начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Право на обезщетение от бюро по труда

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на обезщетение от бюро по труда

Мнениеот petrova_il » 10 Авг 2011, 09:02

Здравейте,
Имам следния казус:
баща ми работи на трудов договор в една компания вече 20 години, НО ИСКАТ ДА ЗАКРИЯТ ОТДЕЛА и са им казали да си търсят друга работа.
Предлагат му временна работа от друга фирма, за 2-3 месеца. Въпросите ми са:
1. По кой член трябва да се прекрати трудовото правоотношение от старата работа, за да има право да получава обезщетение от бюрото по труда?
2.Ако евентуално се съгласи на отиде в другата фирма за няколко месеца, ще изгуби ли право да отиде на борсата след това?
Благодаря предварително!!!!! :)
petrova_il
Младши потребител

Re: Право на обезщетение от бюро по труда

Мнениеот maraja_pavlova » 11 Авг 2011, 08:26

чл.222, ал.1 КТ - при уволнение поради закриване на предприятието или на част от него.................работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя.Обезщетението е в размер на на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от един месец.
- няма да изгуби правото си да отиде на борсата след това
maraja_pavlova
Нов потребител

Назад към Трудово право