начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Писане на завещание

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Писане на завещание

Мнениеот stefan.troplev » 06 Авг 2011, 22:56

Здравейте, имам един имот от баба ми останал като наследство и тя навремето е пожелала да го прехвърли на мен, но тъй като съм бил малък и не се е знаело като стана на 18 дали няма да ми скимне да го продада и е решила да го прехвърли на майка ми. Интересува ме каква е точната процедура по изготвяне на нотариално завещание. Искат ли се много пари? Благодаря ви.
stefan.troplev
Нов потребител

Re: Писане на завещание

Мнениеот doxa » 07 Авг 2011, 11:31

Здравейте,

Процедурата е описана в Закон за наследството:
...

Чл. 24. (1) Нотариалното завещание се извършва от нотариуса в присъствието на двама свидетели.
(2) Завещателят изявява устно своята воля на нотариуса, който я записва така, както е изявена, след което прочита завещанието на завещателя в присъствието на свидетелите. Нотариусът отбелязва изпълнението на тия формалности в завещанието, като означава и мястото, и датата на съставянето му. След това завещанието се подписва от завещателя, от свидетелите и от нотариуса. За съставяне на нотариалното завещание нотариусът се ръководи от разпоредбите на чл. 578, ал. 1 и 2 от Гражданския процесуален кодекс.
(3) Ако завещателят не може да се подпише, той трябва да укаже причината за това и нотариусът отбелязва неговото изявление преди прочитането на завещанието.
...
За паричките виж Тарифата за нотариалните такси. 8)
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот stefan.troplev » 07 Авг 2011, 15:00

Благодаря ти. Малко съм неориентиран, но това ли е?
2. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За обявяване и връщане на саморъчни завещания и за връщане на предадени за съхранение документи и книжа 10 лв.
*Забележка. Таксата по т. 2 за обявяване на саморъчно завещание, което не е било съхранявано при нотариуса, се събира заедно с таксата по т. 1.
stefan.troplev
Нов потребител

Мнениеот doxa » 07 Авг 2011, 21:14

Здравейте,

Тарифа за нотариалните такси

9. (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) За удостоверяване на датата и подписите на договори и на едностранни изявления с определен материален интерес и подлежащи на вписване, за извършване на нотариално завещание, при издаване на препис на обявено саморъчно завещание, за изпълнение на завещание, за извършване на протест, за приемане на съхранение на документи и книжа с определен материален интерес, за удостоверяване съдържанието на частни документи с определен материален интерес се събира 50 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.
...
Ако предприемате такива стъпки, изберете си нотариус и направете една предварителна консултация с него.
:wink:
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2011, 02:36

:roll:
решила да го прехвърли на майка ми

Как, конкретно, го е "прехвърлила" на майка ви?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stefan.troplev » 08 Авг 2011, 08:20

Прехвърлила го е, ходили са по нотариуси и т.н.
stefan.troplev
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2011, 08:44

Е, при това уточнение, бабата няма как да ви завещае имот, който вече не е неин и след смъртта и това разпореждане да породи правни последици.

Невъзможно, ако за бабата иде реч.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот amonev » 09 Авг 2011, 11:55

Здравей Стефане,

споменаваш "имот останал в наследство от баба ти"? Баба ти жива ли е? Какво ще завещава?

На първо време, направи справка в службата по вписванията /по адреса на имота/, за да стане ясно кой е понастоящем собственик/ци и за да можем да ти кажем какво може или не може да се направи :D
Второто нещо е да установиш, как баба ти е станала собственик и дали е само тя. Евентуално ако има починали съсобственици, то да установиш пък техните наследници.
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Мнениеот stefan.troplev » 09 Авг 2011, 14:28

Извинявайте, но не се изразих правилно. Значи баба ми почина преди 13г. Навремето тя е искала да го прехвърли на мен директно, но го е прехвърлила на майка ми. Нейното искане е било да е за мен някой ден. Т.е. завещанието трябва да го напише майка ми, защото ако нещо стане с нея, имота ще се наследи и от други хора, с които знам, че няма да се разберем. 8)
stefan.troplev
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 09 Авг 2011, 22:41

Т.е. завещанието трябва да го напише майка ми, защото ако нещо стане с нея, имота ще се наследи и от други хора, с които знам, че няма да се разберем.

:roll: Няма да го бъде. Не и по този начин.
След като има в пъзела " и други хора" с това завещание ще сте като великан с глинени крачета ( след време възможно и сигурно да установите, че малките хора са голям фактор).
Пътеката е друга- разпореждане сега, възмездно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stefan.troplev » 10 Авг 2011, 17:09

Майка ми притежава имота сега и завещанието трябва да е от нейно име. Другите хора са баща ми и брат ми. Не искам един вид да им правя мръсно, но това е отредено за мен и с тях не се разбирам много добре. За какво разпореждане говориш?
stefan.troplev
Нов потребител

Мнениеот doxa » 10 Авг 2011, 17:20

Здравейте,
Нещата не изглеждат така, както си ги представяте. Ще дойде един момент в който наследниците по закон ще си потърсят това което им се полага и проблемите ще са факт. Направете една продажба и спете спокойно 8)
Аватар
doxa
Потребител

Назад към Семейни казуси