начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НЯКОМУ НЕ Е УДОБНА задъжителната 3-год. погасителна давност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЯКОМУ НЕ Е УДОБНА задъжителната 3-год. погасителна давност

Мнениеот Melly » 30 Юли 2011, 12:56

Националният омбудсман е изпратил искане до Върховния касационен съд (ВКС) за приемане на тълкувателно решение относно съдържанието на понятието "периодично плащане" от Закона за задълженията и договорите.
Според омбудсмана Константин Пенчев наложително е да има тълкувателно решение по въпроса и да се уеднакви практиката.
Различни съдебни състави в различни съдилища продължават да си противоречат при преценката дали вземанията на топлофикационните дружества за доставена топлинна енергия и вземанията на всички други доставчици на подобни услуги - електрическа енергия, вода, телефонни услуги и т. н., са задължения за периодично плащане и като такива се погасяват с изтичането на 3-годишна давност или за тях се прилага общата 5-годишна давност.

Омбудсманът констатира, че различни съдебни състави продължават да прилагат 5-годишната давност за тези плащания, въпреки влязло в сила Решение от 22.12.2009 г., според което, при тези плащания се прилага 3-годишната давност.

Пред подобен казус са изправени длъжниците на "Топлофикация София". Преди няколко седмици изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов обяви, че няма да бъдат опростени каквото и да било задължения на клиент към дружеството без произнасяне на съда, дори ако това е дълг от 10 години.
Не е редно хората да разчитат, че няма да търсим старите им задължения, а междувременно да трупат допълнителни лихви, коментира Цветанов.

Само от началото на 2011 г. до месец юли столичната топлофикация е завела над 11 000 граждански и изпълнителни дела за дължими над 15 млн. лв.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-d ... 62009?nt=4

НЯКОМУ НЕ Е УДОБНО прилагането на задължителната 3-год. погасителна давност за вземанията му от длъжниците. Нека си го кажем направо - това не са ли монополистите...
Дали не се преследва друга цел? Не бих се учудила...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: НЯКОМУ НЕ Е УДОБНА задъжителната 3-год. погасителна давн

Мнениеот Гост. » 30 Юли 2011, 13:11

Няма лошо- нека има ТР, за да има яснота( то, какво повече може да се желае при положение, че върховните вече са се произнесли със задължителна практика, ама нека).

Отделно давността е относителна проц. предпоставка, за която съдът не следи служебно. Ако ответникът не направи правопогасяващо възражение( а времето за него е оскъдно), то делото ще се развие по своята пътека.

И не бих упрекнала шефа на топлото, защото и той носи отговорности- дори да е наясно с 3г. давност, ако страната проспи времето за възражение- това е вземане на дружеството, което той еднолично няма право и възможност да опрости.

п.п. А като потребител на услугата им изразявам негодуванието си, така щото за да се водят дела една от страните не е изпълнила своето задължение. Разбира се вина има и доставчика, че несвоевременно е инициирал дела, в следствие на което неизправната страна е добила нова "привилегия" да възрази, че правото на иск е погасено по давност. Тези "привилегии", след евентуално неуспешно дело се трупат на моята, твоята и на всеки изправен потребител сметки. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hidden » 01 Авг 2011, 23:59

Код за потвърждение: Избери целия код
Чл. 19. (1) Омбудсманът:
1. приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги;
2. прави проверки по постъпилите жалби и сигнали;
3. отговаря писмено на лицето, което го е сезирало, в едномесечен срок; ако случаят изисква по-обстойна проверка, този срок е три месеца;
4. отправя предложения и препоръки за възстановяване на нарушените права и свободи пред съответните органи, техните администрации и лицата по т. 1;
5. посредничи между административните органи и засегнатите лица за преодоляване на допуснатите нарушения и примирява позициите им;
6. прави предложения и препоръки за отстраняване на причините и условията, които създават предпоставки за нарушения на правата и свободите;
7. уведомява органите по чл. 150 от Конституцията, за да бъде сезиран Конституционният съд, ако се прецени, че се налага тълкуване на Конституцията или обявяване на противоконституционност на закона;
8. уведомява органите на прокуратурата, когато има данни за извършено престъпление от общ характер.

Къде тук е правомощието на омбудсмана да сезира ВКС по отношение на гражданскоправен въпрос като давността по ЗЗД?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 03 Авг 2011, 13:39

Откровено казано, според моето убеждение периодично плащане са задълженията за месечен наем, задълженията за месечна издръжка, задълженията за месечна заплата. Плащанията за потребени стоки и услуги, които се потребяват месец за месец и на края на всеки месец има различна сметка, смятах, че не са периодични. Но пък от друга страна, тригодишната давност по ме устройва и не бих възразил. Хванахме се за една стара практика за телефон, после пък за вода и така... вскичко започна "от миенето на чинийте" /който знае вица, ще направи аналогията. Или пък - от приказка на приказка...
Омбудсманът реагира много бързо, като го сезирах за действия на прокуратурата, но накрая май се задоволи с тяхното обяснение. Ще чакам май следващата революция и при прехода след нея всички ще ги критикуват и ще са на моя страна. :lol:
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Авг 2011, 13:50

Колега Ценкулов, ако под "периодични" разбираме плащания, които се изпълняват периодично, разликата в размера не би трябвало да има значение. Какво друго значи "периодични"? Този въпрос дори не е юридически. Имаме ли периодичност на престацията? - да. Някъде законът да посочва, че 3-те години важат за "периодични и еднакви по размер" плащания? - не. Иначе просто се прикача едно разширително тълкуване към понятието "периодични", което по никакъв начин не произтича от значението на думата и логиката въобще (не правната, както казах, въпросът дори не е правен).
П.П. ЧРД с доста голямо закъснение :wink:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 03 Авг 2011, 14:48

Периодичните плащания се уговарят предварително и размерът има значение - за година или друг срок се договаря ползване на нещо срещу определена месечна цена /предварително уговорена/. А когато договарям доставка на нещо, което потребявам различно и плащам това, което потребявам, си е уговорка само за доставката и обещание да платя винаги това, което съм потребил. Не договарям предварително конкретно определено плащане. Ами ако не потребявам големи отрязъци от времето на доставката, да не би да стане непериодично?! :? Ако поръчам на леля Пена да ми носи всяка седмица яйца, които да и плащам веднага, а та ми носи толкова, колкото са снесли кокошките... - това как да го приемем? Една седмица има - две няма?! Ами ако договоря да ми се доставя хлабът, който ям почти всеки ден, понякога го вземам, понякога не вземам, но винаги си плащам когато взема, та ако договоря да плащам накрая на месеца това, което съм взел? Така ще изкараме всички покупки периодични плащания май.
Аз съм доволен от статуквото, но не съм убеден в правилността му.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 03 Авг 2011, 14:53

като допълнение за размера: Ако предварително съм уговорил, че за първите три месеца ще плащам наем по 100 лева, за следващите по двеста а по-следващите по триста - това също е периодично плащане, но ако договоря, че искам да имам осигурен ток, който или ще ползвам или няма да ползвам и когато ползвам - ще плащам това, което съм ползвал- това не ми прилича на периодично плащане, а на ежемесечна доставка и плащане на потребеното. Разликата е в предварителната договореност на размера на плащането. Ако подпиша договор да ми се снабдява хляб и предварително се задължа, че ще плащам за период от 1 година 30 хляба месечно и ял-не ял, трябва да ги платя съобразно договора - това е периодично плащане. Както е периодично и задължението за доставката - определена по договора предварително.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Авг 2011, 18:27

Темата ми е интересна, доколкото имам 3 (три) дела, като ответник срещу "Т.София".

Тъй като не е ясно и досега (и за мен), какво е вземането на "Топлофикация" (респективно друг кредитор), аз разчитам на литературата, в повече, доколкото в едно съдебно решение има малка възможност да се развие една подробна теза.

Аз съм на страната на 3-годишниците, но считам, че не е излишно да се аргументира подробно едно логически свързано, научно и понятно и за гражданин разсъждение, което да дава направо материал за конвейера от съдебни решения.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Авг 2011, 18:53

ivan_lawyer написа:Темата ми е интересна, доколкото имам 3 (три) дела, като ответник срещу "Т.София".

Тъй като не е ясно и досега (и за мен), какво е вземането на "Топлофикация" (респективно друг кредитор), аз разчитам на литературата, в повече, доколкото в едно съдебно решение има малка възможност да се развие една подробна теза.

Аз съм на страната на 3-годишниците, но считам, че не е излишно да се аргументира подробно едно логически свързано, научно и понятно и за гражданин разсъждение, което да дава направо материал за конвейера от съдебни решения.

