начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Надледство по закон

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Надледство по закон

Мнениеот magi_al » 04 Юли 2011, 15:53

Здравейте. Запознах се със СК (закон за наследството изменение от ДВ брой 60 от 1992 год) и ще ви цитирам, за да конкретизирзм въпроса си. След смъртта на съпруга ми наследници сме аз дъщеря ми, която е пълнолетна и синът ми- малолетен. Интересува ме, кой каква част получава от негов влог в банка, направен през декември 2010 год.
"Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството."

От посочения цитат не ми стана ясно дали за нашия случай важи по една трета или аз получавам 2/3 а останалата 1/3 се поделя между децата ми след като имам повече от 10 години брак със съпруга ми. Какъв е начинът за опериране с дяла на непълнолетния ми син, за да го ползвам за негови нужди и дали може да се изтегли моя дял и дяла на дъщеря ми, без да се пипа неговия дял.
Сърдечно ви благодаря! Маги Александрова
magi_al
Нов потребител

Re: Надледство по закон

Мнениеот boiko_62 » 04 Юли 2011, 16:44

трябва да се мине през съд за да пуснете молба за да можете да оперирате с парите на малолетния си син,
щом сметките са открити по време на брака, средствата по тях са СИО, т.е. вие си притежавате половината още преди смъртта на съпруга ви. В крайна сметка вие получавате 2/3 а останалата 1/3 се поделя между децата
boiko_62
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Юли 2011, 16:47

:roll: ........
Да видим какво ще отговорят колегите.

Аааа, има отговор, и като гледам доста различен от моя, и ви ползва идеално спор няма, но колегата е пропуснал параграф 4 от СК.
viewtopic.php?f=6&t=47517&p=463501#p463501
Гост.
Старши потребител

Мнениеот doroteq63 » 06 Юли 2011, 10:12

Здравейте. Казусът ми е следния. Аз и сина на починалият ми съпруг наследяваме имущество, придобито по време на брака ни. Синът му се отказва от наследството. Какви документи трябва аз да подготвя за да влезе в сила отказът от наследство. Проучих чрез интернет какво той трябва да направи да се откаже, но не намерих нищо за това какви документи са нужни от моя страна. Ако въобще е нужно някакви документи. Мерси предварително.
doroteq63
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Юли 2011, 12:20

От Ваша страна- да Ви представи удостоверение за съда ,че има отказ.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси