Здравейте,
През май 2006г. взехме за отглеждане детето на сестрата на съпруга ми. През 2008 г. се разделихме с него и по желание на детето с решение на съда то остана при мен. Преди да се явим в съда в агенцията за Закрила на детето ние направихме писмено споразумение в което се договорихме аз да гледам детето с неговата финансова подкрепа в размер на 400 лв./Имахме семейна фирма, за съжаление ЕООД, на негово име, аз работех в нея и получавах заплата от там/, в това споразумение беше уговорено и срещите между мъжа ми и детето-той, не иска да се вижда с детето/. Тази наша договорка е вписана и в решението на съда. Само, че всичко се обърка след това, той ме изгони от работа, при мен останаха и двамата ми по-големи сина, единия остана без работа, другият не можеше да осигури средства за самия себе си, камо ли да подпомага домакинството и при къща от 395м2./недовършена , СИО/ ние бяхме на квартира с наем 360 лв. Изпаднах в депресия и тъй като не можех да се договоря с него, с децата се разбрахме, те да останат на работа в неговата фирма и така да се издържат. Аз и детето се прехвърлихме да живеем в по малък град, отново на квартира но по близо до роднини. Веднага започнах работа, заплатата ми е малка, но за сега сигурна. Той не изплаща тия пари, не иска да се вижда с детето. Въпроса ми е, имам ли право да искам издръжка? Мога да докажа, че той към момента не изпълнява споразумението ни за финансова подкрепа, затова какви са правата ни?
--------------------------------------------------------------------------------
- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка за дете настанено по чл. 26 от закрила на детето
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Издръжка за дете
През май 2006г. взехме за отглеждане детето на сестрата на съпруга ми.
Какво точно сте направили 2006г., че не ви разбирам.
Толкоз е рядка хипотезата на чл. 106, ал.4 от СК отменен, но няма как да е друго.
А какво се е случило със сестрата на бившият ви съпруг?
п.п. О, модераторът в сянка е поправил заглавието на темата. Поне е внесъл яснота, но въпросът ми си стои открит- какво се случва със сестрата на бившия? Ако не се е споминала ( някак тази алтруистична поява навежда на мисли в този ред), то тя е винаги задължена да дава издръжка.
От него издръжка по смисъла на СК няма как да търсите( законно, така смятам, моралната страна оставям настрана)- не е от кръга на задължените лица, въпреки това имате съдебно одобрено споразумение- вземете по него изпълнителен лист и си събирайте сумите.
И въпреки това, защото сте приели доброволно да отгледате детето- не ви ли се полага някаква държавна издръжка за това?
- Гост.
- Старши потребител
Re: Издръжка за дете настанено по чл. 26 от закрила на детет
Здравейте,
благодаря Ви за отговора. Нещата стоят по следният начин: Сестрата на бившият ми съпруг изостави детето си в едно помощно училище, тя е алкохоличка/общо взето живее по кръчми и по улиците/, това е 3 нейно дете оставено по домове, първите две също са отгледани от роднини на мъжа от когото са. Най-малкия е от друг мъж, той отказва да се грижи за детето. То е взето в семейството ми, по молба на бившия ми вече съпруг към агенцията за закрила на детето. Между мен децета ми и него има изключителна привързаност и считам че би било престапление това дете отново да бъде върнато в дома. По молба на бившия ми супруг, неискащ да си усложнява живота с него/новата му жена не разрешава даже да се виждат /детето веднъж отиде до тях и тя заедно с майка си са го избутали по стълбите/. За нас са важни тия пари, не за да живеем в лукс, а да оцелеем. Чистият ми доход е 354лв. детските са 35 лв. и от агенцията 100лв. Наема ми е 160 лв. всички знаете, че има и консумативи. Няма да Ви занимавам и с това, че като физическо лице изтеглих кредит в размер на десет хиляди лв. за фирмата на мъжа ми/с документи мога да докажа, че всички са вложени там/ и сега не мога да плащам.
благодаря Ви за отговора. Нещата стоят по следният начин: Сестрата на бившият ми съпруг изостави детето си в едно помощно училище, тя е алкохоличка/общо взето живее по кръчми и по улиците/, това е 3 нейно дете оставено по домове, първите две също са отгледани от роднини на мъжа от когото са. Най-малкия е от друг мъж, той отказва да се грижи за детето. То е взето в семейството ми, по молба на бившия ми вече съпруг към агенцията за закрила на детето. Между мен децета ми и него има изключителна привързаност и считам че би било престапление това дете отново да бъде върнато в дома. По молба на бившия ми супруг, неискащ да си усложнява живота с него/новата му жена не разрешава даже да се виждат /детето веднъж отиде до тях и тя заедно с майка си са го избутали по стълбите/. За нас са важни тия пари, не за да живеем в лукс, а да оцелеем. Чистият ми доход е 354лв. детските са 35 лв. и от агенцията 100лв. Наема ми е 160 лв. всички знаете, че има и консумативи. Няма да Ви занимавам и с това, че като физическо лице изтеглих кредит в размер на десет хиляди лв. за фирмата на мъжа ми/с документи мога да докажа, че всички са вложени там/ и сега не мога да плащам.
- topalska1
- Младши потребител
Толкоз е рядка хипотезата на чл. 106, ал.4 от СК отменен, но няма как да е друго.
Замен е напълно непонятно ползването, на горе посочения чл. предвид емоционалната ми близост с детето. Ако Вие сте адвокат- просто сте поредната алчна личност!
Замен е напълно непонятно ползването, на горе посочения чл. предвид емоционалната ми близост с детето. Ако Вие сте адвокат- просто сте поредната алчна личност!
- topalska1
- Младши потребител
topalska1 написа:Толкоз е рядка хипотезата на чл. 106, ал.4 от СК отменен, но няма как да е друго.
Адвокат съм, и като такъв съм ви дала коректен отговор- той не е задължен да дава издръжка на детето.
Не знам с какво заслужих тази откровена обида, но ако трябва да вляза в стилистиката на вашия пост, то и вие не сте алтруист. При все да твърдите, че сте емоционално привързана, търсите паричен еквивалент на грижите си.
Останете си със здраве.
- Гост.
- Старши потребител
Re: Издръжка за дете настанено по чл. 26 от закрила на детет
Здравейте,
когато емоцията вземе привес, резултатът е този. Искренно Ви се извинявам. Знаете ли уморих се да губя. Ще се опитам да Ви разкажа, без да влизам в прекомерни подробности, а Вие си преценете дали ще приемете извинянията ми.
С бившия ми съпруг имахме брак 22 год. от този брак имаме двама сина/пълнолетни/. Настаненото при нас дете е на сестра му. Със съпруга ми като СИО имаме 2 къщи и две коли. Какво се случи: в началото на 2008 г. аз претърпях много тежка операция и той ми заяви, че болните жени са за саниториоми и че той не е мъж за болна жена. Едната къща му я запорираха, защото дължи пари като ЕТ, на другата/която е 400м2, с 1200 м2. двор/ е изтеглил кредит за фирмата си ЕООД в размер на 250 хил. лв и не плаща. Сега сме принудени аз да живея с малкия на квартира, синовете ни живеят в друга квартира. Финансово съм зависима от него, защото бях достатъчно глупава всички средства да бъдат в него. Аз работех във фирмата му, след развода разбира се ме изхвърли от там. Прилага ми невероятен психически и финансов тормоз/имам и съдебно медицинско и за физичски- с минал вече срок./ Разбира се отави ме без никакви средства, за да не водя дела. Нали разбирате, няма да мога да си защитя интересите- просто нямам пари. Затова емоцията понякога наделява.
когато емоцията вземе привес, резултатът е този. Искренно Ви се извинявам. Знаете ли уморих се да губя. Ще се опитам да Ви разкажа, без да влизам в прекомерни подробности, а Вие си преценете дали ще приемете извинянията ми.
С бившия ми съпруг имахме брак 22 год. от този брак имаме двама сина/пълнолетни/. Настаненото при нас дете е на сестра му. Със съпруга ми като СИО имаме 2 къщи и две коли. Какво се случи: в началото на 2008 г. аз претърпях много тежка операция и той ми заяви, че болните жени са за саниториоми и че той не е мъж за болна жена. Едната къща му я запорираха, защото дължи пари като ЕТ, на другата/която е 400м2, с 1200 м2. двор/ е изтеглил кредит за фирмата си ЕООД в размер на 250 хил. лв и не плаща. Сега сме принудени аз да живея с малкия на квартира, синовете ни живеят в друга квартира. Финансово съм зависима от него, защото бях достатъчно глупава всички средства да бъдат в него. Аз работех във фирмата му, след развода разбира се ме изхвърли от там. Прилага ми невероятен психически и финансов тормоз/имам и съдебно медицинско и за физичски- с минал вече срок./ Разбира се отави ме без никакви средства, за да не водя дела. Нали разбирате, няма да мога да си защитя интересите- просто нямам пари. Затова емоцията понякога наделява.
- topalska1
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|