начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Защо подадох молба за освобождаване от Българско Гражданство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Защо подадох молба за освобождаване от Българско Гражданство

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Май 2011, 00:32

В такава сложна позиция, почти безизходна, защо да не се откаже от българско гражданство.

В крайна сметка не се отказва от нещо съществено, поне се отказва от юрисдикцията на ЧСИ.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Защо подадох молба за освобождаване от Българско Граждан

Мнениеот hlpetrov » 06 Юли 2011, 15:55

Според статия в Медиапул:
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=181701
Отпада ограничението за напускане на страната и за тези, които са осъдени да плащат издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина, също вече имат право да напускат страната.

Можете ли да ми кажете кога и в кой брой ще бъде публикувана тази поправка на закона в Държавен Вестник.

Едина напълно идиотска и кретенска точка от закона отпадна. Точка, която създаваше добри доходи на адвокатите и лишаваше деца от родители.

Наздраве!

www.hristopetrov.com
hlpetrov
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 19 Юли 2011, 13:18

Преходни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2011 Г.)

§ 2. Прекратява се действието на принудителните административни мерки, приложени със заповеди на основание разпоредбата на отменената т. 4 на чл. 75.

Една напълно идиотска поправка.
От друга страна същата сега ще отвори пътя към услугите на западните ни колеги, чиито хонорари са в пъти по-големи от нашите.
Един ден ще установите колко е благо благото, но сега- "радуйся народе".

От трета страна нормата на чл. 183 не е отменена( и слава на разума)- макар присъствието на обвиняемия да не е задължително( не е тежко, все пак), рано или късно дългата ръка на "изпълнение на наказанията" ще достигне всеки тарикат. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот imhotep » 19 Юли 2011, 17:55

poli_g написа:
Преходни разпоредби

От друга страна същата сега ще отвори пътя към услугите на западните ни колеги, чиито хонорари са в пъти по-големи от нашите.
Един ден ще установите колко е благо благото, но сега- "радуйся народе".

От трета страна нормата на чл. 183 не е отменена( и слава на разума)- макар присъствието на обвиняемия да не е задължително( не е тежко, все пак), рано или късно дългата ръка на "изпълнение на наказанията" ще достигне всеки тарикат. :)

Интересно : звучи като "Гладна кокошка, просо сънува"

А дали западните ни колеги извършват услугите като предварително взимат цялата сума на клиента, а му дават фактурка по цена 1/10 от сумата. А после 'ше си говориме за права.

Затова съм съгласен с горното с една малка поправка.

Един ден ще установите колко е благо благото, но сега- "радуйся адвокатино".
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот Гост. » 19 Юли 2011, 18:04

Хе-хе, не знам какъв ти е проблема ( с мен, темата, поправката, съществуващото статукво, реалността и прочее), ама тези камъни
А дали западните ни колеги извършват услугите като предварително взимат цялата сума на клиента, а му дават фактурка по цена 1/10 от сумата. А после 'ше си говориме за права.

не са в моята градина.
Всъщност, дори не ти дължа отговор на вметката, но пък е интересна тази ти метаморфоза- от защитник правата на децата изведнъж се афишира в защитник правата на "онеправданият" родител, посочвайки погрешно, престете жрецо- никой не е съвършен, знаеш,единственият?!? им "враг"- адвокатите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот imhotep » 19 Юли 2011, 19:26

Знаеш добре, че лично ти или "градинитата" ти не са на дневен ред, нито ще бъдат, би било глупаво. Ето ти вълшебни думички с които плашиш потребителите (клиенти) от предпоследния текст:
отваря път, услуги, западни колеги, хонорари, колко е благо благото... Кой защитавам, са си твои интерпретации.

Картинката би изглеждала малко по различно ако потребителите знаеха за Оноре дьо Балзак (1799 - 1850):

"На този свят принципи не съществуват. Има само събития. Няма добро и зло, има само обстоятелства. Геният умее да се възползва от събитията и обстоятелствата по такъв начин, че да направлява техния ход. Ако съществуваха добре обосновани принципи и мъдро изковани закони, народите нямаше да ги променят така често, както ние сменяме ризите си. Освен това не трябва да се очаква една - единствена личност да се окаже по-мъдра от цяла една нация"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот Гост. » 19 Юли 2011, 19:43

imhotep написа:Знаеш добре, че лично ти или "градинитата" ти не са на дневен ред, нито ще бъдат, би било глупаво. Ето ти вълшебни думички с които плашиш потребителите (клиенти) от предпоследния текст:
отваря път, услуги, западни колеги, хонорари, колко е благо благото... Кой защитавам, са си твои интерпретации.

Картинката би изглеждала малко по различно ако потребителите знаеха за Оноре дьо Балзак (1799 - 1850):

"На този свят принципи не съществуват. Има само събития. Няма добро и зло, има само обстоятелства. Геният умее да се възползва от събитията и обстоятелствата по такъв начин, че да направлява техния ход. Ако съществуваха добре обосновани принципи и мъдро изковани закони, народите нямаше да ги променят така често, както ние сменяме ризите си. Освен това не трябва да се очаква една - единствена личност да се окаже по-мъдра от цяла една нация"

:roll: Не ми е ясно за какво спориш и ми цитираш неправилно пасаж от Дядо Горио?

