инспекцията по труда да даде разрешение да се уволни майка на дете до 3г. ( по Онези точки, по които тя се уволнява само с подобно разрешение)
- какво означава в правния мир да издържам член от семейството си, защото да-имам две деца, но и мъж, който работи. Питам, защото се каня (заради член 216 от КТ) да искам от работодателя обезщетение за преместеното работно място. И в какво форма ме съветвате да отправя искането? Писмена-ясно, но молба ли да е?,заявление ли?

Предварително ви благодаря и ви желая лека работа
djulka
Нов потребител

Re: Закрила от уволнение

Мнениеот sunrise » 24 Авг 2011, 12:53

Тоест ходите на работа в София, така ли. Това е основание да напуснете, но не може да работите и да искате обезщетение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот djulka » 24 Авг 2011, 13:19

Да.
Отказаха да ми покриват пътните...
Позоваха се на допълнително споразумение, което съм подписала през януари (докато бях в майчинство)
Беше ми обяснено, че се сключва заради промяна на националния класификатор на кодовете
по прпфесии. Знаех, че е променен и го подписах. проверих си само в договора- безсрочен, за същите пари,
за 8-часов работен ден. Сега виждам, че е на основание чл. 118 ал3. ( а брутното ми възнаграждение не е променяно с него) и че за място на работа има софийски адрес... :shock:
Затова според подписаното съм се съгласила и сега трябвало да идвам всеки ден до Сф.
Друг е въпроса, че тук не ми се създават никакви условия за длъжността по договор (ако трябва
да бъдем съвсем пунктоационни!).
Не искам сама да подавам молба за напускане, защото това ще означава - че не
са длъжни да търсят разрешение от Инспекцията по труда, а за мен ще означава 4 мес. на Бюрото
по труда на по 7 лева на ден.
....идеи какво да направя?...... :cry:
djulka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 24 Авг 2011, 13:39

Ами първата идея е да четете това, което подписвате. Определено не смяната в кода е причина за допълнителното споразумение. А ако ще Ви уволняват дисциплинарно , то закрилата не действа.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот djulka » 24 Авг 2011, 13:52

!?
Защо да не действа?
А чл.333 от КТ? Той включва и случаите по чл.330,ал.2 т.6?
А какво ще кажете за приложението във въпросния казус на чл.327 т.3?
Тогава смята ли се за уволнение по "взаимно съгласие" з апред Бюрото по труда?
djulka
Нов потребител

Мнениеот djulka » 24 Авг 2011, 13:58

... :oops:
а иначе ДА ЧЕТА ТОВА, КОЕТО ПОДПИСВАМ!!!
djulka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2011, 14:06

Ами Вие вече сте се съгласили с промяната, няма как да напуснете по този член.
А относно кога се ползва закрилата по чл. 333, то там е посочено и дисциплинарното уволнение не е сред тях.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право