Освен това, относно периодичния характер и тригодишната давност за погасяване помесечни задължения на потребители за неплатена електроенергия и топлоенергия е налице и задължителна практика по смисъла на т. 2 от ТР № 1/2010 г. на ОСГК и ТК на ВКС, обективирана в решения на ВКС по реда на чл. 290 ГПК
р. № 111 от 08.10.2010 г. по т. д. № 1068/2009 г. на ВКС, І Т. О.,
р. № 173/28.10.2010 г. по т. д. № 1095/2009 г. на ВКС, ІІ Т.О.,
р. е № 168 от 22.12.2009 г. по т. д. № 408/2009 г. на ВКС, ІІ Т. О.,
р. № 172/23.12.2010 г. по т. д. № 180/2010 г. на ВКС, І Т. О.

Първо и второ отделение са единни в становището си, ерго-противоречието, доколкото има съдебни актове с по-ранна дата в противен смисъл, е преодоляно..
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mi_lena » 03 Авг 2011, 19:27

hidden написа:
Къде тук е правомощието на омбудсмана да сезира ВКС по отношение на гражданскоправен въпрос като давността по ЗЗД?

Правомощия има

Закон за съдебната власт
.....
Чл. 125. Искане за приемане на тълкувателно решение или тълкувателно постановление могат да правят председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд, главният прокурор, министърът на правосъдието, омбудсманът или председателят на Висшия адвокатски съвет.

Не намирам смисъл, обаче.
Има задължителна практика (поне засега - непротиворечива).
Старата практика на ВКС-Гражданска колегия е по реда на отменения ГПК.
Ако въпреки решението на ІІ т.о., ако някой състав на ВКС приеме 5-годишна давност, то ще върви тълкувателно производство по чл.292 ГПК към което омбудсманът няма отношение.
Пък може и да му е мерак на Пенчев да се поЯви по TV. Току-що чух анонс, че утре щял да се изявява по въпросите на "Лукойл".
Суета.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Авг 2011, 19:55

Ivailo5rov написа:...ако договоря, че искам да имам осигурен ток, който или ще ползвам или няма да ползвам и когато ползвам - ще плащам това, което съм ползвал- това не ми прилича на периодично плащане, а на ежемесечна доставка и плащане на потребеното

Така де, ежемесечна доставка и ежемесечно (т.е. периодично) плащане :wink:
Все тая, няма да те убедя, нито ти мен :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Авг 2011, 22:26

mi_lena написа:Пък може и да му е мерак на Пенчев да се поЯви по TV. Току-що чух анонс, че утре щял да се изявява по въпросите на "Лукойл".
Суета.

+1.
Никаква нужда от ТР , то предполагам и няма да има де.Но Пенчев си е политик и демагог.Кой добър Арменски поп не би повдигнал въпроса. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Авг 2011, 23:14

На практика обаче, убежденията на съдиите в Районен съд се разминават.

По едното дело с няколко отлагания достигнаха до 5-годишната теза.

То е важно и за мен и за клиента - на практика текат лихви и разноски.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Pause » 04 Авг 2011, 09:21

В ИМЕТО НА НАРОДА
Председател: І граждански състав

Секретар І граждански състав,
като разгледа докладваното от съдията І граждански състав
гражданско дело № 528 по описа за 2008 година,
за да се произнесе, взе предвид следното :