Ако трябва да ви дам друг съвет, ангеле мой :P , той е да не държите вече нито на убежденията, нито на думите си. Когато ви ги поискат, продайте ги! Този, който се хвали, че никога не променя убеждението си, е човек, който се обвързва да върви винаги по правия път, глупец, който вярва в непогрешимостта. Няма принципи, има само събития; няма закони, има само обстоятелства; умният човек приема събитията и обстоятелствата и ги ръководи. Ако имаше неизменни принципи и закони, народите нямаше да ги променят така, както ние променяме ризите си. Човек не е длъжен да бъде по-мъдър от цял един народ.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот imhotep » 19 Юли 2011, 21:32

poli_g написа:
:roll: Не ми е ясно за какво спориш и ми цитираш неправилно пасаж от Дядо Горио?

Благодаря за прекрасния въпрос :D

" Авторът, чрез своята градация, илюстрира до къде могат да доведат алчността, подлостта и користната любов, които са навсякъде около нас и разбиват хиляди човешки животи."

Наистина не става ясно, защото, "ако нещо е неморално не значи че е незаконно" ...
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот Гост. » 19 Юли 2011, 21:48

:roll: ...... А аз губя време да търся в нета ( `щот` съм услужлива 8) )... http://www.scribd.com/doc/52876551/Hono ... ere-Goriot на стр. 60 е оригиналът на парафразата ти:
Si j'ai encore un conseil à vousdonner, mon ange, c'est de ne pas plus tenir à vos opinions qu'à vos paroles. Quand on vous les demandera,vendez−les. Un homme qui se vante de ne jamais changer d'opinion est un homme qui se charge d'allertoujours en ligne droite, un niais qui croit à l'infaillibilité. Il n'y a pas de principes, il n'y a que desévénements ; il n'y a pas de lois, il n'y a que des circonstances : l'homme supérieur épouse les événements etles circonstances pour les conduire. S'il y avait des principes et des lois fixes, les peuples n'en changeraientpas comme nous changeons de chemises. L'homme n'est pas tenu d'être plus sage que toute une nation.
А то било спор ... философски?

Приятна вечер.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот iva_sh » 21 Юли 2011, 22:22

чл. 75, т.4 от ЗБЛД вече е отменен, включително за заварените случаи - тези които не плащат издръжка вече свободно могат да пътуват навсякъде. Честито. Тази забрана и без това не помагаше с нищо на нуждаещите се от издръжка.
iva_sh
Потребител

Мнениеот hlpetrov » 22 Юли 2011, 00:31

iva_sh написа:чл. 75, т.4 от ЗБЛД вече е отменен, включително за заварените случаи - тези които не плащат издръжка вече свободно могат да пътуват навсякъде. Честито. Тази забрана и без това не помагаше с нищо на нуждаещите се от издръжка.

Аз обаче повече от 3 години си плащам издръжката... И затова твърдя, че това изискване беше абсурдно и КРЕТЕНСКО. Да не говориме, че живея постоянно в САЩ от 13г. Ама как може някой да ме задържи в БГ, защото трябвало да "осигуря" издръжката 10-13г напред. Ами ако съм женен тук и имам друго дете. След като ме "запрат" в БГ, какво би станало с детето ми тук? Как ще го "осигурявам" тук? И тогава какво - ще трябва тук да ми спретнат едно дело за неплатена издръжка и може би да ме вкарат в затвора..?! И всичко това заради един български закон, който очевадно противоречи на конституцията и подписаните международни споразумения.

Но този закон се "експлоатираше" удобно от двама ЧСИ и майката на детето ми, за да ме дръжат далеко от него. Доколкото съм информиран от български адвокати, при подобна ситуация обикновено страните се споразумяват за предплащане на издръжка за не повече от 6- месеца напред и забраната се маха. Аз направих веднъж такова 6-месечно предпалщане, но те пак отказаха се съгласят да вдигнат ПАМ.

И най-любопитното е че ЧСИ Виктор Гергиев е резервен член на Съвета на камарата на ЧСИ. Представям си какво би станало с морала и "правото", което ще "въдворяват" частните съдебни изпълнители, ако той стои в управата. Бог да пази България от "прависти" като него и ЧСИ Мария Глушкова. Ето затова съм подал молба да бъда осводен от БГ гражданстово. Искам колкото се може по-малко да завися от такива като тях.
hlpetrov
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 22 Юли 2011, 16:10

И какъв е бил проблема да влезете в България като американски гражданин с американски паспорт, като не носите във вас български документ за самоличност.
Влизайки в България като гражданин на САЩ вие пребивавате тук до 90 дни без виза ( по двустранна спогодба между България и САЩ ) и нямате никакви права като български гражданин, освен ако не сте заявил това при влизането си на границата и не сте показал български паспорт или друг заместващ документ.
Тоест в горния случай - българският гражданин Иван Иванов Иванов род. 01.01.1900г няма нищо общо с гражданина на САЩ Иванов Иван род. 01.01.1900г., дори и това да е едно и също лице.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот hlpetrov » 22 Юли 2011, 17:30

nikiboy написа:И какъв е бил проблема да влезете в България като американски гражданин с американски паспорт, като не носите във вас български документ за самоличност.
Влизайки в България като гражданин на САЩ вие пребивавате тук до 90 дни без виза ( по двустранна спогодба между България и САЩ ).

