Здравейте,
работя от 3 години в голяма фирма. Сега предстоят промени, като голяма част от отделите преминават към нова фирма, която ще обслужва сегашната. Това значи, че ще ни съкратят от сегашната (предполагам чл.222) и ще подпишем нови безсрочни договори в новата фирма. Въпроса ми е следния:
Ако не приема да подпиша договора за новата фирма ще трябва да ме съкратят по чл. 222. А от КТД следва, че от стажа който имам ще трябва да получа 3 брутни заплати, който ще се изплащат не наведнъж, а месец за месец. От това което прочетох мога да ползвам 6 месеца (имам общо 4 години тр. стаж) обезщетение от бюрото по труда равно на 60% от брутната ми заплата. Не ми е ясно този пари, който ще получа от фирмата по чл.222 ще се приспаднат ли от бюрото по труда и също от кога ще почнат да ми плащат от бюрото, при условие че от фирмата ще ми плащат обезщетение по чл.222 в продължение на 3 последователни месеца. От бюрото има ли горна граница на парите които се полагат?
Втория вариянт е да предложа на работодателя да напусна (ако се съгласи)по чл. 331, което е практика за нашата фирма, като тогава трябва да получа 4,5 брутни заплати. Не ми е ясно ако напусна по този член имам ли пак право на същото обезщетение от бюрото по труда за 6 месеца по 60% от брутната ми заплата?
Кой от вариянтите е най-изгоден за мен, при положение, че съм решил да не работя повече тук и смятам, че момента с прехвърлянето на служителите в новата фирма е най-удачен да се махна.
Благодаря Ви предварително за отговорите.
Поздрави,
Г.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 09:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 222 или чл. 331 кое е по-добре за мен?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл. 222 или чл. 331 кое е по-добре за мен?
Здравейте отново,
моля за отговор ако някой има знания по въпроса. Ако съм писал доста сложно ще се опитам да изясня въпросите.
1. Ако ме съкратят от фирмата по 222 (закрижане на часто от предприятето), ще получа 3 брутни заплати по Колективния Трудов Договор във фирмата. Те ще се плащат в три последователни месеца след съкращението. Коаг мога да се регистрирам в бюрото по труда и от кога ще получавам обезщетението и за колко време.
ПС: имам 4 год. трудов стаж, т.е. имам право на 6 месеца обезщетение от БТ
2. Ако имам възможност и напусна по чл331 (срещу договорено обезщетение) ще трябва да получа обезщетение 4,5 брутни заплати. Мога ли тогава пак да се регистрирам в Бюрото по труда и от кокга и колко време бих получавал обезщетение от БТ ако има такава възможност.
Благодаря предварително за помоща.
моля за отговор ако някой има знания по въпроса. Ако съм писал доста сложно ще се опитам да изясня въпросите.
1. Ако ме съкратят от фирмата по 222 (закрижане на часто от предприятето), ще получа 3 брутни заплати по Колективния Трудов Договор във фирмата. Те ще се плащат в три последователни месеца след съкращението. Коаг мога да се регистрирам в бюрото по труда и от кога ще получавам обезщетението и за колко време.
ПС: имам 4 год. трудов стаж, т.е. имам право на 6 месеца обезщетение от БТ
2. Ако имам възможност и напусна по чл331 (срещу договорено обезщетение) ще трябва да получа обезщетение 4,5 брутни заплати. Мога ли тогава пак да се регистрирам в Бюрото по труда и от кокга и колко време бих получавал обезщетение от БТ ако има такава възможност.
Благодаря предварително за помоща.
- jimmy77
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|