начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Трудов договор по ОП "Ново начало"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов договор по ОП "Ново начало"

Мнениеот pradeva » 15 Юни 2011, 07:42

Здравейте, отново се обръщам към вас с молба за помощ.
От 3 месеца съм на трудов договор по Оперативна програма "Ново начало". Но след толкова много сплетни и караници + неревоятното мотивиращо заплащане, съм решила, че ще напусна. Прочетох си няколко пъти трудовия договор и с изненада установих, че никъде не пише нищо за прекратяване на взаимоотношенията.
Само ще вметна, че договорът е за стажуване за 6 месеца. Ако се наложи, ще цитирам точките по договора, но съм притеснена, че ще ме накарат да си изкарам стажантската програма. А аз не желая. Освен това, колкото и глупаво да звучи, работодателя ми има чудесни връзки с директорката на регионалното ни БТ и не намирам начин, за да отправя въпроса си към тях. Бих искала преди разговора ми с шефката, да се подплътя със сигурна информация и спокойно да изляза от ситуацията.
Дано успее някой да ми помогне със съвет. Благодаря!
pradeva
Нов потребител

Re: Трудов договор по ОП "Ново начало"

Мнениеот stoilka » 10 Юли 2011, 13:27

Оперативна програма "Ново начало" НЯМА. :lol:
stoilka
Нов потребител

Мнениеот tyronne » 04 Юли 2012, 13:55

Иначе въпроса е логичен. Понеже се връщат пари от работника (ако напусне) или от работодателя (ако той го изгони) на държавата, реално какви са възможностите за прекратяване на стажа без никой да дължи нищо. Примерно намери си някой работа докато е на стаж и иска да напусне (логично).
https://i.imgur.com/ZwdhZ7r.jpg :)
tyronne
Потребител

Мнениеот direktor » 04 Юли 2012, 17:43

Драга Прадева,
Вероятно иде реч в постинга ти за схема "Ново начало - от образование към заетост" по оперативна програма "Развитие на човешки ресурси". Интересно ми е, как един стажант би могъл адекватно да оцени ситуацията, като не знае дори и наименованието на схемата и програмата, по която стажува. Но ще приемем, че това е тема, повлиянаот високите нива на естрогена. Иначе типично по български те е обладало подозрение, че еди кой си след като е близък с еди коя си обезателно ще бъдеш прецакана.
И аз имам назначени стажанти по тази схема. И мога да те уверя, че за тях трудовото възнагржадение е наистина мотивиращо 700 лева, на минималния осигурителен праг за длъжността, които + осигуровките за моя сметка се възстановяват от въпросната схема. И ще си изкарат 6-месечния стаж със желание.
Колкото до твоя случай, каквито и "чудесни" да са връзките на работодателя ти с директорката на местното бюро, след като не искаш да работиш, никой не може да те върже на сила на работното ти място. Но си длъжна да спазиш трудовото законодателство.
При срочните трудови договори, какъвто е твоя, можеш да напуснеш с 3-месечно предизвестие по чл.326, ал.1 КТ. Друг вариант, без санкция която би понесъл работодателят ти е, да бъдаш назначена на несубсидиран от бюджета или оперативната програма трудов договор при друг работодател, който трябва да представиш в Бюрото по труда.
Има и трета възможност - да смениш адресната си регистрация.
Ако живееш и работиш в София, да се върнеш примерно в Долно Камарци, откъдето си дошла, това няма да ти позволи да продължиш изпълнението на задълженията си и е достатъчно основание за прекратяване на договора ти.
Отделих ти достатъчно време с надеждата, че ще погледнеш сериозно на това което ти предстои в живота - професионалната реализация. А сплетните и караниците сигурно ще те съпътстват, но позволявайки им да влияят на решенята ти, единствената губеща ще си само ти...
direktor
Нов потребител

Мнениеот tyronne » 04 Юли 2012, 21:45

не е нужно да й давате житейски съвети си мисля. все пак българския шеф си е Шеф голям. те не знаят че да няма опит по специалността е едно от условията. взима те някой автомонтьор, казва на 2-ра седмица "еи на тая кола буталата са и за смяна" и т'ва е. к'вото и да направиш изпадаш в лоша ситуация. взима те някой баничар казва "за утре 1000 баници" и готово. ми сега. не е толкова лесно защото бг шефа търси само професионалисти. той няма време да обучава някакви там. па ако се отвориш нещо следва най-логичното нещо на света : щом не можеш си тръгваш. и тук какво правим с т'ва връщане на пари на д-вата. мн интересно мдааа. то ни е да се караш ни е да не се. след като очевадно не те искат какво да направиш.
значи подписване на трудов договор е основание да се прекрати стажа без никакви санкции за никой?
tyronne
Потребител

Мнениеот tyronne » 25 Авг 2012, 14:57

Някой ще каже ли започването на друга работа на трудов договор дали закономерно прекратява тоя договор и всичко е изрядно?
tyronne
Потребител

Назад към Трудово право