Здравейте,
Бих искал да помоля за съвет за следното:
от 10 месец на 2010 работя в производствена фирма в Русе.
Инвестицията е немска, и хората, решили да инвестират, преценили, че най-добрия вариант за тях е да наемат добре квалифицирани хора, останали без работа по време на кризата, които към посочения момент са "били съгласни" да подпишат договор.
Договора ми е за 2 години, като има и допълнителен такъв за "формално" обучение, което те задължава да не напускаш мин. 2 години, или им дължиш обезщетение, в моя случай 5 000 ЕВРО.
Аз разбира се съм подписал и двата договора.
И конкретно - след изтичане на 6-месечния период, разговарях с Управителя, с когото имахме устна договорка при назначаване за повишаване на заплатата (така ме "прилъгаха"..., че можело....колкото да подпиша). Човека беше абсолютно категоричен, че не иска да дава повече пари, имал съм си договор, и да съм си го спазвал...Тоест отказа, дори и разговор в тази посока.
Аз попитах, поне след 3-6 месеца възможно ли е, отговора беше укончив (пак) - "емии, да , може...".
Аз го предупредих, че с толкова малко пари е трудно да живея, отговора бе пак - ИМАШ договор...
Аз въпреки това му казах, че ще търся нова работа, и ако не се разберем до 3 месеца, ще се разделяме...
Познайте какъв бе отговора - еми ИМАШ договор
Та, вече 4 месеца минаха след 6-тия, преди 2 седмици говорих с него, резултат - НУЛА. Имам си договор, който да изпълнявам.
Аз вече открито му заявих, че до 01.09 мога да работя тук, но после няма да ми е възможно (заради финансови причини) и искам да търсим човешки и нормален начин да се разделим.
Резултата е -ДНЕС ми връчват Заповед за дисциплинарно наказание по няколко члена - 126, 188 и 192, ал.1
за неспазване на раб. облекло, вътрешни правила, неколегиално отношение и неподчинение на прекия ръководител. Наказанието е Предупреждение за уволнение. Подписах го...
Това е първият официален документ, който подписвам...нито са ми искали обяснения, нито нищо ... САМО твърдото ми желание да се разделим, заявено устно от мен пред него! Те са написали обаче, че са ме изслушали за мотивите ми за такова поведение и са спазили изискването по чл. 193, ал.1 - ТАКОВА изслушване не е имало!
Освен това пише, че ако ме уволнят дисциплинарно, ПАК дължа обезщетението от 5 000 евро по договор.
Какви шансове имам според вас, ако реша (а аз мисля) да обжалвам.
Ще бъда благодарен, ако някой помогне със съвет...
Цялата им концепция (на фирмата, не само спрямо мен) е да им се работи 2-3 до 5 години (за някои служители) за много малко пари, с големи неустойки и така са си подготвили документите....
Благодаря предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 09:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дисциплинарно уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|