начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Предстоящо уволнение.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предстоящо уволнение.

Мнениеот atanask_o » 28 Юли 2011, 10:20

Здравейте.
Ще започна малко по-отдалече, че да стане ясно какъв е проблема.
Фирмата която работя е от около 500 човека.Както навсякъде така и при нас работа много, а шефа всеки месец ни реже процент от заплатата заради"неизпълнение на плана".Този процент варира между 5% и 30%.
Преди време група от 50 човека решихме да заведем дело срещу работодателя за взетите пари.Тези пари хич не са малко,за четри години имаме взети по около 8000 - 10000 на човек.
Сега, на 100% съм сигурен, че ще има яка чистка на някой от "бунтарите".Попрочетох тук-там, и разбрах че преди подписване на каквото и да е трябва да се прочете основно всичко.Също така разбрах, че дори да не подпишеш "по взаимно съгласие", шефа пак ще намери причини да те уволни "дисциплинарно".Какви са вариантите:
1. Вика ме шефа, изкарва ми документ на който пише"... уволнявам по взаимно съгласие чл. 325..." и аз НЕ подписвам, и отивам да си работя.
Какво следва от тук на татък??Предполагам ще ме гледа под лупа, и при първата грешка - "дисциплинарно".
2. Вика ме шефа, изкарва ми документ на който пише"... уволнение по взаимно съгласие чл. 325..." и аз Подписвам, и се разделяме "със здраве".
Кажете кое зло да избера?Каква е разликата между "уволнение по взаимно съгласие" и "дисциплинарно"?

П.П
Сега цялата фирма сме отпуска, но като започнем отново работа, не знам какво ми се пече и какво предстои.Искам да съм подготвен за "среща със съдбата".
atanask_o
Нов потребител

Re: Предстоящо уволнение.

Мнениеот mimka123 » 28 Юли 2011, 10:48

Обяснете повече - имате ли синдикат? 50 човека са доста и предприятието е голямо по българските размери , за да се допускат такива нередности. След като сте завели дело, значи на документи парите , за които имате претенции не са упоменати .Правилно ли предполагам?
mimka123
Нов потребител

Мнениеот atanask_o » 29 Юли 2011, 08:23

Да, синдикати имаме, само на книга, и за събиране на членски внос.Един от нас си сложи "главата в торбата", и пое инициативата за това дело.Просто всеки от нас си изчисли колко пари има отрязани, и на тази база предявихме иска.По думите на синдиката, по документи нарушение от страна на шефа- няма нарушение.Знаете как става- продукцията се продава на своя фирма, тя продава на друга роднинска фирма , тя на друга и тн. Както и да е... вече няма значение.

Тук моя проблем е: ако ми предложат уволнение по чл. 325 да приема ли, или да изчакам докато шефа ме уволни дисциплинарно.Така или иначе ще ме гледа под лупа, и рано или късно ще изкара довод за "дисциплинарно".
Какво да избера чл.325 или "дисциплинарно"???
atanask_o
Нов потребител

Мнениеот kolegat » 29 Юли 2011, 09:23

И в двата случая на борсата ще взимаш минималното обезщетение от 6 лв. на ден, сиреч 120 лв. на месец и то само за 4 месеца от датата на уволнението (ако си подадеш навреме документите в Агенция по заетостта). По принцип не е хубаво в трудовата ти книжка на основанието за прекратяване на правоотношението да пише "дисциплинарно уволнение", но аз лично бих избрал този вариант, защото процедурата по налагане на дисциплинарно наказание е доста формалистична и шефа ти трябва да има наистина стабилни основания, за да те уволни. Това означава, че ако си вършиш съвестно работата и въпреки това той си изсмуче от пръстите някакво основание за дисциплинарно уволнение, можеш да обжалваш по съдебен ред и ще имаш голям шанс да спечелиш делото и да бъдеш възстановен на работа, като ти бъде изплатена и заплатата за времето, докато си бил без работа. Не му се давай без бой на тоя самозабравил се дерибей. Тормоз до дупка за такива мръсници !!! :evil: :evil: :twisted:
kolegat
Потребител

Мнениеот atanask_o » 30 Юли 2011, 08:58

kolegat написа:.... Не му се давай без бой на тоя самозабравил се дерибей. Тормоз до дупка за такива мръсници !!! :evil: :evil: :twisted:

Е, то се знае че така ще бъде.Щом съм си сложил главата в устата на лъва, мърдане назад няма.Поне съвестта ми ще е чиста, и с ръка на сърцето ще мога да кажа "Пробвахме но не успяхме".
Нека шефа знае, че не бог, и не му работят животни, а хора които имат права.
atanask_o
Нов потребител

Мнениеот dessys » 04 Авг 2011, 07:12

kolegat написа:И в двата случая на борсата ще взимаш минималното обезщетение от 6 лв. на ден, сиреч 120 лв. на месец и то само за 4 месеца от датата на уволнението.

7,20 на ден...
dessys
Потребител

Мнениеот atanask_o » 13 Авг 2011, 07:52

Сега, ситуацията е следната: Предлагат ми друга работа, пак в същото предприятие(фирма),пак същото заплащане,пак същите условия на труд.С една дума примерно, до сега съм сглобявал компютри, от утре ще разглобявам.В интерес на истината новото назначение по-вече ми харесва от старото, НО има едно голямо "НО".
Трябва да подпиша договора,НО със стара дата, по-точно там където пише "дата" трябва да остане непопълнено, те да пишат дата.Нямам никаква идея защо правят така.Попитах и отговора беше "Такива са нарежданията на управителя".В тази ситуация сме няколко човека.
Въпроса ми е:
Ако стане нещо, и работата опре до съд, ще можем ли да докажем, че договора е подписан не на 15.08.2011 а на 10.12.2008.?
atanask_o
Нов потребител

Мнениеот da345 » 13 Авг 2011, 08:24

Всеки трудов договор се регистрира в НАП в 3 дневен срок от сключването му. При Вас уловката ще е някъде другаде - или известно време ще сте без договор, или по-нисък осигурителен праг.
da345
Младши потребител

Мнениеот atanask_o » 13 Авг 2011, 19:29

И аз това се чудя, къде е уловката?Не съм бил без договор- в това на 100% съм сигурен.По вероятно да е второ.Явно си въртят някакви си техни игрички.
Забравих да кажа нещо важно.
Това не е истински договор, а нещо като допълнение към "официалния" договор.... споразумение.. декларация.. и аз не знам какво точно е.
Повече ме притеснява, ще може ли да докажем фактически кога е попълнен договора?Нашата дума, срещу тази на шефа.Възможно ли е?
atanask_o
Нов потребител

Назад към Трудово право