начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

прекратяване на договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на договор

Мнениеот velikova_ » 01 Юли 2011, 10:51

Здравейте колеги,
имам приятелка, която е в затруднено положение и ми се иска да и помогна, но понеже не практикувам бих искала и по-компетентни мнения.Казуса е следния - момичето работи от около 2 години и половина в магазин за облекло като продавачка.Без нейно знание преди повече от година работодателя започнал да я осигурява от 8 часов на 4 часов работен ден като тя нищо не е подписвала.Оптуска никога не е ползвала, като за да излезе примерно 10 дена си ги отработва предварително.В крайна сметка успя да си намери друга по-добра работа и каза на работодателя си,че й е необходимо да напусне след седмица (защото на новата работа е нужно да започне ) при което той я е освободил веднага и казал,че не иска да работи седмицата.Тя има да взема малко пари от там 100лв, но това е като договорка, защото той я осигурява на 4 часа на минималната заплата.Когато тя си поискала парите след седмица той казал,че нищо няма да й плати, защото тя не спазила предизвестието (което е истина с 3 седмици, защото тя беше готова да работи една) и как имала наглостта да му иска такива пари.След като тя му казала,че постъпила така,защото нямала избор и естествено му споменала,че той също не е бил никак коректен спрямо нея да я осигурява без нейно знание на 4 часов работен ден, след като тя работи по 8 и отгоре, той започнал да я заплашва и й казал да не се занимава с него, че никой не бил успял да го пребори, че щял да я смачка не само като работник, ами и като човек, че място нямало да си намери и т.н.Документите не й ги е върнал все още за което тя е притеснена.Само искам да отбележа, че я попитах последните й заплати как са давани дали по банков път или на ръка и тя ми каза,че на ръка за което не е разписвала никакви ведомости, може би от началото на годината.Ходила е в инспекцията по труда и там юрисконсулта й е казал,че тия пари може той да си ги задържи понеже не е спазила предизвестието,което е така, но реално той я е освободил на момента.Споменала е за 4 часовия работен ден и от инспекцията са казали, че жалбата трябва да се адресира в Габрово, където е седалището на фирмата.Моя съвет беше да отиде при адвокат и да го съди, но тя се страхува, а и към момента, докато не започне новата работа и не й платят няма никакви пари, така че ще отиде по-късно евентуално.Какви съвети бихте дали, ако мога аз да й помогна, макар че тя е в друг град, но винаги съм се ядосвала на наглостта и безочието на работодателите, а и тя е наплашена сега.Благодаря ви предварително
velikova_
Потребител

Re: прекратяване на договор

Мнениеот dessys » 06 Юли 2011, 14:33

Съд, съд, съд...ама преди това адвокат.
dessys
Потребител

Мнениеот da345 » 06 Юли 2011, 15:39

Отива в книжарницата и си купува нова трудова книжка. На новата работа иска първо договора и тогава почва да работи.
da345
Младши потребител

Мнениеот velikova_ » 19 Юли 2011, 12:42

Така значи решихме да отиде при адвокат, но в момента няма пари, та това ще се отложи докато вземе заплата.Междувременно написах една жалба до инспекцията по труда.Преди малко тя ми се обади уплашена, че той(работодателя) и се обадил и й казал, че ако до 2 дена не оттегли жалбата ще и "навре грозната муцуна в ануса","ще я разнищи до 9-то коляно" и ако искала да запише разговора и да вървяла в полицията.Общо взето тя му затворила.Документи още няма.Адвоката както казах чак август месец, когато има пари да му плати.Но аз я посъветвах да отиде в полицията да пусне жалба.Казах и да не се притеснява от тия заплахи, но истината, че и на мен ми стана малко неспокойно да не и направи нещо :(
velikova_
Потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Юли 2011, 12:49

Моят съвет е преди да започне трудово дело, да подаде една жалба за заплахите в Прокуратурата.И да не си оттегля никакви жалби, явно работодателят мисли чрез натиск да се спаси лесно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот velikova_ » 19 Юли 2011, 12:58

Ами така ще й кажа да направи.А на всичкото това пропуснах да спомена, че не й е внасял осигуровките за 4-5 месеца и че тя никога за тия 2 години и половина не е попълвала молба за ползване на отпуск, както и не е използвала такъв.
velikova_
Потребител

Назад към Трудово право