- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отпуска след майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Отпуска след майчинство
Здравейте!Към настоящия момент съм в майчинство,което приключва през 2012 г-ноември.Преди да излезна в майчинство имам неизползвани 100 дни платен годишен отпуск за периода от 2003-2010.Ще загубя ли правото да ползвам тези дни след края на майчинството си?
- ronde
- Нов потребител
Re: Отпуска след майчинство
От 2003 г. досега са изминали 8 г., защо чак сега се сетихте за използването на този отпуск? За кои години са тези неизползвани 100 дни?
- nk7702n
- Старши потребител
Защото не ми е било разрешено да ги ползвам.Отпуските са от 2006 до 2010.
- ronde
- Нов потребител
Не е разрешено, означава, че има подадени молби и те са върнати с отказ. Тези молби съхранении ли са?
- alvelina
- Младши потребител
Не.Няма молби.Отказът е устен.
- ronde
- Нов потребител
Отпускът за времето до 2009 г. вкл. може да се ползва без ограничение или да бъде изплатен при прекратяване на правоотношението.
След 01.01.2010 г. тъй като отпускът ви е бил отложен по реда на чл. 176, ал. 4 от КТ - не сте имала възможност да го ползвате поради ползване на отпуск за бременност, раждане и за отглеждане на малко дете, съгласно разпоредбите на чл. 176а, ал. 2 от КТ, правото на ползването на отпуска се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му, т.е. две години след дата, на която сте се завърнали на работа трябва да го ползвате в противен случай "ще изгори".
За времето на ползване на отпуски за бременност, раждане и отглеждане на дете до 2-годишната му възраст се полага само основен платен годишен отпуск, но не и допълнителни отпуски, каквито са отпуските за ненормиран работен ден. Ако имате договорени допълнителни размери отпуски по чл. 156, ал. 2 от КТ за ненормиран работен ден, за периода на майчинстовото те не ви се полагат.
След 01.01.2010 г. тъй като отпускът ви е бил отложен по реда на чл. 176, ал. 4 от КТ - не сте имала възможност да го ползвате поради ползване на отпуск за бременност, раждане и за отглеждане на малко дете, съгласно разпоредбите на чл. 176а, ал. 2 от КТ, правото на ползването на отпуска се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му, т.е. две години след дата, на която сте се завърнали на работа трябва да го ползвате в противен случай "ще изгори".
За времето на ползване на отпуски за бременност, раждане и отглеждане на дете до 2-годишната му възраст се полага само основен платен годишен отпуск, но не и допълнителни отпуски, каквито са отпуските за ненормиран работен ден. Ако имате договорени допълнителни размери отпуски по чл. 156, ал. 2 от КТ за ненормиран работен ден, за периода на майчинстовото те не ви се полагат.
- lv_ivg
- Нов потребител
Много Ви благодаря за изчерпателния отговор!
- ronde
- Нов потребител
Здравейте! Предстои ми връщане след майчинство, работодателят ми заяви, че няма да ми изплати възнаграждение за отпуската от 40 раб. дни за периода в който съм била в майчинство, дните ще бъдат ползвани, осигуровките ще бъдат начислени и платени, но не и възнаграждението. Твърди се, че въпреки закона това е практика в частния сектор, аз не съм съгласна да е практика, защото познавам и други майчета. Бихте ли изразили мнение? Благодаря ви предварително!
- nikolovadd
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|