Производството е образувано по искова молба на В. В. Т. с EГН ....... от гр.Б., против „Топлофикация-Бургас” ЕАД със седалище и адрес на управление гр.Бургас, кв.”Лозово”, представлявано от изпълнителния директор П. С. Р. с ЕГН ............ Ищецът моли съда да приеме за установено по отношение на ответника, че не дължи сумата от 2 529,19 лв. - неплатена цена за изразходвана топлинна енергия за периода август 1999г. - октомври 2003г., и сумата от 469,44 лв. – начислени лихви, които суми са предмет на изпълнение по изп.д.№ 20067040400286 по описа на ЧСИ с рег.№ 704. Твърди, че през описания период не е използвал начислената топлинна енергия; няма договор с ответника за доставяне на топлинна енергия; при изчисляването на дължимите суми са допуснати съществени нарушения на действащите нормативни актове; фактури не са били съставяни и представяни; изтекла е погасителната давност за вземанията.
Ищецът в съдебно заседание чрез процесуалния си представител поддържа иска си. Сочи доказателства.
Ответникът в съдебно заседание чрез процесуалния си представител заявява, че оспорва иска, без да сочи конкретни основания.
И двете страни сочат доказателства и претендират присъждане на направените по делото разноски.
След съвкупна преценка на доводите на страните, на събраните по делото доказателства и на разпоредбите на закона, Бургаският районен съд намира за установено следното:
Предявени са два обективно съединени отрицателни установителни иска с правно основание чл.97 ал.1 във връзка с чл.254 от ГПК /отм./ – за установяване несъществуването на парични задължения.
Не се спори по делото, че ищецът е собственик на жилище в топлофицирана сграда – етажна собственост, находяща се на посочения в исковата молба адрес в гр.Б....... По делото е представен договор от 24.09.2002г. за включване в системата за индивидуално отчитане и заплащане на ползваната топлоенергия, сключен между „СМК-Монтажи” АД – гр.Бургас /топлоснабдителен агент на доставчика „Топлофикация – Бургас” ЕАД съгласно договор № ТАК 6/ 30.11.2000г. и анекс към този договор от 24.09.2002г./ и потребителите на топлинна енергия – собственици в сградата-етажна собственост в бл.66, вх.1, ул.„Иван Богоров”, гр.Бургас, чрез пълномощника им Ж. Т. С............., упълномощен от Общото събрание на потребителите в етажната собственост с протокол от 16.09.2002г., в което е участвал и ищецът В. В. Т.
Ответникът „Топлофикация-Бургас” ЕАД е издал извлечение от сметка от сметка 411 – „Клиенти” за дължими суми към 03.02.2004г., съгласно която задълженията на ищеца /клиент № 4-044-044-002981/ за процесния период 01.08.1999г. - 31.10.2003г. са в размер на 2 529,19 лв. – месечни главници и 469,44 лв. – лихви. Въз основа на това извлечение от сметка по молба на ответника от 03.05.2004г. е образувано производство по издаване на изпълнителен лист въз основа на извънсъдебно изпълнително основание - гр.д. № 1749/ 2002г. С постановеното по делото определение от 09.06.2004г. молбата е уважена и на 14.06.2004г. е издаден изпълнителен лист. По молба на ответника от 03.07.2004г. е образувано изпълнително дело – понастоящем № 20067040400286 по описа на ЧСИ с рег.№ 704 за принудително събиране на вземанията. За установяване на вземанията си ответникът представя по делото изготвени от топлоснабдителния агент „СМК -Монтажи” АД – гр.Бургас отчети за консумирана топлинна енергия за част от процесния период - октомври 2002г. – октомври 2003г.; справка за платени суми на абоната и справка за дължими суми от абоната, двете от 25.03.2008г. В последната са отразени като дължими всички претендирани от ответника вземания, описани и в извлечението от сметка от 03.02.2004г., а в справката за платени суми същите вземания са удостоверени като платени на 03.02.2004г. Плащането на вземанията е удостоверено и в представените по делото фактури за вземанията, въз основа на които е издадено извлечението от сметка – всички претендирани вземания са платени на 03.02.2004г. Верността на всички представени от ответника удостоверителни документи е оспорена от ищеца по реда на чл.154 ГПК /отм./.
При така събраните по делото доказателства съдът прави следните изводи :
Основателно е възражението на ищеца за изтекла погасителна давност. Тъй като разпределението на потребената топлоенергия и издаването на фактурите, установяващи размера на задълженията на топлинна енергия, се извършва ежемесечно, а видно от представените по делото фактури падежът на всяко месечно задължение е до края на месеца, в който е издадена фактурата, съдът приема, че процесните вземания са периодични плащания по смисъла на закона и на основание чл.111 б.”в” ЗЗД се погасяват с изтичане на тригодишна давност.
Ответникът е предявил съдебно вземанията си с молба от 03.05.2004г. /гр.д. № 1749/ 2004г. на БРС/ и така е спрял давността съгласно чл.115, ал.1, б.”ж” ЗЗД до приключването на делото на 09.06.2004г. – период от 1 месец и 7 дни, през който давността не е текла. От тази дата давността продължава да тече до прекъсването й с молбата за образуване на изпълнително дело от 04.07.2004г. /чл.116 б.”в” ЗЗД/. Така периодът на изтеклата тригодишна давност е с начална дата 28.05.2001г. – до прекъсването на давността на 04.07.2004г. са изтекли 3 години, 1 месец и 7 дни. Това налага изводът, че претендираните вземания за периода преди 28.05.2001г. са погасени по давност, а именно вземанията за ползване топлоенергия за периода месец август 1999г. – месец април 2001г., последното от които е с краен падеж 31.05.2001г.
За останалия процесен период от май 2001г. /а съгласно извлечението от сметка ноември 2001г./ до октомври 2003г. - Всички действащи към процесния период нормативни актове (Закона за енергетиката и енергийната ефективност /отм./, Закона за енергетиката, Наредба № 1 ползване на топлинната енергия /отм./, Наредба № 2 за отчитане на топлинната енергия /отм./ и Наредбата за топлоснабдяването) установяват изчерпателно начините за измерване на потребената топлинна енергия, реда за отчитането и разпределението й, но имайки предвид характера на правоотношението, а именно продажба на топлинна енергия, установяват принцип на заплащане само на действително консумираното количество топлина. В настоящото производство ответникът носеше доказателствената тежест да установи възникването и съществуването на отричаните от ищеца парични задължения за заплащане на потребена топлинна енергия. В подкрепа на твърденията си ответникът представи само частни удостоверителни документи, които нямат обвързваща съда материална доказателствена сила и чиято вярност бе оспорена от ищеца по реда на чл.154 от ГПК /отм./. Тъй като ответникът не установи верността на тези документи съгласно чл.154 ал.3 ГПК /отм./, на основание чл.156 ал.1 ГПК /отм./ съдът приема, че оспорването е доказано и изключва документите от доказателствата по делото. Така твърденията на ищеца за възникване и съществуване на претендираните вземания остават неподкрепени от събрани по делото доказателства, поради което се налага изводът, че ищецът не дължи тези суми. Следва да се отбележи, че дори и да бъдат кредитирани доказателствата на ответната страна, същите удостоверяват плащане на задълженията към датата на издаване на извлечението от сметка – 03.02.2004г. и преди датата на предявяване на вземанията пред съд – 03.05.2004г. В този смисъл са приложените по делото фактури за задълженията.
По изложените съображения искът е основателен и ще бъде уважен.
На основание чл.64 ал.1 ГПК /отм./ ответникът дължи на ищеца направените по делото разноски в размер на 200 лв. - заплатено адвокатско възнаграждение. При образуване на делото не е събрана дължимата държавна такса от 119,95 лв., която с оглед изхода на спора и на основание чл.60 ГПК /отм./ следва с настоящото решение да бъде присъдена в тежест на ответника.
Мотивиран от горното, Бургаският районен съд

