Здравейте! Бях писал вече по тази тема веднъж,дали имам право на 100% увеличен надник в такива дни които се явяват официален празник в БГ.което е по чл.264 от КТ доколкото си спомням.Но сега,завеждащата "човешки ресурси" във фирмата която работя ми казва,че имало "някаква" наредба,при която този член от закона не важел за работещи на график.Аз работя като нощна охрана през ден и съм бил дежурен през по-голямата част от официалните празници в последните 3/три/ години."Фирмата" е държавна и е на бюджетна издръжка на министерството на културата.Договорът ми изтича и предявих претенции.
Въпросът ми е: Съществува ли такава "Наредба" и може ли работодателят ми да ми откаже компенсациите и на какво основание? Понеже работата отива на съд,бих помолил за мнения от компетентни люде,не,че не уважавам и други мнения,но в случая се касае за конкретика с чиято помощ навярно ще тръгна на война.
Предварително благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 09:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение за полагане на труд в дни,които са официални пр
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обезщетение за полагане на труд в дни,които са официалн
Тц, тц, тц...ама че нагли тия от човешки ресурси.
Разпоредбата на чл. 264 от КТ се отнася за случаите, когато официалните празнични дни са включени в графика на работното време. Когато работата на официален празник е извън графика на работното време, тя представлява извънреден труд и отделно ще се заплаща и увеличението от не по-малко от 100 на сто, съгласно чл. 262, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда.
Разпоредбата на чл. 264 от КТ се отнася за случаите, когато официалните празнични дни са включени в графика на работното време. Когато работата на официален празник е извън графика на работното време, тя представлява извънреден труд и отделно ще се заплаща и увеличението от не по-малко от 100 на сто, съгласно чл. 262, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда.
- dessys
- Потребител
Благодаря за отговора,но така и не разбрах имам ли право на двойно заплащане или не? Работя по график който се изготвя в началото на месеца и определя точно в кои дни съм на работа.Както писах и по-горе работя през ден.В чл.264 от КТ е упоменато,че независимо дали положеният труд се явява допълнителен или е по график,работодателят заплаща на работникът надник не по-малък от двойният размер. Не се разбира точно - трябва ли това да е записано изрично в трудовият договор,или независимо от това във връзка с този нормативен акт работодателят е длъжен да плати.Още веднъж подчертавам,че работя в държавно бюджетно предприятие.
Благодаря.
Благодаря.
- trando58
- Потребител
Ама вие не четете ли, че при всички случаи имате право на двойно заплащане...не било ясно...
- dessys
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|