начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

неправомерно недопускане до работно място

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неправомерно недопускане до работно място

Мнениеот milenitka » 28 Юли 2011, 11:20

Здравейте! От един месец имам следния проблем - управителят на фирмата, в която работя не ме допуска до работното ми място. Искам ако е възможно да получа компетентно адвокатско мнение за правата ми (част от тях са ми ясни).
На 24.06.2011г. получих предизвестие за съкращение (което беше предшествано от множество "покани" от страна на шефа ми сама да си пусна молба за напускане, и аз всеки път отказвах). По чл.333 от КТ съм защитена от съкращение или уволнение, тъй като съм бременна в 10та седмица към момента. В тридневен срок предоставих документ удостоверяващ бременост, но не бях върната на работа. В деня, в който управителя ми връчи предизвестието ме изгони принудително чрез охраната и ми забрани достъп в офиса. Колегите от охраната са инструктирани да не ме допускат.
Няколко дни след случката писах писмо до собственика на фирмата, за да е запознат с действията на прекия ми шеф, но отново не бях върната на работа.
На 09.07.2011 излезнах в отпуска за 13 раб.дни, тъй като отпуската ми беше разрешена 3 семици преди гореописаното събитие. Отпуската ми приключи на 26.07.2011 и на 27.07.2011 опитах да се явя на работа, но отново не бях допусната. Шефа ми отказва да разговаря с мен, и чрез посредник ме уведоми че няма да ме съкращава или уволнява (той и не може заради бремеността) и че ще ми плаща работна заплата и осигировки, но да не се явявам в офиса( но както се сещате това положение никак не ми е сигурно ,тъй като той може по всяко време да реши да ме уволни за това че не се явявам, нищо че съм бременна).
В офиса има систена за видеоконтрол и 2те събития - примудителното ми изгонване и вчерашние ми опит да се явя на работа са документирани.
Вчера отидох до инспекцията по труда в гр.София и подадох жалба за всичко описано по-горе. Увериха ме че ще бъде направена цялостна проверка на предприятието, не само за моя случай, но и по дуги параграфи ( не са ни изплатени заплати за месеците Февруари - Юни 2011г ) и в срок от месец ще имам отговор от инспекцията за извършената проверка.
Искам да попитам дали работодателя е длъжен да ме върне на работа, ако му се издаде предписание от инспекцията и евентуално ако получи и акт? Ако не го направи, аз какво да направя след това?
Четох по други форуми че мога да изпратя нотариална покана, за да ми осигури достъп до работата, но ако не я спази трябва ли да заведа дело? Все пак искам с максимум мирни средства да се оправи положението в което съм.
Известно ми е, че мога да получа и обещетение за цялото време за което не съм допускана на работа, но в какъв размер е то и как се определя?
Ако няма резултат след намесата на Инспекцията съм готова да заведа и дело за нанасяне на морални щети и причинен стрес и реална опастно това да навреди на здравето ми и това на бебето.
Моля ви, дайте ми информация и съвет по този казус, какво да очаквам и какви са правата ми?
Благодаря ви предварително!
milenitka
Нов потребител

Назад към Трудово право