Р Е Ш И :

ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на „Топлофикация-Бургас” ЕАД със седалище и адрес на управление гр.Бургас, кв.”Лозово”, представлявано от изпълнителния директор П. С. Р. с
ЕГН ........., че В. В. Т. с EГН............ от гр.Б.............., не дължи сумата от 2 529,19 лв. (две хиляди петстотин двадесет и девет лева и деветнадесет стотинки) -неплатена цена за изразходвана топлинна енергия за периода август 1999г. - октомври 2003г., и сумата от 469,44 лв. (четиристотин шестдесет и девет лева и четиридесет и четири стотинки) – начислени лихви, които суми са предмет на изпълнение по изп.д.№ 20067040400286 по описа на ЧСИ с рег.№ 704.
ОСЪЖДА „Топлофикация-Бургас” ЕАД със седалище и адрес на управление гр.Бургас, кв.”Лозово”, представлявано от изпълнителния директор П. С. Р. с ЕГН .............., да заплати на В. В. Т. с EГН.............. от гр.Б........., направените по делото разноски в размер на 200 лв. (двеста лева).
ОСЪЖДА „Топлофикация-Бургас” ЕАД със седалище и адрес на управление гр.Бургас, кв.”Лозово”, представлявано от изпълнителния директор П. С. Р. с ЕГН .............., да заплати по сметка на Бургаския районен съд дължимата държавна такса от 119,95 лв. (сто и деветнадесет лева и деветдесет и пет стотинки).
Решението подлежи на въззивно обжалване пред Бургаския окръжен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

РАЙОНЕН СЪДИЯ :І граждански състав

Вярно с оригинала:
И.Г.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Авг 2011, 11:22

Решенията са задължителна съдебна практика, но едва в стадия на касация.

Аз посочих общо в заседанието (и в писмен отговор), че ВКС е утвърдил 3-годишната давност.

От една страна, нямаме нужда от изпълнителен лист рано, от друга - на мен ми трябва сигурност.

На моят клиент задълженията са 12 000 лв. (по общи данни), при което давността ще намали дълга.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Общи дискусии