начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

ПОСТОЯНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛ ПО МАЙЧИН

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОСТОЯНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛ ПО МАЙЧИН

Мнениеот ralliang » 14 Авг 2011, 15:02

Здравейте от октомври 2009 съм по майчинство, колежката която беше назначена да ме замества беше назначена на постоянен трудов договор и никъде не е упоменато, че тя е по заместване.Сега ми предстои завръщане от майчинството..Има ли работодателя ми право да ме преназначи на по-ниска длъжност или да ме съкрати в този случай и мога ли аз да си ползвам платения годишен отпуск, който ми се полага за тези 2 години.Тъй като работодателя ми отказва да си ги използвам, както и да ми ги изплати
ralliang
Младши потребител

Re: ПОСТОЯНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛ ПО МА

Мнениеот genius75 » 19 Авг 2011, 14:26

Така както е поставен въпроса, има следните правни изводи:
Първо, служителят назначен, след като вие сте излезни помайчинство, не е "по заместване" на вашето работно място и погледнато юридически - вие не сте имали заместник.
Второ, можете да се върнете на работа напълно спокойно.
Трето, работодателят може да Ви прекрати трудовия договор, това е преценка по целесъобразност. Закрилата по чл.333 ал.1 от КТ не е абсолютна, а е предпоставка за възникване по-тежък режим при прекратяването на трудовия Ви договор - сиреч следва да има предварително разрешение от ИТ по местонахождение на обекта/седалището на търговеца, за да Ви прекрати трудовия договор.
Четвърто, отпуските. Съгласно §3 буква "з" от ПР на КТ трябва да Ви има в графика за отпуските за 2011 г., което пък следва и от чл.176 ал.4 от КТ. Работодателят може да ви откаже ползването му, но това не се губи, а се изплаща като обезщетение по чл.224 ал.1 от КТ, при прекратяване на ТД.
В случай, че работодателя ви откаже да ви изплати това обезщетение, следва да се обърнете или към ИТ, или към съда.
genius75
Потребител

Назад към Трудово право