начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Какво е вашето мнение -МИО или Право

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво е вашето мнение -МИО или Право

Мнениеот ivailo_ss » 06 Авг 2011, 23:26

Тази година кандидатствах МИО и съм приет ,но малко ме притеснява тази икономика с реализацията. Правото също ми беше вариант ,но не кандидатствах ,защото не бях достатъчно подготвен и не знам дали има реализация .Чувал съм ,че много хора учат Право и после е трудно да си намериш работа без връзки.Аз съм на 24 г. ,според вас ,късно ли е тепърва да започвам да уча Право,задочно, защото трябва да работя .Мисля,че ще ми допада да уча Право ,защото ми харесва да се ровя из Кодекси и Закони.Но за да кандидатствам трябва да чакам догодина вече,а пък сега съм приет МИО.Знам ,че аз трябва да си реша какво да уча ,но не съм добре запознат с реализацията,особенно за Правото,затова ще съм ви благодарен да разбера мненията и впечатленията по въпроса.Благодаря предварително!
ivailo_ss
Нов потребител

Re: Какво е вашето мнение -МИО или Право

Мнениеот iliander » 07 Авг 2011, 09:42

Въпросът "МИО или право?" е на дневен ред пред всички кандидат студенти от преди 20-години.
Факт е,че инженерните специалности изглеждат слабо заплатени и електроника,изчислителна техника,инж.физика и инж.химия са достатъчно по-трудни от "МИО или Право".
iliander
Младши потребител

Мнениеот eliana » 07 Авг 2011, 11:36

Когато завърших право и се чудех по кой път да тръгна, един колега,реализирал се в съдебната система,ехидно ми заяви следното:" Човек учи това,за което има връзки да го назначат."
На въпроса Ви право или мио- нито едното ,нито другото. .....медицинаи реализация` в чужбина.
За справка в Германия един лекар получава 5000 евро на месец,хирурзи има и с по 10000 евро месечен доход-
хора можещи,без връзки.
eliana
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Авг 2011, 13:13

Този избор, драги, сам ще го направиш- на 24 е наложително да можеш сам да решаваш кое и как.

За МИО нищо не мога да кажа, все още, но е факт, че обема на работата драстично намаля( който, каквото да ти разказва от колегите... не вярвай :) ).

Ако си твърдо решен да учиш право воден от любовта си към казусите, и си решил да се установиш в адвокатската гилдия, трябва да си готов на жертви( много и безкрайно продължителни)- трябва да се примириш с кражбите, защото ще крадеш от личното си време, от времето за близките си, от съня си.
Трябва да си готов да жертваш нервната си система, защото правото не е само казуси, а и отговорност- първо към себе си!, към доверителите си, към колегите ти, към гилдията. Най-кофти е да установиш, че нищо не е зависело от теб, при все да си вложил всичко на което си способен, а от странични и не толкоз правни фактори.
Да, разбира се, трябва да си склонен да се примиряваш и с непочтеността, която ще те залее като студен душ. От клиенти, от колеги, от магистрати, от... всички в системата( понякога и една деловодителка може да ти прецака делото). Тук ще се допълня- рано или късно и сам се научаваш да си непочтен( губиш битката със собственото си аз).
Ще имаш мисъл, че правото е на твоя страна в определен казус, но ще губиш битките ... по причини от всякакво естество( започни от онова, което движи света 8) , та до ...незнание у магистрата).

А ако всичкото това не ти се случи, пожелавам всекиму, ама надали- повярвай е така, ще имаш проблем с получаване на възнаграждението, което ти се следва. Рядкост е напоследък да си получиш парите без проблемация. Не вярвай в легенди, че адвокатът е богат човек- такъв е, но богатее в преносен смисъл.

Слагаш това на кантара и решаваш- за това поприще ли съм?

Ако ли пък имаш ... как го наричат сега, а да- "съпорт" свише, и уверението, че ще се влееш в магистратските редици- давай. Почтеността е отживелица, магистрат се става и без конкурс( последните години го доказаха).
Дори да оправдаят обвиняем, комуто си повдигнал обвинение, ще пишеш обяснение( както казват небето е лист хартия, а морето мастило), ще пишеш и толкоз.
При атестация, ако се установи, че системно горна инстанция ти отменя актовете- най-много, преко сили и ако няма друго, да доведе до някое дисциплинарно наказание( нещо по въпроса с възнаграждението) и толкоз.

:roll: Та, така- шаренко е по света.

п.п. У дома лесно се решиха- между МИО и право, второто загуби категорично и безусловно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот toten14 » 07 Авг 2011, 13:31

Уникално добър анализ на poli_g. Адмирации за което!
Като знам, че нещата, за които говори тепърва предстои да се сблъсквам в тях някак си любовта към древната наука леко поохладнява :? Въпреки че като всеки млад човек все още вярвам в щастливата си звезда и се надявам порцията пумия, която ми се полага да е някак си оскъдна, макар да нямам никакъв "съпорт свише".
За автора на темата, противно на вътрешното ми убеждение човек избира какво да учи не по пристрастия, а по възможност за бъдеща реализация.
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 08 Авг 2011, 10:27

Преди много години държах приемни изпити в СУ, но бях приет във ВСШ Г.Димитров. Пак заради реализацията и най-вече заради това, че майка ми беше против, отидох във ВСШ. След това изкарах и право в СУ. И нека всеки интересуващ се да знае - никога н е късно. Реализацията е най-важна.
Сега за МИО няма като едно време - търговски представителства на държавно ниво, където да изпращат завършилите МИО деца на активни борци. Сега образованието в тези специалности е само предпоставка. Реализацията - било в Хенкел или Сийменс... зависи от личните качества.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот chadel » 08 Авг 2011, 12:21

poli_g написа:факт e, че обема на работата драстично намаля

трябва да си готов на жертви( много и безкрайно продължителни)- трябва да се примириш с кражбите, защото ще крадеш от личното си време, от времето за близките си, от съня си.

Поли, как така хем няма работа, хем крадеш от личното си време и от съня си? Нещо не се връзва..
chadel
Потребител

Мнениеот andrea » 08 Авг 2011, 12:25

Мен ако питаш запиши си МИО, изкарай една година, в това време проучи как стоят нещата с правото и ако толкова ти е на сърце в края на учебната година може да се прехвърлиш :D
Последна промяна andrea на 18 Авг 2011, 15:44, променена общо 1 път
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2011, 14:50

chadel написа:
poli_g написа:факт e, че обема на работата драстично намаля

трябва да си готов на жертви( много и безкрайно продължителни)- трябва да се примириш с кражбите, защото ще крадеш от личното си време, от времето за близките си, от съня си.

Поли, как така хем няма работа, хем крадеш от личното си време и от съня си? Нещо не се връзва..

:roll: Четеш избирателно, вадиш думите от контекста, не отчиташ, че цитатите, които смесваш са от различни абзаци( трябва да съм имала нещо предвид, за да разделя изреченията по този начин) и за това не ти се връзва.
Смеси бр. на учащите право и редуцирания обем на работа с битието на тези, които имат, все още, ангажименти.

Истината е, че темата е плодотворна за локуми, но всеки сам решава- каквото и да напиша/те, човек е така устроен, че вярва на собственият си опит ( умни сме, но малцина са и мъдри. За протокола- аз не правя изключение!).
Гост.
Старши потребител

Назад към Общи дискусии