начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Право на обезщетение за неползван отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на обезщетение за неползван отпуск

Мнениеот krikri » 09 Авг 2011, 19:07

Здравейте,

Бих искала да попитам за следното: бях назначена на срочен договор преди няколко месеца,през което време използвах отпуска. Накараха ме да си пусна няколко дни платен и няколко неплатен,защото съм работила в тази фирма само няколко месеца. Сега ме съкратиха и и искам да съм наясно със следното: За всеки отработен месец в годината ми се полага по 1,и нещо си ден на месец,поне така ми обясниха, но аз имам стаж над 10 години преди това назначение. Не е ли редно да ми изплатят обезщетение за останалите до 20 дни платен годишен отпуск, след като ми предстои регистрация в бюрото по труда.

Предварително благодаря!
krikri
Нов потребител

Re: Право на обезщетение за неползван отпуск

Мнениеот sunrise » 10 Авг 2011, 12:24

тези 10г. са по този или друг договор? Ако са по друг сега ще Ви платят пропорционално, а не 20 дни.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот maraja_pavlova » 10 Авг 2011, 20:17

Продължителността на платения годишен отпуск се определя според продължителността на трудовия стаж, без значение дали е придобит на настоящето ви работно място или на друго.
maraja_pavlova
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 11 Авг 2011, 10:29

maraja_pavlova написа:Продължителността на платения годишен отпуск се определя според продължителността на трудовия стаж, без значение дали е придобит на настоящето ви работно място или на друго.

И това прочетохте къде точно? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tanya_lazarova » 11 Авг 2011, 10:53

sunrise написа:
maraja_pavlova написа:Продължителността на платения годишен отпуск се определя според продължителността на трудовия стаж, без значение дали е придобит на настоящето ви работно място или на друго.

Има практика. Това, че работодателите масово го тълкуват в друг смисъл, си е друг въпрос. Проф. Мръчков в "Трудово право" (изд. 2006 или 2007 - не помня точно), изрично е застъпил същата теза, че трудовият стаж е общ, а не при конкретен работодател.
tanya_lazarova
Нов потребител

Мнениеот krikri » 11 Авг 2011, 18:05

Тоест да разбирам, че след като съм била на работа в тази фирма само 2 месеца ми се полагат 3 дни да речем платен отпуск и това е. След съкращение не ми дължат обезщетение за останалите 17дни? А защо тогава, когато се започва нова работа, и ползваш платен отпуск, работодателя изисква бележка, че не си ползвал такава на предходната месторабота.

ПС: Стажът от 10 години е в друга фирма
krikri
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 15 Авг 2011, 19:06

tanya_lazarova написа:
sunrise написа:

Има практика. Това, че работодателите масово го тълкуват в друг смисъл, си е друг въпрос. Проф. Мръчков в "Трудово право" (изд. 2006 или 2007 - не помня точно), изрично е застъпил същата теза, че трудовият стаж е общ, а не при конкретен работодател.

Ами цитирайте я практиката. Къде пише,че като имаш повече стаж при някой имаш повече отпуска. А и при прекратяване на договора се дължи обезщетение за неползван отпуск.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lv_ivg » 18 Авг 2011, 13:15

Размерът на отпускът се изчислява правопропорционално на времето, което се признава за трудов стаж. Размерът на основния платен годишен отпуск е 20 дни.
За два месеца трудов стаж се изчислява като 20 дни (ОПГО) се разделя на 12 месеца (1 година) = 1.6666 дни се полагат за един месец работа, 1.6666 умножаваме по 2 =3.333, т.е. 3 дни за два месеца, 10 дни за 6 месеца и т.н.
Ако сте работила в тази фирма, договорът ви е бил прекратен, то ако е имало неползван отпуск е следвало да ви бъде изплатено обезщетение за полагащите ви се дни (чл. 224, ал. 1 от КТ).
Ако след прекратяването на предишния трудов договор е сключен нов срочен и сте работили 2 месеца ви се полгат 3 дни платен отпуск, в случай, че сте ги ползвали при прекратяване не ви се дължи обезщетение.
lv_ivg
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 21 Авг 2011, 01:40

Здравейте,

Отговорът на последния участник е правилен.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право