Според представител на консулството на САЩ в София, отговарящ за кореспондения с граждани на САЩ, ако съм двоен гражданин съм длъжен да влизам в България с българския си паспорт. В момента в който влеза в България аз ставам български гражданин и се подчинявам на законите на България.

Ако аз реша да влеза в САЩ с бългрския си паспорт - това няма да стане... Наистина много българи с двойно гражданствоне НЕ влизат в България с българските си документи за самоличност и това се толерира от българските гранични власти. Преди 2 месеца дъщеря ми влезе с амриканския си паспорт в България, понеже нямаше валиден български документ за самоличност. Но излезе с новоиздадената си българска лична карта.

Така че, ако бях влезал с Америкарниския си паспорт със сигурност нямаше да ме пуснат да се кача на самолета обратно.

Това е и причината да подам молба за отказ от гражданство. Когато влизам в България искам да се ползувам с протекцията на посолството на САЩ. Смятам да зачитам законите на България, но не желая спрямо мен да се държат по абсурден начин и да ме тормозят с остарели местни закони и изисквания.
hlpetrov
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 22 Юли 2011, 22:25

Не ви разбрах точно какво имате предвид, но ви уверявам, че влизайки в България на границата на българско ГКПП американското консулство дума няма, че даже и становище, че даже и не знае какви американски граждани са влезли в България.
Никакъв проблем не ви е да влезете като американски гражданин и да излезете като такъв. Това с дъщеря ви се е случило, защото служителите на ГКПП са предположили че българската гражданка Х.Х.Х. за първи път напуска страната. Любопитното е, че в посоченият от вас случай като американски гражданин тя все още се води присъстваща в страната, и няма да се учудя ако властите и наложат някаква ПАМ като пресрочила визата си (безвизовия си престой от 90 дни). Тоест напълно нормално е да й бъде издадена заповед за принудително отвеждане до границата, при което ако пак покаже американски паспорт на някоя граница на ЕС (вече сме Шенген )ще има малки проблеми, а ако покаже български никой дори няма да разбере, че българката Х.Х.Х. е също и американката Х.Х.Х.
Но вие си знаете, щом питате американското посолство за въпроси касаещи българско гражданство. На американското посолство изобщо не му дреме чак толкова за американците в България, а още повече за българите с двойно гражданство. Ако беше обратното, една луда негърка с US паспорт и пера на главата нямаше да обикаля от месец из Варна, да се храни от кофите и от подаяния на хора, а щяха да си я приберат и да не се излагат. Ама пък е популярна личност в центъра на града :wink:
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот nikiboy » 22 Юли 2011, 22:33

Според представител на консулството на САЩ в София, отговарящ за кореспондения с граждани на САЩ, ако съм двоен гражданин съм длъжен да влизам в България с българския си паспорт. В момента в който влеза в България аз ставам български гражданин и се подчинявам на законите на България.

Длъжен по американските закони ли? Аз не мисля така, огромен процент от българските-американци се прибират в България за да си изкарат нови документи, защото старите са им изтекли, а да се подадат в българско посолство излиза по-скъпо от прибиране в родината. Те влизат като американски граждани и проблеми нямат, а няма и как да имат. Когато човек има няколко гражданства, въпрос на негов избор е с кое да влезе в дадена страна.

Ако аз реша да влеза в САЩ с бългрския си паспорт - това няма да стане...

Няма да стане, просто защото българите се нуждаят от виза за да влязат в САЩ, докато американците могат да идват в България безвизово до 90 дни престой.
Наистина много българи с двойно гражданствоне НЕ влизат в България с българските си документи за самоличност и това се толерира от българските гранични власти. Преди 2 месеца дъщеря ми влезе с амриканския си паспорт в България, понеже нямаше валиден български документ за самоличност. Но излезе с новоиздадената си българска лична карта.

В предното мнение ви писах, че вероятно скоро като американски гражданин няма да може да влезе в никоя страна членка на ЕС както и в България.

Така че, ако бях влезал с Америкарниския си паспорт със сигурност нямаше да ме пуснат да се кача на самолета обратно.

Това е и причината да подам молба за отказ от гражданство. Когато влизам в България искам да се ползувам с протекцията на посолството на САЩ. Смятам да зачитам законите на България, но не желая спрямо мен да се държат по абсурден начин и да ме тормозят с остарели местни закони и изисквания.

За това не се наемам да коментирам.
Опитах да поясня как виждам нещата, надявам се подробният и обстоен текст да не ви прозвучи като някакво заяждане.
nikiboy
Потребител

Мнениеот hlpetrov » 13 Окт 2011, 03:29

Още по темата можете да прочетете във статия на "24 Часа" от 13 октомври 2011г:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1074209
hlpetrov
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 17 Юли 2012, 13:00

http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар